Fogpótlás

Foghiány esetén a rehabilitáció történhet fix vagy kivehető fogpótlással. A fogpótlások készítése mindig fogtechnikai munkát igényel, ezért több orvos-beteg találkozás alatt készül el.

A fogelvesztést követően ajánlott minél hamarabb elkészíteni a szükséges fogpótlást, mert így megelőzhetőek a hátrányos esztétikai és funkcionális következmények, és a fogpótlás megszokási ideje is lerövidül.

Fix fogpótlások : A fix fogpótlások oldhatatlanul rögzülnek a pilléreken és csak fogorvosi rendelőben azok roncsolásával távolíthatóak el.

Kiterjedt foganyag veszteség esetén:

  • Korona

A korona olyan fogpótlás, amely beborítja a destruált fog megfelelően előkészített felszínét és arra cementtel rögzül.

  • Gyökércsapos fogmű

Bizonyos esetekben olyan mértékű az anyaghiány, hogy gyökércsapos fogmű készítésével lehet csak protetikailag ellátni a fogat. Ezen felépítmények a gyökércsatornába vezetett csap segítségével elhorgonyozva, cementtel rögzítve pótolják a fog hiányzó koronai részét. Csapos fogmű csak gyökérkezelt fogba készíthető.

A csapos műcsonk készülhet a fogról vett lenyomat alapján fogtechnikus által, ilyenkor öntött csapról beszélünk, vagy előre gyártott üvegszálas csap felhasználásával.

Ezt követően a gyökércsapos fogművet koronával borítjuk.

Foghiány esetén:

  • Híd

A híd olyan fogpótlás, amellyel a hiányt pótló fogakat a hiányt határoló maradék fogakra cementtel rögzítjük. Szájban csak annyi helyet foglal el, mint a természetes fogak.

Kivehető fogpótlások: A foghiány lehet olyan mértékű, amit fix fogművel már nem tudunk pótolni. Ekkor kivehető fogpótlás készítése lehet a terápia.

Részleges foghiány:

  • Részleges lemezes fogpótlás

Olyan fogmű, amely a szájban több helyet foglal el, mint a természetes fogazat, mert beborítja a szájnyálkahártya jelentős részét is. A fogmű és a maradék fogak közti kapcsolat könnyen oldható, a páciens fogpótlását maga is el tudja távolítani a szájából.

Kapcsos elhorgonyzás: Készítéséhez a meglévő fogakat nem kell lecsiszolni, mert a fogsor a maradék fogakon fém kapcsok segítségével rögzül

Rejtett elhorgonyzás: Segítségükkel a fogmű és a hiányt határoló fogak közti rögzítés nem látható. Elkészítéséhez a hiányt határoló fogakat le kell csiszolni.

Teljes foghiány:

  • Teljes lemezes fogpótlás:

Teljes foghiány esetén műanyag alaplemezen, műfogakkal, műínnyel pótoljuk és állítjuk helyre a rágóapparátus hiányzó alkotórészeit. A fogak alakjának, színének, elhelyezésének meghatározása személyes igények alapján történik, mely során maximálisan figyelembe vesszük a páciens igényeit.

 

Hedent Mosolyközpont - Fogászat Székesfehérvár