Hedent

Fájdalommentes gyökérkezelés

Ha az első gyökérkezelésed előtt állsz, meglehetősen félelmetesnek tűnhet, nem beszélve az azt övező legendás történetekről, melyek pokoli fájdalmakról számolnak be. Nos, aggodalomra semmi ok, hiszen a modern gyökérkezelés Székesfehérvár kedvelt rendelőjében teljesen fájdalommentes, a legnagyobb kellemetlenséget csupán a kezelést megelőző fogfájás jelenti.

Cikkünkben bemutatjuk, mi a fájdalommentes gyökérkezelés menete, miért van rá szükség, és mit tehetsz kezelés után a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Mikor van szükség gyökérkezelésre? »
Ezért fáj a gyulladt fog »
Ki végzi a gyökérkezelést? »
Mennyire fáj a gyökérkezelés? »
Hány alkalmas egy gyökérkezelés? »
Gyökérkezelés menete lépésről, lépésre »
Mire számíthatsz gyökérkezelés után? »
A fog gyökérkezelés ára »

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Mi az a pulpa és hogyan gyógyítható, ha begyullad?

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Endodonciai kezelésre, közismert nevén gyökérkezelésre van szükség, amikor a pulpa begyullad vagy megfertőződik.

Ennek okai lehetnek:

  • a mély szuvasodás,
  • az egy fogon ismétlődő fogászati ​​eljárások (például egy nagy tömés cseréje),
  • traumás károsodások: repedés vagy gyökértörés,
  • ínybetegség: a tartósan gyulladt fogíny, a parodontitis akár gyökérkezelést is szükségessé tehet.

Ezért fáj a gyulladt fog?

A fenti problémák bármelyike ​​akut gyulladást eredményezhet, de nézzük meg, ilyenkor mitől is fáj a fog.

  1. A gyulladás duzzanatot és nyomást okoz a fog belsejében (amely egy zárt tér), a fájdalomérzetet a pulpa idegei váltják ki a fokozódó nyomás hatására.
  2. A jelenség tehát heves fogfájdalomhoz és végül a pulpa visszafordíthatatlan károsodásához vezet.
  3. Miután a pulpa elpusztul, a fájdalom kezdetben alábbhagyhat, ám a gyulladás ezzel nem szűnik meg.
    Ha akut fájdalommal tér vissza, akkor a fertőzés a periapicalis szövetekbe (gyökércsúcs körüli tér) terjedt át, különösen a csontba.

Ha a betegség krónikus (régóta fennálló) fertőzéssé is válik, akkor annak a tünetei enyhétől a súlyosig terjedhetnek.

Ki végzi a gyökérkezelést?

Általánosságban elmondható, hogy bármi is legyen a pulpa betegségének, gyulladásának az oka, a fog megmentéséhez gyökérkezelésre lesz szükség. Minden fogorvos elvégezheti a gyökérkezelést, mert ez a fogak ellátásának egyik alap beavatkozása, de találkozhatunk olyan fogorvossal is, aki kifejezetten a gyökérkezelésekre specializálódott. Őt hívják endodontusnak.

Az endodontus olyan fogszakorvos specialista, aki szakképesítést szerezett a pulpa betegségeinek és rendellenességeinek diagnosztizálásában és kezelésében, valamint a fogfájás diagnosztizálásában. Jellemzően, csak a fogak mentésére összpontosít, ez a szakterülete.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

fájdalommentes gyökérkezelés

Így képzeld el egy fog gyökérkezelését

Megfelelő állapotfelmérés szükséges a diagnózis felállítása céljából: pontosan melyik fog érintett és mi okozza a fájdalmat. Tehát alapos kórelőzményre és vizsgálatra van szükség, valamint a fog vagy a terület röntgenfelvételére.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Mennyire fáj a gyökérkezelés?

A helyi érzéstelenítést egy injekcióval adják be a kezelendő fog és a környező szövetek elzsibbasztására. Ha egy fog pulpája akut gyulladásban van és nagyon fájdalmas, akkor több időbe telhet elzsibbasztani, de a kezelést csak akkor kezdi el a fogorvos, ha a terület érzéketlenné válik.

Hány alkalmas egy gyökérkezelés?

A gyökérkezelés valamennyi lépését helyi érzéstelenítésben végezzük. A gyökérkezelés során eltávolítjuk a fertőzött fogbelet és a gyulladásos szövettörmeléket, a gyökércsatornákat feltágítjuk, a baktériumok számára átjárhatatlan gyökértömés és végleges restaurációt készítünk. A kezelések között kalcium-hidroxid pasztát helyezünk a fogba és ideiglenes töméssel zárjuk le. A gyökérkezelés komplex folyamat, éppen ezért több ülésben végezzük. Esettől függően 1-3, de akár több alkalmat is igénybe vehet.

A szükséges időpontok számát befolyásolhatja:

  • az eset bonyolultsága,
  • az elváltozás gyógyulási hajlama,
  • és a páciens tűrőképessége.

Így zajlik a gyökér kezelése lépésről lépésre

Gyökérkezelés megkezdése előtt speciális előkészület és fogvizsgálat szükséges ahhoz, hogy megállapítsuk, a fog megmenthető-e gyökérkezeléssel. Először a fog lepusztult részeit és a fertőzött pulpát távolítja el az orvos, majd megállapítja, hogy a fog szerkezete helyreállítható-e a kezeléssel. Ha a fog eltört és az elérte a pulpát, vagy a fertőzés már ínybetegséggel is jár, akkor nehezebb, ha nem lehetetlen vállalkozás megmenteni a fogat.

  1. Bemeneti nyílás preparálása, trepanáláElső lépésként eltávolítják a szuvas, törékeny foganyagot és a nem megfelelő zárású töméseket, így megelőzve a pulpakamra további fertőződését.Ehhez az érintett fog rágófelületén – vagy metszőfog gyökérkezelése esetén a hátsó felszínen-, kis lyukat fúrnak, amely majd hozzáférést biztosít a pulpakamrához és a gyökércsatornákhoz.Megfelelő izolálás mellett megnyitják a koronai pulpakamrát, feltárják a gyökércsatorna bemeneteket. A cél ilyenkor a jó rálátás és hozzáférhetőség megteremtése.
  2. Exstirpálás – a pulpa eltávolításaA beteg és elhalt pulpaszövetet speciálisan a gyökércsatornák és a pulpakamra megtisztítására szolgáló eszközökkel távolítják el. Nem fáj a gyökérkezelés, hiszen, a terület zsibbadt, az eltávolítandó szövet pedig vagy elhalt vagy haldoklik. Miután a pulpát eltávolították a benne lévő idegekkel együtt, maga a fog sem érez többé fájdalmat.A folyamat precíz, hiszen az esetlegesen visszamaradó pulpaszövet fenntarthatja a gyulladást és további kellemetlen panaszokat okoz a páciensnek.
  3. Gyökércsatorna hossz meghatározásA csatornákat antiszeptikus és antibakteriális oldatokkal fertőtlenítik. Ezután a csatornákat apró, rugalmas műszerekkel munkálják meg, hogy alkalmassá tegyék őket a bemérésre. A hossz meghatározása speciális műszer, az apex lokátor használatával történik. Bizonyos esetekben röntgenfelvétel készítése is szükséges.

    Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

    A tünetmentesség eléréséig, -két kezelés között-, ideiglenes gyökértömést, vagyis gyógyszeres lezárást (kalcium-hidroxid pasztát) alkalmaznak az orvosok, melyet a csatornák átöblítése előtt minden esetben maradéktalanul el kell távolítani.

  4. Csatornák megmunkálásaMechanikai megmunkálás:Az előzetesen regisztrált csatorna hosszokban speciális reszelőkkel, tágítókkal preparálják a gyökércsatornák falát, így a baktériumokkal fertőzött foganyag is eltávolításra kerül.Kémiai tisztítás: A preparálás során fertőtlenítő szerekkel történő átöblítéssel is elősegítik a baktériumok hatástalanítását.
  5. Gyökércsatornák szárítása, gyökértömésMegfelelő izolálás mellett papír csúcsokkal kiszárítják a gyökércsatornákat. A gyökértöméshez, a csatorna tér kitöltésére már egy speciális anyagot használnak.A gyökértömés egy gumiszerű anyag, amelyet a gyökércsatornákba és annak falaihoz préselnek, hogy lezárják őket. A csatornák lezárása kritikus fontosságú annak megakadályozására, hogy azt ne tudják a baktériumok újból megfertőzni.
  6. A fog végleges ellátásaAz elkészült gyökértömést üvegionomer alábélelő anyaggal fedik le. A fog végleges ellátása különös jelentőséggel bír, mivel számos tanulmány azt mutatja, hogy ha a kitöltött gyökércsatornákat a szájból származó baktériumok újra beszennyezik, a fertőzés megismétlődhet a fog körül, továbbá a gyökérkezelt fog törékenyebb, mint amelyiket egy élő és egészséges pulpa táplál.Panaszmentes gyökértömés esetén tehát a fogat kompozit töméssel, de a legjobb, ha onlay betéttel vagy koronával (szükség esetén csappal) látjuk el. Csapot akkor használ az orvos, ha a fog koronai része nagyrészt elveszett. Ilyenkor a csap egyfajta állványként funkcionál és segít a fogat felépíteni, stabilan tartani.

Mire számíthatsz gyökérkezelés után?

Ha gyökérkezelés után a fogpanaszok továbbra is fennállnak, akkor további kezelésre lesz szükség, mielőtt végleges tömést kapna a fog.

Akut gyulladástól szenvedő fog esetén az orvos gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító szedését javasolja, súlyosabb esetben pedig akár antibiotikumot is felírhat.

Gyökérkezelés utáni fájdalom okai lehetnek:

  • Nehezen elérhető rágófogak.
  • Nehéz szájnyitás miatt, korlátozott gyökérkezelési lehetőség.
  • Régebben kezelt fog, mely folyamatos gyulladás jelét mutatja.
  • Görbe gyökér, feltáratlan gyökércsatorna.
  • Kiterjedt krónikus gyulladás a lepusztult fog körül.
  • Gyökértörés.

Fontos észben tartani, hogy antibiotikum szedése esetén csakis a felírt gyógyszert, kizárólag az előírt mennyiségben szabad szedni. A felírt gyógyszerre előfordulhat allergiás tünet, de ebben az esetben a gyógyszer szedését azonnal fel kell függeszteni a kezelőorvost pedig maradéktalanul értesíteni kell!

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Gyökértömés után nyilalló fájdalom

A tünetet a gyökértömő anyag okozza abban az értelemben, hogy a tömésnek időre van szüksége míg teljesen meg nem köt, meg nem szilárdul a csatornában. A furcsa szúró érzés hamar elmúlik.

Gyökérkezelés utáni fájdalom harapásnál

A fog gyökérkezelés utáni fájdalom kiváltója az, hogy a fogat megbolygattuk, kitéptük az idegeket, majd pedig aprócska speciális reszelővel eltávolítottuk a gyulladt részeket a csatorna falából. Néhány napra szüksége lehet a fognak, míg meggyógyul.

Gyökérkezelés után lüktető fájdalom

A kellemetlen fájdalom oka lehet egy feltáratlan gyökércsatorna, görbült gyökér vagy a fogat övező masszív gyulladás. Ebben az esetben biztosan szükség van antibiotikumra és gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítóra, valamint a gyökerek gyógyszeres tömésének cseréjére.

Gyökérkezelés utáni fájdalom meddig tart?

A ráharapásra jelentkező fájdalom általában 1-2 nap után csillapodik, de mindenképpen érdemes fájdalomcsillapítót szedni, hiszen a fájdalom, még akkor is, ha csak rövid ideig áll fenn, kimerítő és könnyedebben regenerálódhat a fog is, ha a szervezetet nem terheljük feleslegesen fájdalommal.

Gyökérkezelés után dohányzás

A cigaretta füstjének káros anyagai főként a száj nyálkahártyájára és a fogágyra van negatív, romboló hatással, így abszolút nem javasoljuk, hogy a kezelés után rágyújtson a páciens. Egy sikeres kezelés esélyeit felesleges dohányzással lerontani.

A fog gyökérkezelés ára

A gyökérkezelés árak attól függően változnak, – 1-2 ezer forint különbséget jelentenek- hogy milyen fogról van szó, azaz front, vagyis metszőfog; premoláris, másnéven kisörlő; avagy moláris, azaz nagyörlő fog kezelése szükséges. A különbséget egy nagyon is alapvető szempont jelenti, történetesen a gyökrécsatornák száma.

Fogászatunkon a gyökérkezelések árai az egyik legegyszerűbb módon kerülnek kiszámításra, nincsenek rejtett költségek.

A kezelések a következő tételekből állnak:

  • Korábbi gyökértömés eltávolítása, amennyiben már gyökérkezelt a fog (1 alkalommal fizetendő)
  • Trepanálás (a fog megnyitása) + gyökérkezelés + gyógyszeres zárás (1 alakalommal fizetendő)
  • Második gyökérkezelés, vagyis egy újabb gyógyszeres töméscsere. (Ezt a lépést addig ismétli az orvos, míg a fog tünetmentessé nem válik.)
  • Csatornák műszeres bemérése (1 alkalommal fizetendő)
  • Gyökértömés ára: a feltárt és bemért csatornánként kell fizetni attól függően, hogy front-, premoláris- vagy moláris fogról van szó (1 alkalommal fizetendő)

Tudj meg többet a költségekről! Ezek a gyökérkezelés árak érvényesek fogászatunkon, sőt ugyanitt megtudhatod mennyibe kerül a fogad végleges lezárása töméssel, betéttel vagy koronával. Áraink »

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

A tudás hatalom – ne félj a Hedent gyökérkezelésétől

Megfigyelhető, hogy azok a páciensek, akik félnek a kezeléstől, leginkább az ismeretlentől félnek. Idegesek és feszültek lesznek attól, ha hiányos ismereteik vannak arról, mi fog velük történni, mik a kezelésük lépései, mekkora költséggel kell számolni egy megfájdult fog esetén. A tudás hatalom, az információ pedig segít, hogy megértsük, mi történhet velünk a székben, mikor mire számíthatunk. Ez pedig egyértelműen segít eloszlatni a félelmeinket.

Tehát a gyökérkezelés Székesfehérvár egyik legempatikusabb fogorvos csapatának közreműködésével már biztosan nem a rettenetes élményeink sorát gazdagítja. Személyre szabott odafigyelésre, türelemre és támogatásra számíthatnak még azok is, akik extrém félelemmel érkeznek a kezelésre.

Időpontfoglalás

Felejtsd el a rossz emlékeket! Hagyd, hogy megváltozzon a fogászatról kialakult kép benned. Válassz fogorvost te is hosszútávra!  Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívd a +36 20 310 60 29 telefonszámot rendelési időn belül. Az általad, az űrlapon megadott telefonszámon, munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek a szükséges kezelésre.

    E-mail cím*
    Telefonszám*
    Üzenet*

    További szolgáltatások

    • Szájhigénés kezelések

      Az ultrahangos fogkő eltávolítás a fogak megtartásának legfőbb eszköze. Kezelésünk gyors és fájdalommentes.

    • Esztétikus fogpótlás

      Egy természetes és élethű fogpótlás megszépíti és kiemeli a mosolyodat, megfiatalít és önbizalommal tölt el.

    • Implantáció

      Az implantátumok stabilitásuknak és hatékony csontbeépülésüknek köszönhetően hosszútávon megoldást nyújtanak pácienseink számára a hiányzó fogak pótlására.

    Európai Regionális Fejlesztési Alap