Hedent

Eltűnhet négy fogunk az evolúció során, avagy mire jó a bölcsességfog?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a bölcsességfogak több kárt okoznak-e, mint amennyi hasznuk van, és eleve ki kell húzni, vagy csak akkor, amikor gondot okoznak. Tény, hogy rengetegen szenvednek tőle, de nézzük, hogyan vélekednek e témáról a szakemberek!

Maradjon vagy menjen?

A bölcsességfog 18 és 25 éves kor között tör elő, de előfordul, hogy hamarabb. A megjelenése sokszor jár fájdalommal, hiszen általában ez a legnagyobb méretű fogunk. Manapság a bölcsességfogak már ritkábban kerülnek eltávolításra, mint régen. Az orvosok már csak akkor húzzák vagy operálják ki ezeket a fogakat, amikor annak komoly oka van. Azt javasolják ugyanis, hogy azokat a fogakat, amelyek teljesen kinőttek vagy nem teljesen nőttek ki, de egyébként egészségesek, ne távolíttassuk el, csak akkor, ha a fog beteg, vagy valamilyen problémát okoz a szájban.

Azt ugyanis, hogy az embernek bármilyen haszna is származna az egészséges bölcsességfog eltávolításából, még nem sikerült igazolni. Arról nem is beszélve, hogy mint minden sebészeti beavatkozás, a bölcsességfog kioperálása is járhat szövődményekkel, többek között idegkárosodással vagy fertőzéssel, így jobb a műtétet elkerülni, és a pácienst nem kitenni indokolatlan veszélyeknek.

Bár sokszor hallani, hogy a bölcsességfogak feleslegesek, ez azonban nem így van. Ha ugyanis a 8-as fogak teljesen kibújnak, és megfelelően tisztítva vannak, erős fogakká válhatnak, amelyek probléma esetén még a 7-es fogak szerepét is átvehetik.

Van azonban olyan eset is, amikor kifejezetten ajánlott a bölcsességfog eltávolítása. Hogy erre szükség van-e valóban, azt a beteg jelzésére a fogorvos állapítja meg. Ha ugyanis a fog beteg, és kezeletlenül marad, az fogszuvasodáshoz, gyulladáshoz, tályogok, daganatok és ciszták kialakulásához, valamint egyéb ínyproblémákhoz vezethet. Mivel ez a leghátsó fog, nehéz alaposan tisztítani, hiszen kevés a hely, így a fogkefe nem fér rendesen a száj leghátuljába. A fog így lepedékes maradhat, és gyorsabban romlásnak indulhat, mint más fogak.

Ezért kisméretű, hajlékony fogkefével ajánlott a tisztítását végezni. Létezik kifejezetten erre a célra kifejlesztett, úgynevezett csomós fogkefe is, de egy, a gyermekek számára készített, kisfejű fogkefe is jó szolgálatot tehet.

A beteg fog többet árt, mint használ

A közhiedelem szerint, akinek a bölcsességfoga megjelenik, az nagy tudás birtokában van. Egyeseknél azonban, a lakosság nagyjából 15 százalékánál a bölcsességfogak egyáltalán nem bújnak elő, de van, hogy eleve ki sem alakulnak, azaz hiányoznak. Rengetegszer előfordul, hogy bár kifejlődnek, nem megfelelően bújnak elő, és hézag marad két fog között, vagy rossz irányba nőnek, és nyomják, összetolják a többi fogat.

Ha nem jól bukkannak elő, funkciójukat sem képesek rendeltetésszerűen betölteni. Ha úgy tűnik, hogy a bölcsességfogak számára nincs elég hely a szájüregben, érdemes a gyökerek teljes kifejlődése előtt eltávolítani azokat. A szétágazó gyökerektől nehezebb megszabadulni, és a foghúzás vagy műtét után lassabban gyógyul a seb is. A bölcsességfogak gyökérkezelése pedig eleve nehéz feladat, hiszen nincs elegendő hely ehhez az eljáráshoz.

Ha a panaszt okozó fogak már teljesen áttörték az ínyt, a fogorvos már ki tudja húzni azokat. Ha azonban rendellenes helyzetben vannak az állkapocsban, vagy gyulladások miatt ki kell operálni a fogakat, azt már csak szájsebészeti beavatkozás során távolíthatja el a szájsebész.

Az ezt követő lábadozás időszakában számos előírást javasolt betartani, hogy a gyógyulás megfelelő minőségű és ütemű legyen. Így például tilos ilyenkor a dohányzás, mivel az zavarja a vérellátást, és ezáltal a gyógyulás folyamatát is akadályozza. A tejtermékek fogyasztása három napig szintén nem megengedett. Az első pár napban eleve inkább csak folyékony táplálékot javasolt fogyasztani, és csak néhány nap elteltével elkezdeni szilárd táplálékot enni. A sportolásról és egyéb fizikális megterhelésekről ez idő alatt szintén le kell mondani. A seb ugyanis könnyen felszakadhat ilyenkor. A fogmosáskor is vigyázni kell, nehogy megsérüljön a friss seb, és néhány napig fertőtlenítő szájöblögető alkalmazása is ajánlott.

Eltűnhetnek a bölcsességfogak?

Az evolúció során számos olyan esetről tudnak a szakemberek, amikor valami a szervezetben elcsökevényesedett, idővel akár el is tűnt, hiszen esetleg feleslegessé vált az élet során. Vannak, akik úgy vélik, hogy a bölcsességfog is erre a sorsra jut majd, hiszen nem hiányozna, ha nem lenne. Erre utal az is, hogy manapság a fiatalok körében egyre többször fordul elő, hogy már nem mind a négy bölcsességfog nő ki, hanem csak egy, vagy akár egy sem.

 

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap