Hedent

Fogselyemmel a tiszta fogsorért

A fogselyem megfelelő, rendszeres használata a szájhigiénia fontos része, mivel kiválóan alkalmas a fogközök tisztítására, és képes eltávolítani a fogíny széléhez tapadt lepedéket.

A fogak elszíneződését és megbetegedését számos tényező befolyásolhatja, többek között a genetikai hajlam, egyes gyógyszerek, fogtömések, pótlások, de a fő okok inkább a helytelen életmódban, az egészségtelen ételek és italok fogyasztásában, a káros szenvedélyekben, és a hanyag tisztálkodásban keresendők. A szívesen fogyasztott cukrozott, mesterségesen színezett üdítőitalok, a kávé, a vörösbor, a fekete tea és a cigaretta mind bűnösök a fogak fehérségének és épségének elveszítésében. Ezek a kockázati tényezők azonban kivédhetők, ha elkerüljük azokat, illetve ha megfelelő száj- és fogápolást végzünk minden nap. A legfőbb ok ugyanis a fogbetegségek kialakulásánál a rendszeres fogmosás hiánya, vagy az elnagyolt fogtisztítás.

A fogkefe után a második legismertebb és széles körben alkalmazott eszköz a fogselyem. Alkalmazásának célja, hogy a nehezen tisztítható fogréseket is meg lehessen szabadítani az ételmaradékoktól. A fogselymeknek két fő típusuk van: nylonból készült és PTFE. A nylon fogselyem lehet rugalmas és nem rugalmas, legtöbbjük különböző ízesítésű változatban kapható. Hátrányuk, hogy sok kis nylon-szálból áll, így könnyen szétfoszlik. Az egyszálú PTFE-fogselyem azonban vékonyabb, ezért alkalmasabb a szűk fogközök tisztítására.

Nem elég csupán használni a fogselymet, hanem megfelelően kell alkalmazni. Szakemberek szerint legjobb naponta egyszer tisztítani fogselyemmel a fogközöket, 30-40 cm-es darabot levágva a fogselyemből, és a két középső- vagy a mutatóujj köré csavarva. A fogselymet a fogfelszínre feszítve be kell vezetni a fogközbe, majd háromszor-ötször oda-vissza mozgatva kihúzni. Nagyon szoros fogrések esetén, ahol más kiegészítő fogtisztító eszközök nem alkalmazhatók, a fogselyem tökéletes megoldás lehet. Óvatosnak kell azonban lenni, nehogy megsérüljön a fogíny. A fogselymezés ideális esetében a napi rutin fogápolás része. Ezen eszköz használatát tanácsos minél előbb elkezdeni, hogy megfelelően érvényesülhessenek az előnyei. Az eleinte kényelmetlennek tűnő fog­selymezés hamarosan mindenkinél érezteti a pozitív hatását.

Az egészséges szájflóra érdekében naponta elvégzendő teendő a minden evés utáni alapos szájöblítés tiszta vízzel, majd negyedóra múlva puha, sűrű fogkefével és fluoridos fogkrémmel legalább három perces fogmosás. Ezt követően nyelvkaparót javasolt alkalmazni, és szájzuhanyt, valamint antiszeptikus szájöblítőt. Az esti, utolsó fogtisztításnál pedig mindezek után fogköztisztító kefe vagy fogselyem alkalmazása javallott. Ma már ezen eszközök széles választékából válogathatunk. Allergiások számára is találhatók már jó hatásfokú fogkrémek, szájöblítők, amelyek nem tartalmaznak fluoridot, mentát, illetve anetol, karvon-, vagy parabénmentesek, és vannak alkohol- és színezőanyagmentes szájvizek is.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap