Hedent

Ápoljuk fogainkat természetesen!

A hófehér, gyönyörű fogsor titka a rendszeres és megfelelő fogápolás, amelyet számtalan módszerrel végezhetünk. A helyes fogmosási technika mellett van, aki a különböző fogkrémekre, szájöblítőkre és van, aki a természetes alapanyagok alkalmazására fekteti a hangsúlyt. A szakértők abban egyetértenek, hogy a mesterséges anyagok helyett használatos természetes összetevők kevésbé kockázatosak, nincsenek káros mellékhatásaik. Megnéztük, melyek azok a gyógynövények, amelyekkel kiváló eredményeket lehet elérni a fogtisztításban, a fogfehérítésben, vagy akár a fog- és ínybetegségek legyőzésében.

A mai fogkrémek és szájvizek egyik legismertebb eleme a menta, annak két válfaja a borsmenta és a fodormenta. E növényeket már az ősi Kínában és Indiában is használták szájfertőtlenítésre. Mai, növényi eredetű szájápoló szereink is az ősi indiai ayurvédikus receptek alapján készülnek, és a menta mellett kasvirágot, kamillát, mirhát és egyéb gyógynövényeket is tartalmaznak.

A legismertebb szájápolásban alkalmazott gyógynövény a kamilla, amelynek gyógyhatását már az ókori Egyiptomban ismerték, és minden más gyógyfűnél jobban tisztelték e növényt. Nem véletlenül, hiszen hatóanyagai révén jól kezelhetők vele a gyulladások, például a sebek, az afták, és a foghúzás utáni sebgyógyulást is gyorsítja. Gyermekeknél fogzáskor is jó szolgálatot tesz a kamillás ecsetelés, öblítés, amely csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

A csipkebogyó szintén fontos fogápolásban is használt gyógynövény, amely magas C-vitamin és ásványi anyag tartalmával jelentősen hozzájárul az íny erősítéséhez. Ahogyan a menta az egyiptomiaké, úgy a zsálya a rómaiak szent növénye volt, úgy gondolták, hogy rendszeres fogyasztása meghosszabbítja az életüket. Fertőtlenítő, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatása van, ezért kiválóan alkalmazható a fogászatban is. Képes megszüntetni az aftát és a különböző, szájban található sebeket. Az évezredes Aloe Vera fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt szintén kiváló a megfelelő szájhigiénia fenntartására, fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre.

A cserszömörcelevél, a diólevél, a medveszőlőlevél, a teafaolaj, a mirha, és a tölgyfakéreg ínyvédőként, ínyerősítőként használható. A csalán, a fekete ribizli, a szeder és az áfonya leveleiből készült főzetek magas ásványi anyag tartalmuk miatt jó hatással lehetnek a fogíny épségére. Fogínygyulladás esetén érdemes olyan gyógynövényeket alkalmazni, amelyek antibakteriális, vérzéscsillapító és összehúzó hatással rendelkeznek, ezáltal gátolják a fogínygyulladás kialakulásáért felelős baktériumok fejlődését, és enyhítik a kellemetlen tüneteket. Rendszeres alkalmazásukkal megelőzhetők a különböző fertőzések és a fogágybetegség, és fenntartható a segítségükkel a megfelelő szájhigiénia. Különösen alkalmas erre a kamilla, a cickafarkfű, a zsálya, a kakukkfű, a borsmenta, a fahéjfakéreg, a szegfűszeg, az eukaliptusz, a teafa, az édesgyökér, a mezei zsurló, a pásztortáskafű, és az Aloe Vera.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap