Hedent

Fogszabályozás divatosan

A tökéletes, szabályos, gyönyörű fogsor ma már nem elérhetetlen vágyálom senki számára. Ráadásul számos olyan verzió létezik, amelyekkel akár láthatatlanul vagy divatosan is elérhetjük ezt. Nézzük, mit kell tennünk érte!

Életre szóló segítség lehet a fogszabályozás

A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogsor esztétikájának a kialakítása, hanem számos olyan probléma eltüntetése, amelyek a rosszul elhelyezkedő fogak miatt alakulnak ki, így többek között a harapási rendellenességek megszüntetése.

A gyerekeket egyébként szakemberek szerint mindenképpen érdemes rászoktatni a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekre, így ha ellátogatnak velük már akár egyéves korban is a fogászatra, valószínűleg kevésbé félnek majd nagyobb és felnőtt korukban a beavatkozásoktól. Nem beszélve arról, hogy a fogorvos ezáltal nyomon követheti a végleges fogsor kialakulását is, és szükség esetén azonnal beavatkozhat.

Bár felnőtt korban is elvégezhető a fogszabályozás, de ekkor már csak az egyes fogak helyzeti eltérései korrigálhatók sikeresen. Az optimális időszak gyerekkorban van. Az ebben az életkorban elkezdett szabályozás garantálja ugyanis a legjobb eredményt, valamint az idő- és költséghatékonyság szempontjából is ez a legmegfelelőbb periódus. 7-8 éves korban már kinőttek az első maradandó őrlőfogak, és stabilizálódott a hátsó harapás. Így a fogorvos gond nélkül feltérképezheti az első, a hátsó, és az oldalsó fogak egymáshoz való viszonyát.

Ekkor kiderülhet például, hogy a metszőfogak esetleg túlharapást, nyitott harapást, fogtorlódást, vagy túlzottan kilátszódó ínyt okoznak-e. Az időben történő beavatkozás mindezt megszüntetheti, emellett helyet csinál a kinövő fogaknak, és elkerülhetővé teszi a kiálló első fogakat. A rendellenes harapás befolyásolja a rágást, a fogmosást, de még a mosolygást is, és a nem megfelelően álló fogakat sokkal nehezebb alaposan tisztítani is, amelynek következményeként kialakulhat a fogszuvasodás és az íny betegsége. A kiálló fogak könnyebben letörhetnek, a nyitott harapás miatt pedig beszédhibák jelentkezhetnek. Mindez azonban megelőzhető az időben elkezdett, és szakszerű fogszabályozási vizsgálattal és kezeléssel.

Évekig is tarthat a folyamat

Az általános klinikai és a funkcionális vizsgálatot, valamint a megfelelő kezeléshez szükséges röntgenfelvételek elkészítését követően lenyomatot készítenek az alsó és a felső fogsorról. A kezelés többnyire egy-kettő, de bizonyos esetekben akár több évig is eltarthat. Ezt ugyanis befolyásolja a rendellenesség jellege és mértéke.

Nagyon fontos azonban, hogy a fogszabályozás csak akkor kezdhető el, ha előtte minden egyéb, esetlegesen fennálló problémát is orvosoltunk, így például megszabadultunk a fogkövektől, megszüntettük az ínygyulladást, betömettük a lyukas fogakat, vagy kihúzattuk azt, amelyen már nem lehetett segíteni.

Az öröklött rendellenességek, a bölcsességfogak kinövése, a nem megfelelő vagy túl rövid ideig tartó fogszabályozó kezelés eredménytelenséghez vezethet. A kezelés aktív fázisa után fontos, hogy a retenciós készülék viselése, amely az elért eredmény fenntartására szolgál. Minél nagyobb mértékű fogelmozdítás történt, annál hosszabb ideig szükséges a retenciós készülék használata.

Divatosak is lehetünk a fogszabályozóval

Ma már szinte végtelen lehetőségek közül válogathatunk a fogszabályozókat tekintve. Lehet kivehető vagy rögzített, létezik belőlük átlátszó, fémszínű, de akár színes is, a szivárvány minden színével. A modern fogszabályozók már személyre szabottan készülnek,folyamatos nyomást kifejtve a fogsorra, így igazítva azokat a megfelelő helyre. A szabályozók rendszeres ellenőrzése és újra állítása szükséges mindaddig, amíg a csont átépítődése az elmozdított fogak körül be nem fejeződik.

A fogszabályozókat három fő csoportba sorolják. A zár típusúak vagy rozsdamentes acélból, vagy a fogak színével megegyező színű kerámiából, esetleg műanyagból készülhetnek. A zárak a fog külső felszínén kerülnek rögzítésre. Esztétikailag talán az acél a legkevésbé előnyös, mégis ez lehet a legpraktikusabb megoldás, hiszen a műanyagból készült zár gyorsan elszíneződhet. A műanyag és a kerámia esetében gyakrabban fordul elő súrlódás a drót és a zár között, emiatt hosszabb lehet a kezelés ideje.

A lingual fogszabályozó esztétikai szempontból nézve különösen kedvelt, hiszen a fogak hátsó részén rögzítik, ezáltal láthatatlanul fejti ki a kívánt hatást. A régi, hagyományos fogszabályozókat ma már ritkán használják, hiszen ennél a megoldásnál a fémzárak minden fogra külön tapadnak, ezért különösen feltűnőek.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap