Hedent

Bízd a parodontitis kezelését szakértőnkre

A parodontitis kifejezés sokak számára idegenül cseng, a legtöbben inkább a fogínysorvadás kifejezést ismerik, de ez nem csupán az íny betegségét jelenti. Valójában azt jelenti, hogy a fogat tartó szövetek, vagyis a csont is eltűnik a fog körül, így az mozgathatóvá válik és elveszítjük. Ezt a pusztítást azok a gyulladást keltő baktériumok idézik elő, melyek a fogakon megtelepedő lepedékben és fogkőben találhatók.

Mivel a magyar lakosság több mint háromnegyedét érinti ez a gyulladásos fogászati megbetegedés, ezért a fogászati szakma és a betegségek prognózisával foglalkozó epidemiológia népbetegségként aposztrofálja. Az, hogy ez a betegség ilyen mértékben elterjedt annak is köszönhető, hogy sajnos hazánkban nem alakult ki megfelelő szájápolási kultúra.

Cikkünkben a következő kérdéseket válaszoljuk meg:

Ezek a fő különbségek az gingivitis és a parodontitis között »
Így szabadulj meg gyorsan az ínyvérzéstől »
Ezek a fogágybetegség szövődményei »
A gyulladt fogágy terápiája, ilyen a szakértő kezelés »
Ezek a fogágy kezelések érhetők el a Hedent Fogászaton »
Így zajlik az ínysorvadás leggyakoribb kezelése »
Speciális fogápolás otthonra »

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Ezek a fő különbségek a gingivitis és a parodontitis között

Bár a gingivitis esetén a gyulladás még csupán az ínyre korlátozódik, mégis ez már a súlyosabb, fogveszteséggel járó gyulladás előszobájának is tekinthető. Az első árulkodó tüneteket szinte minden fogmosáskor tapasztalhatjuk, amit sokszor hibásan a túl erős fogmosás tüneteként azonosítanak, éppen ezért jellemzően el is bagatellizálják a páciensek.

Így szabadulj meg gyorsan az ínyvérzéstől

A fogínygyulladás tünetei:

 • duzzadt, vörös íny
 • ínyvérzés
 • érzékenység
 • fogkő és lepedék a fogakon
 • kellemetlen lehelet

Fontos tudni, hogy a vérzés éppen a fogon megülő lepedék baktériumai, vagyis a fog nem megfelelő mosása miatt következik be. Tehát határozott fogmosás szükséges, majd pedig egy időpont egyeztetése a Hedent fogászat parodontológusához.

A fogágybetegség tünetei

Míg az ínygyulladás egy visszafordítható és sikeresen kontrollálható folyamat, addig a fogágybetegség esetén a sikert a hosszabb terápia és személyre szabott kezelés sorozatok hozzák meg, amelyek a fog elvesztésének megakadályozására irányulnak. Ezért a legegyszerűbb, ha már a legelső tünetek tapasztalásánál fogorvosi segítséget kérünk.
A fájdalommentes parodontológiai beavatkozással azonban a betegség terjedése jó eséllyel megállítható, valamint sikeresen kontrollálható, féken tartva a betegség újra fellángolása.

Ezek a parodontózis jellemző tünetei:

 • ínyvérzés
 • fogkő és lepedék a fogakon
 • bűzös lehelet
 • az íny a fogtól elemelkedik, melyben gennyel teli tasakok képződnek
 • mozgó fogak, rágási nehézségek
 • ínyvisszahúzódás, a csont pusztulása
 • fog elvesztése, teljes fogatlanság

Miért veszélyes a fogágybetegség?

A parodontitis az előbbi tünetekkel ellentétben, a fogat tartó szövetek mélyebb rétegeit érintik és a fog elvesztésének kockázatával járnak.
A fő probléma forrás, a betegség okai jellemzően a nem megfelelő szájhigiénés szokások, az elhanyagolt szűrővizsgálatok és a fogkőeltávolítás hiánya, de genetikai okokra is visszavezethető.

A genetikai hajlam azonban nem azt jelenti, hogy a szüleink rossz fogait örököljük, hanem az egyes betegségekre vonatkozó hajlam öröklődik tovább. Azért, mert hajlamunk van bizonyos betegségre, még nem jelenti azt, hogy törvényszerűen szenvedni fogunk tőle. A fogászati és más orvosi szűrések fontosságát éppen ezért hangsúlyozzák a szakemberek. Odafigyeléssel, gondoskodással, megelőzéssel teljes mértékben elkerülhetjük a szüleink sorsát, legyen az a túl korán jött teljes fogatlanság, vagy más betegség.

A fogágybetegség szövődményei

Az előrehaladott gyulladás a szervezetben gócbetegségként kezelendő, ami azt jelenti, hogy a gyulladást kiváltó baktériumok a véráramon keresztül a testünk más szerveit is képesek megtámadni, megbetegíteni.

A modern orvostudomány egyértelmű összefüggést talált a parodontitis és az alábbi betegségek között, tehát az ínysorvadás a következő betegségekre is hajlamosít:

 • érelmeszesedés
 • szívinfarktus, agyvérzés
 • szívbelhártya– és szívbillentyű-gyulladás
 • ízületi gyulladás

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Hogyan lehet kezelni a parodontitist?

A fogászati kezelések néhány generációval korábban még leginkább a fogeltávolításban merültek ki, mivel a probléma gyors megoldására fókuszáltak, függetlenül attól, mi állt a fogfájdalom hátterében.

Gyakori jelenség, hogy a páciensek rossz tapasztalataik miatt évekre, nem ritkán évtizedekre hanyagolják a fogorvosi szűrővizsgálatokat. Pedig időben minden fogászati probléma és kellemetlen folyamat könnyen megállítható lenne.

A belénk ivódott félelmek és a rossz élmények átírása nem könnyű feladat, a fogorvostól pedig ez, rendkívüli empatikus készséget igényel. Olyat,

 • ami meghozza a bizalmat,
 • a páciens biztonság érzetét,
 • és a sikeres kezeléshez nélkülözhetetlen orvos-páciens együttműködést.

Mivel a fogkő jelenlétének kóros hatása sokáig nem volt ismert, sok esetben az eltávolításukra sem fektettek kellő hangsúlyt. A Hedent Fogászat parodontológiai rendelésén azonban komplex szemlélettel fogadják a segítségért érkező pácienseket.

A gyulladt fogágy terápiája

A sokat emlegetett parodontológiai kezelés valójában egy terápia sorozat, ami személyre szabott lépésekből áll:

 1. Fogászati szűrés, állapotfelmérés: Az első találkozáson a manuális vizsgálat mellett panoráma röntgen is készül a fogaidról, mely segítségével a mélyen szunnyadó problémák is egyértelműen láthatóvá válnak a szakemberek számára.
  A fogorvos nem csupán a szuvas fogakat kép elcsípni a segítségével, de akár a parodontózis folyamatát is felfedezheti, hiszen a csont veszteségének, a tasakoknak szemmel látható röntgen tüneteik is vannak.
 2. Fogkőeltávolítás, azaz depurálás: A fogkő eltávolításán ultrahangos eszközzel lerezegtetik a fogakról a felrakódásokat, majd átpolírozzák a felszínüket, hogy a nyelvnek is kényelmes legyen az új környezet.
 3. Konzultáció a parodontológia szakemberével: Amennyiben a szűrésen még nem találkoztál a parodontológussal, ám a felmérést végző orvos ezt szükségesnek ítéli, úgy ez a speciális konzultáció következik. Ilyenkor a szakorvos már kifejezetten a betegség súlyosságára koncentrálhat, megállapíthatja a defektusok mértékét és összeállítja a terápia lépéseit, a szükséges kezeléseket.

Ezek a fogágy kezelések érhetők el a Hedent Fogászaton

Zárt kürett

Fogkőeltávolítás után elsőként az íny alatti, mélyebben tapadó fogkövet távolítja el az orvos. Ezt teljes, helyi érzéstelenítés mellett, speciális gracey kürettáló eszközökkel végzi. A kezelés során nem csupán az íny alatti fogkő, de a tasakokban lévő gyulladásos szövet is eltávolításra kerül.

Nyitott kürett

Erre a kürettálási technikára akkor van szükség, amikor a gyulladás a fogak körül összefüggő, hozzáférhetőséget és teljes eltávolítást csak a terület feltárása biztosít. Ilyenkor az orvos lebenyt készít, alaposan megtisztítja a területet, kimetszi a gyulladt tasakokat, majd varratokkal látja el a sebszéleket.

Irányított szövetregeneráció

Ahogyan azt már említettük, sajnos a szövet és csontdefektusok mértéke nem visszafordítható, vagyis ahonnan eltűnt, lepusztult a csont, oda már nem is fog visszanőni. Ugyanígy a visszahúzódott íny sem képes visszakapaszkodni a fogkőtől megtisztított fognyakra.

Azonban még sincs veszve minden, hiszen a speciális mikrosebészeti technikákat a legfinomabb és legprecízebb eszközökkel párosítva a hiányzó területekre csontot pótolhatunk, vagyis műtéti úton helyre állíthatjuk az egészséges állapotot. Csontpótlást követően pedig újra alkalmassá válik az állcsont az implantátum beültetésre is, tehát teljesen rögzített fogpótlást viselhet az egykor foghiánnyal küzdő páciens.

Gingiva plasztika

Másnéven ínyplasztika. A visszahúzódott és egykor tasakokkal tarkított íny esztétikai megjelenésén ezzel a speciális beavatkozással javíthat az orvos.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Így zajlik az ínysorvadás leggyakoribb kezelése

A fogkőeltávolítás után elsőként, leggyakrabban a zárt kürettálást végzik a szakemberek. Ezekre a lépésekre számíthatsz, ha ilyen beavatkozásra érkezel hozzánk:

 1. Érzéstelenítő beadásával teljes fájdalommentességet érhetünk el, így elkerülhetővé válik egy újabb kellemetlen tapasztalat.
 2. A speciálisan az íny kezeléséhez kifejlesztett eszközökkel elvégzi az orvos az íny alatti fogkő és gyulladások eltávolítását.
 3. A kitisztított tasakokat többször is átöblíti egy kifejezetten parodontális kezelésekhez kifejlesztett fertőtlenítő és gyulladást megszüntető oldattal.
 4. Elvégzi a gyökérsimítást, ami segíti a hámszövet tapadását, valamint megakadályozza, hogy a tisztítást követően érdessé vált gyökér felszínén újra megtapadjon a fogkő.
 5. Fog tasak tisztítás. A gyulladás miatt kialakult tasakok speciális törődést is kapnak. Egy sűrűbb, zselé állagú gyógyszert juttatnak a gyulladásos szövetek helyére, egy tartalmasabb pakolást kapnak, amivel a páciens már el is hagyhatja a fogászat rendelőjét.
 6. A páciens megkapja a helyes szájápolási használati útmutatóját és egy kontroll időpontot is. Gyakori az is, hogy a fogágybetegség kezelése antibiotikummal történik, ugyanis a szervezetnek minden szükséges támogatásra szüksége van.
 7. A fogágybetegség gyógyulási ideje sajnos nem meghatározható. Ennél a betegségnél ugyanis legfőképpen tünetmentességet érhetünk el, azonban rövid időn belül visszaesést tapasztalhatunk, amennyiben feladjuk a helyes fogápolási- és szűrővizsgálati rutint.

Parodontózis kezelése házilag – speciális fogápolás otthonra

 1. A fogágybetegséggel küzdő pácienseknek speciális, otthoni fogmosási technikát tanítanak meg a szakemberek, továbbá fogkefét és terápiás fogkrémet is ajánlanak. Ezekkel gyorsabb és problémamentesebb gyógyulás érhető el, mint a hagyományos eszközökkel.
 2. A fogselyem, a fogköztisztító kefe használata továbbra is, sőt mostantól igazán lényeges. Hiszen ezen kiegészítők nélkül nem garantálható a beavatkozás sikere.
 3. A speciális fogkrém és fogkefe mellé a gyógyulás időszakára szintén gyógyhatású gél és szájöblítő otthoni használata is fontos, sőt elengedhetetlen.
 4. Végezetül, minden a normálistól eltérő tünet esetén keresd a fogorvosodat, hogy megelőzhessük a betegség fellángolását, vagy elejét vegyük egy rossz szájápolási szokásnak. A parodontológus orvos a terápia során szoros megfigyelés alatt tartja pácienseit, mely során eleinte 3 havonkénti kontroll és újabb fogkőeltávolítás is szükséges lehet.

A sikeres terápia alapfeltétele az orvosi utasítások betartása. Amennyiben a kezelések után is tartod magad az új és precízebb szájápolási folyamathoz, biztos sikerre számíthatsz. Ebben komoly szerepet játszik a parodontitis tüneteivel küzdő páciens rendszeres és helyes szájápolása és a káros szokások elhagyása.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Ezekben az esetekben már biztosan szükséged van professzionális beavatkozásra:

 • Fogmosáskor fogínyvérzést tapasztalsz, duzzadt az ínyed.
 • Egy, vagy több fogad is mozog.
 • Rossz a leheleted.
 • Rendszeresen dohányzol.
 • Cukorbetegséggel vagy más krónikus betegséggel élsz együtt.
 • Évekig elhanyagoltad a fogászati szűrővizsgálatokat.

Időpontfoglalás

Felejtsd el a rossz emlékeket! Hagyd, hogy megváltozzon a fogászatról kialakult kép benned. Válassz fogorvost te is hosszútávra!  Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívd a +36 20 310 60 29 telefonszámot rendelési időn belül. Az általad, az űrlapon megadott telefonszámon, munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek a szükséges kezelésre.

  E-mail cím*
  Telefonszám*
  Üzenet*

  Még több Fogápolás magazin

  Európai Regionális Fejlesztési Alap