Gyermekfogászat

Gyermekfogászat felsőfokon 

gyermekfogaszatA legtöbb ember retteg attól a pillanattól, amikor fogorvoshoz kell mennie. A Hedent Mosolyközpont és Fogászat segít abban, hogy a gyermekek számára a fogorvosi beavatkozás ne tortúra, hanem pozitív élmény legyen, és megelőzhetőek legyenek azok a problémák, amelyek apróságokból komoly bajokká fajulhatnak.

Bár a legtöbben még felnőtt korukban is tartanak a fogorvosi széktől, ennek a rossz beidegződésnek a kialakulása könnyedén megakadályozható, ha már gyermekkorban megmutatjuk a kis pácienseknek, hogy nincs mitől félniük. Sokan egész életükben kerülik a fogorvosi beavatkozásokat, még akkor is, ha azok már elkerülhetetlenül szükségesek lennének. Ez azonban nemcsak felesleges fájdalommal, hanem súlyos szövődményekkel is járhat.

A megfelelő szájápolási szokások kialakításának korai kezdete rendkívül fontos, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek felnőttkorukban is figyeljenek a fogaik épségére. Érdemes ezért a kicsiket akár már egyéves kortól is rendszeresen elvinni a fogorvoshoz, hogy szokják a fogorvosi ellenőrzéseket, ismerkedjenek a rendelővel, az orvossal. Ezáltal bizonyítottan kevésbé félnek majd nagyobb, illetve felnőtt korukban az esetleges beavatkozásoktól.

A kisgyermekek fogápolása, a rendszeres fogorvosi kontroll vizsgálatok alapvetően fontosak a kicsik életében. Már babakorban sem elhanyagolható a megfelelő szájhigiénia kialakítása, hiszen a leendő fogak minősége nagyban függ attól, milyen állapotban van a kicsit szája, ínye. Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogak megfelelő állapotának fenntartása egyáltalán nem fontos, hiszen azok úgyis kihullanak, és helyettük újak jönnek. Ez súlyos tévhit.

A tejfogak épsége ugyanolyan fontos, mint a maradó fogaké, hiszen ha a szuvasodnak, a szuvasodást nem kezelve gyulladás alakulhat ki, amely a tejfog fölött megbújó maradófogak nem megfelelő fejlődéséhez vezethet. Morfológiai eltérésükből adódóan a tejfogak könnyebben és hamarabb romlanak, érdemes tehát a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, a helyest táplálkozás, megfelelő szájápolás elsajátítására, hiszen ha már kialakul egy probléma, azt hosszú távon megsínyli a gyermek.

Nagyon fontos a rendszeres és megfelelő fogmosás, amit már az első fogak megjelenése előtt el kell kezdeni, étkezéseket követően, kezdetben akár egy tiszta pelenkával áttörölni a szájüreget, később a korosztályának megfelelő fogkefe használatával. Ez nemcsak a szájhigiénia miatt, hanem azért is, hogy a gyermek számára megszokott, mindennapos tevékenységgé váljon a fogápolás már egészen pici kortól. A húsz tejfog előtörése a 6. és 24. hónap közé tehető, de ez gyermekenként akár több hónap különbséggel is változhat, sőt az is előfordulhat, hogy a gyermek már eleve fogakkal születik. Általában 5-7 éves korban indul a fogváltás ,amely egészen 12-14 éves korig eltart. Ekkortájt mindenképpen érdemes már egy fogszabályozási szűrővizsgálatot beiktatni, hogy a fogváltás menetét szakember is ellenőrizze, hiszen sok komolyabb fogazati eltérés megelőzhető lenne.

gyerekfogmosasA fogmosás megtanításakor egyszerű módszer lehet, ha a szülő és a gyermek együtt mosnak fogat, így a kicsi látja, hogy ez szükséges, és azt is, hogyan kell csinálni, majd 6-7 éves korban a gyermek kézügyessége már fejlett lesz annyira, hogy saját magának mossa a fogát. Nagyon fontos, hogy nem szabad a gyermeket erőszakkal rászoktatni a fogmosásra, hiszen akkor el fogja utasítani azt. Inkább játékosan kell rávezetni erre a tevékenységre.

Lényeges, hogy mindenképpen gyermekfogkrémmel történjen a fogtisztítás, ezek fluorid tartalma ugyanis sokkal alacsonyabb, mint a felnőtteké, így nem okoz gondot, ha a kicsi lenyeli. Emellett fontos az is, hogy a gyermek szeresse a fogkrém ízét, mert olyan fogkrémmel nem fog fogat mosni, amelynek íze számára rossz.

A fog-és szájbetegségek kialakulása, lefolyása gyermekkorban több szempontból is más, mint felnőtteknél, ezért az ellátás módszerei is mások. A gyerekek fogai speciális ellátást igényelnek, így mi is ennek megfelelően kezeljük fogaikat. A szakértelem mellett fogorvosaink rendelkeznek azzal a gyermekpszichológiai tudással és empátiás készséggel is, amely ahhoz szükséges, hogy a kicsik ne csak megfelelő ellátást kapjanak, de pszichésen se terhelje meg őket a kezelés. A rendszeres száj- és fogápolás mellett ezért félévenként javasolt kontroll vizsgálatra hozni a gyermeket.