Hedent

Hollywood-i mosoly házilag

Kevés kellemetlenebb helyzet van annál, amikor társaságban nem merünk önfeledtem nevetni, mert mosolyunkat takargatnunk kell elszíneződött fogaink miatt. A gyönyörű, ragyogó fogsor nemcsak egészségünk érdekében fontos, hanem megjelenésünk szempontjából is értékes lehet. A sárgás fogsor az ápolatlanság látszatát kelti, de ez ellen ma már könnyű tenni. A szakemberek által végzett komolyabb fogfehérítő eljárások természetesen időt állóbbak, mint a házi praktikák, de rövidebb időszakokra, vagy egy-egy konkrét alkalomra mi is tehetünk a siker érdekében.

A fehér fogak ellenségei

A fogak elszíneződését befolyásolhatja a genetikai hajlam, egyes gyógyszerek, fogtömések, pótlások is okozhatnak kellemetlen színeket, de a fő okok inkább a helytelen életmódban, az egészségtelen ételek és italok fogyasztásában, a káros szenvedélyekben, és a hanyag tisztálkodásban keresendők. A szívesen fogyasztott cukrozott, mesterségesen színezett üdítőitalok, a kávé, a vörösbor, a fekete tea és a cigaretta mind bűnösök a fogak fehérségének elveszítésében.

A legproblémásabb azonban a rendszeres fogmosás hiánya, vagy az elnagyolt fogtisztítás. A lerakódott lepedék ugyanis fogkőképződéshez vezet, amely elszíneződést okoz. A szájhigiénia közvetlen összefüggésben áll a fogak esztétikus megjelenésével. Fehérségük megőrzése ezért kizárólag rendszeres és megfelelő szájápolással lehetséges.

Előzzük meg a bajt!

Kiváló megoldás a fogfehérség megtartására a fogorvosok által is ajánlott elektromos fogkefe használata. Ez – a hagyományos fogkefével szemben – az összes foglepedéket eltávolítja, megelőzve a lerakódások miatti elszíneződést.

A fogselyem alkalmazása sem elhanyagolható, hiszen ezzel a legapróbb ételmaradékot is eltüntethetjük a fogaink közül, amelyek így már nem okozhatnak nem kívánatos színeket a fogsorunkon. E célra már kapható speciális fogköztisztító kefe is.

Az egészséges fogak megőrzése érdekében számos fogfehérítő szájvíz és fogkrém közül is válogathatunk, ezek eredményessége viszont önmagukban kevésbé látványos.

Házi praktikák a fogfehérítésre

Nehezebb dolgunk van, ha nem megelőzésről van szó, hanem a már kialakult elszíneződés eltüntetéséről, és a fogak eredeti fehérségének visszanyeréséről. A kellemetlen színek legyőzése azonban ma már nem lehetetlen feladat. Szakemberek szerint a legtartósabb és leggyorsabb eredmény a fogorvosok általi polírozással érhető el.

  • Több, a mindennapokban is használt anyag is rendelkezik fogfehérítő hatással, így például a fogkrémek összetevői között megtalálható krétapor és szódabikarbóna. Ezek apró részecskéi a fog legfelső rétegéből lekoptatnak egy vékony réteget, amely által láthatóvá válik annak valódi, természetes színe.
  • Házilag is alkalmazható – öblögetés formájában – a fogászatban használatos, erős oxidáló hatással bíró hidrogén-peroxid. Ezt azonban a szakemberek egy része nem ajánlja, vagy csak kellő körültekintéssel, mert lenyelve komoly mérgezést okozhat.
  • A tengeri só kiváló fertőtlenítő hatása ismert. Több fogkrém is tartalmazza ezt az anyagot, de a fogkefét sóba mártva és így fogat mosva, valamint vizes oldatot készítve belőle és ezzel öblögetve is rendkívül hatékony módszer a fogak kifehérítésére.
  • Hasonló elven működik a friss eper fogfehérítő és tisztító hatása is. A gyümölcs almasavat tartalmaz, így a fogakat eperrel bedörzsölve leválik a legkülső, elszíneződött réteg. Zsálya- vagy mentateával öblögetve fokozhatjuk is az eper fogfehérítő hatását, egyben biztosíthatjuk az üde leheletet. Egyszer-egyszer jó szolgálatot tehet, de túl gyakran nem érdemes ezt a módszert alkalmazni, mert könnyen megsérülhet a fogzománc.
  • Elterjedt fehérítő anyag a citromsav is. A citromot, narancsot és egyéb citrusféléket a fogakra dörzsölve szintén eredményesen szabadulhatunk meg az elszíneződésektől. Szakemberek szerint azonban ez a kezelés hosszú távon nem javasolt. A fogakra – a látványos fehéredés mellett ugyanis – káros hatással is lehet. A citromsav lemarja a fogak felső rétegét, így ugyan visszakaphatjuk fogunk fehérségét, de rendszeres használata ennél több, káros erózióval is járhat.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap