Hedent

Fogápolás gyógynövényekkel

A rendszeres és megfelelő fogápolás fontossága nem kérdés, arról azonban, hogy ezt milyen módszerrel tegyük, megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a természetes alapanyagok alkalmazására fektetik a hangsúlyt. Számukra összegyűjtöttük a legfontosabb gyógynövényeket, amelyek kiválóan alkalmazhatók fogtisztításra, ínyborogatásra, fogfehérítésre, vagy akár fájdalomcsillapításra is.

A mai fogápolás alapját képező fogkrémek és szájvizek egyik legismertebb eleme a menta, azon belül is a borsmenta és a fodormenta. E növények keletről származnak, és már az ősi kínai és indiai kultúrákban is ezeket használták szájfertőtlenítőként. Mai, növényi eredetű szájápoló szereink az ősi indiai ayurvédikus receptek alapján készülnek, így a menta mellett kasvirág, kamilla, mirha és számos egyéb gyógynövény is található bennük.

A legismertebb és a szájápolásban is kiválóan használható gyógynövény a kamilla. Gyógyhatását már az ókori Egyiptomban felismerték, és minden más gyógyfűnél jobban tisztelték. Hatóanyagai révén kifejezetten jól kezelhetők vele a gyulladásos folyamatok, többek között az ínygyulladás, a sebek, az afták, és a foghúzás után is segít a sebgyógyulásban. Kisgyermekeknél is alkalmazható fogzáskor, a kamillás ecsetelés, öblítés oldhatja a gyulladást és a fájdalmat.

Fontos és a fogápolásban is használatos gyógynövény a csipkebogyó, amely annak köszönheti kiemelkedő szerepét, hogy nagyon magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, és az ásványi anyag tartalma is jelentős. Mindez pedig fontos az íny erősítéséhez.

A zsálya a rómaiak szent növénye volt, rendszeresen fogyasztották, és úgy gondolták, hogy meghosszabbítja az életüket. Fertőtlenítő, gombaölő, és gyulladáscsökkentő hatása miatt kiválóan alkalmazható a fogászatban is. Szájöblögetésre, aftára, ínygyulladásra, és különböző, a szájban kialakuló sebekre is jótékony hatással van.

Az Aloe Vera fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása révén szintén a megfelelő szájhigiénia fenntartására, emellett fájdalomcsillapító Ínyvédőként használható a cserszömörcelevél, a diólevél, a medveszőlőlevél, a teafaolaj, a mirha, és a tölgyfakéreg. A magas ásványi anyag tartalmú gyógynövények levelei is kiváló hatással lehetnek a fogíny épségére, így például a csalán, a feketeribizli, a szeder vagy az áfonya leveleiből készült főzetek.

A fogínygyulladás kezelésében azoknak a gyógynövényeknek, növényi készítményeknek van elsősorban nagy jelentőségük, amelyek antibakteriális, vérzéscsillapító és összehúzó hatásokkal rendelkeznek, ezáltal gátolják a fogínygyulladás kialakulásáért felelős baktériumok fejlődését, és enyhítik a fogínygyulladás tüneteit. Rendszeres alkalmazásuk hatékony eszköze lehet a szájhigiénia fenntartásának, és a súlyos fogágybetegségek megelőzésének. Erre kiválóan alkalmas gyógynövény a kamilla, a cickafarkfű, a zsálya, a kakukkfű, a borsmenta, a fahéjfakéreg, a szegfűszeg, az eukaliptusz, a teafa, az édesgyökér, a mezei zsurló, a pásztortáskafű, és az Aloe Vera.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap