Hedent

Itt a teázás ideje! – segítünk választani.

A téli hónapok közeledtével egyre gyakrabban választjuk a testet-lelket átmelegítő teákat, melyek széles választékban állnak a teázás szerelmeseinek rendelkezésére. Fajtától függetlenül remek kiegészítői a diétának, ráadásul hozzájárulhatunk fogyasztásukkal a napi szükséges folyadékbevitelhez. Ennek kapcsán érdemes tudnia, hogy a szakemberek húsz testsúly kilogrammonként javasolnak egy liter folyadékot, tehát nem nehéz kiszámolni, hogy a gyakran ajánlott 2 liter nem biztos, hogy elegendő a megfelelő hidratáltsághoz. Bár egyes teafajták koffein tartalmuknál fogva szárítják a szervezetet, de általánosságban elmondható, hogy a teázás egészséges, ráadásul a megfelelő ízesítéssel a testsúlyvesztéshez is segítséget jelent. Cikkünkben most igyekszünk egy kis segítséget adni ahhoz, hogy melyik teafajtát miért érdemes választani.

A boltok polcain sorakozó teafajtákat termesztési helyük, valamint a készítés módja szerint szoktuk osztályozni. A fonnyasztás, sodrás, fermentálás majd szárítás a legtöbb feafajtára jellemző, ám egyes típusok előállítása ettől eltérő lehet. Ízesítés gyanánt legtöbbször cukrot és citromlevet használunk, de ha fogyni szeretne, akkor javasolt a cukor helyett más módot találni az édesítésre. Egyes gyógyteák mindenféle hozzáadott anyag nélkül is fenséges aromát biztosítanak, megint mások mézzel és citromkarikával bizonyulnak a leginkább ízletesnek. Fogyaszthatóak reggeli mellé, napközben bármikor, de a nap befejezése is igazán ellazító lehet egy csésze forró tea társaságában.

Fekete tea- hagyományos élénkítő

Elérhető áron juthatunk hozzá a fekete teához, amelyet sokan választanak élénkítő hatása miatt. Ha nem szereti a gyümölcsös változatokat, akkor ez a hagyományos tea típus kitűnő döntés lehet. Felpezsdíti a vérkeringést, élénkítő hatással bír, és igazán jó íze, valamint színe friss citrom társaságában van.

Zöld tea egészségmegőrzésre

Mint már említettük a korábbiakban, nem minden teát vetik alá a fermentálás folyamatának. Tipikusan ilyen a zöld tea, mely a tudatos életmódot fontosnak tartók, valamint diétázók körében valószínűleg ismert teafajta. A levelek eredeti színüket tehát megőrzik, további jellemzője pedig az alacsony koffeintartalom. Ennek ellenére azonban elmondható a szűz teának is nevezett zöld teáról, hogy lassan szívódik fel a szervezetben, ezáltal biztosítja az élénkítő hatást több órán keresztül is. Elsősorban Japánban és Kínában állítják elő a magas minőségű zöld teákat, tehát ilyen termékek között keresgélve érdemes a gyártóhely szerint választani. Nem csak a közérzetre gyakorolt hatása miatt választják azonban egyre többen ezt a teafajtát, hanem további pozitívumai okánál fogva is. A daganatos megbetegedések megelőzésében játszott szerepet már bizonyítást nyert, de cukorbetegség és diéta esetén is kiválóan alkalmazható. Ízesítéssel és anélkül is megállja helyét mindennapokban, akár több csészével is elfogyasztva a nap folyamán.

Mate tea, az argentín csodaszer

Talán hazánkban kevesen ismerik még, de egy próbát mindenképpen megéri tenni a mate tea névre hallgató típussal, amely Dél-Amerikából származik, de ma már minden további nélkül beszerezhető nálunk is. A dél-amerikai országokban napi rendszerességgel fogyasztják, méghozzá kiemelt koffein tartalma miatt kávé helyett. Ha tehát nem bírja gyomra a feketét, akkor érdemes megkóstolnia a mate teát, amely nem csak élénkít, de kiválóan bevethető megfázás esetén, vagy reumás jellegű fájdalmak csillapítására. A magas C-vitamin tartalom a kávétól jól ismert élénkító hatással társul, sőt, újabban a stresszoldás terén is fény derült pozitívumaira.

Gyümölcsteák széles választékban

A különféle gyümölcsök zamatát visszaadó teákat élvezeti értékük miatt fogyasztjuk, és általában minden család otthonában helyet kapnak a kicsik és nagyok kedvenceinek számító fajták. A filteres változatok mellett gyümölcstea keverékek is beszerezhetők, melyek fokozott ízvilággal ajándékozzák meg az ínyenceket.

Gyógyteák mindenféle bajra

A természet patikáját már évezredek óta használjuk, és napjainkban fokozottan a figyelem középpontjába kerültek a gyógyteák. Külsőleg borogatásként, belsőleg pedig kifejezetten hatékonyan vethetőek be az egyes betegségek megelőzése, valamint azok gyógyítása érdekében. Inhaláláshoz kamillát, öblögetéshez cserszömörcét, bőrbetegségekre csalánt, nyugtató fürdő készítéséhez levendulát, cickafarkfüvet, vagy citromfűt javasolnak a szakemberek. A kamillatea jótékony hatásaihoz kétség sem férhet, de természetesen a sor ezzel nem ért véget. Leggyakrabban gyógyteát szoktunk készíteni a különféle növényekből, melyek hatékonyságához kétség sem férhet. Ízesítés nélkül vagy mézzel, citrommal is remek választásnak bizonyulnak.

Bio teák

Napjainkban a bio élelmiszerek iránt is egyre többen érdeklődnek, hiszen ezek mindenféle mesterséges anyagtól mentesen szolgálják az egészségmegőrzést. Szigorú szabályozások vonatkoznak előállításukra, származásukra, és a raktározásukra is. Ha a természetesség híve, akkor a gyógyteák mellett érdemes a bio teák között is keresgélnie. Webáruházakban és bio boltokban széles választék áll rendelkezésre.

Mindegy, melyik típus mellett teszi le voksát, a teák szerelmesei egyetértenek abban, hogy egy csésze gőzölgő tea a nap bármely időszakában új energiákkal tölt fel, levezeti a feszültséget, és testre-lélekre jótékony hatással bír. Fogyassza napi rendszerességgel a teákat, melyek a hideg hónapok beköszöntével még jobban ízlenek majd!

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap