Hedent

Fogmosási kisokos az ép fogakért – Mivel, hogyan, miért?

A megfelelő, rendszeres száj- és fogápolás elengedhetetlen ahhoz, hogy fogaink egészségét megteremtsük, megőrizzük. Ehhez számtalan fogkeféből és fogkrémből válogathatunk, a paletta rendkívül széles. Sokan ugyan a szín, az alak, vagy éppen az ár szempontjából választják ki ezeket, vannak azonban sokkal fontosabb szempontok is e témában.

A fogkefe használat szabályai

A fogak épen tartásához nem elég csupán rendszeresen, naponta többször is tisztogatni azokat, hanem sok múlik azon is, milyen eszközökkel és technikákkal tesszük ezt. A megfelelő fogkefe elengedhetetlenül fontos. A szakemberek szerint a jó fogkefe közepes szálerősségű és sűrűségű, rugalmas nyelű, ezáltal minden fogfelületet, még az eldugott, nehezen elérhető részeket is el lehet érni. A hajlékony fogkefe további előnye, hogy megelőzi a rossz fogmosási módszerből kialakuló fognyaki kopásokat és ínysérüléseket. Fontos szempont a fogkefe fejének mérete is. Ahhoz, hogy a hátsó fogakat is hiánytalanul el lehessen érni, javasolt a minél kisebb fejű fogkefe használata.

A jó minőségű fogkefék élettartama általában három hónap, a kevésbé jó minőségűek azonban ennél sokkal rövidebb idő alatt is elhasználódnak, ezért érdemes legalább negyedévente, de inkább gyakrabban újakra cserélni azokat. Az elkopott sörtéjű fogkefe ugyanis nem képes megfelelően eltávolítani a lepedéket, és az íny felszínén is sérüléseket okozhat. Érdemes betegségek után is lecserélni a fogkefét, hiszen a baktériumok megtelepedhetnek rajta, és további fertőzéseket okozhatnak.

Nagyon fontos higiéniai szabály, hogy a fogkefét mindig fejjel felfelé kell tárolni, hogy tökéletesen ki tudjon száradni, megelőzve a baktériumok elszaporodását a nyirkos környezetben. Ennél is fontosabb, hogy fogkefét soha nem szabad kölcsönadni, és más fogkeféjét sem szabad használni, hiszen a fertőzésveszély ilyen esetekben óriási. Azok, akik biztosra szeretnének menni, néhány havonta igénybe vehetik a fogorvosok által végzett teljes fogsortisztítást is. Egyes betegségek vagy rendellenességek esetén szükség lehet speciális fogkefék használatára is, például fogszabályozó készülék viselésekor, vagy fogtorlódás fennállásakor.

Fogkrémek a bőség zavarában

Manapság már számos fogkrémből válogathatunk. A legtöbben a fogkrém választásnál az íz és a szín alapján döntenek, pedig ezek szinte lényegtelen szempontok. Sokkal inkább számít az, hogy mi található ezekben a készítményekben. A legtöbb fogkrém fluoridot tartalmaz, amelyek a fogszuvasodás megelőzése szempontjából nagy jelentőséggel bírnak. A sok pozitív hatása mellett azonban a fluorid allergén tulajdonságokkal is bír, így használata nagy körültekintést kíván. A fogkrémek használati utasítása tartalmazza az összetevőket, és felhívja a figyelmet a túlzott fluorbevitel kockázatára is. A nátrium-monofluor-foszfát, a nátrium-lauril-szulfát, és a többi hatóanyag mellett a fogkrémek többsége tartalmaz egyéb, elsősorban a termék ízére vonatkozó összetevőket is. Számos adalékanyag is segíti a fogkrém állagát, tartósságát, amelyek szintén okozhatnak allergiát.

A nagy szemcseméretű fogkrémek helyett inkább kisebb a kisebb szemcséjűeket javasolt alkalmazni, mert a nagyobbak erősen súroló hatásúak, így a fognyakakat elkoptathatják. Fluorid tartalmú fogkrém használatakor fontos figyelni arra, hogy gyerekek csak megfelelő koncentrációban érintkezzenek azzal, hiszen nagyon könnyen túladagolható ez az összetevő. Ezért kisgyermekeknek inkább a gyermekfogkrém használata javasolt.

Ma már az egyes fogbetegségekre is különböző fogkrémek kaphatók. Léteznek például fluoridtartalmú, fogszuvasodást gátló fogkrémek, íny- és fogággyulladást megelőző készítmények, fogkőképződést csökkentő fogkrémek, fogelszíneződést megakadályozó, fehérítő hatású fogkrémek, fognyaki érzékenységet csökkentő fogkrémek.

A helyes fogtisztítás alapjai

A helyes fogmosási technika éppen olyan fontos, mint az, hogy milyen fogkefével végezzük a tisztítást. A fogak mosását körkörös mozdulatokkal kell végezni, a vízszintes mozdulatokat kerülni kell, hogy ne alakuljon ki fognyaki kopás és ínysérülés. A fogkefét ezek elkerülése érdekében nem szabad erőteljesen rányomni a fogakra.

A fogkefe után a második legismertebb és széles körben alkalmazott eszköz a fogselyem. Alkalmazásának célja, hogy a nehezen tisztítható fogréseket is meg lehessen szabadítani az ételmaradékoktól. Az egészséges szájflóra érdekében naponta elvégzendő teendő a minden evés utáni alapos szájöblítés tiszta vízzel, majd negyedóra múlva fogkefével és fluoridos fogkrémmel legalább három perces fogmosás. Ezt követően nyelvkaparót javasolt alkalmazni, és szájzuhanyt, valamint antiszeptikus szájöblítőt. Az esti, utolsó fogtisztításnál pedig mindezek után fogköztisztító kefe vagy fogselyem alkalmazása javallott.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap