Nem kell lemondani az édességekről? Itt a fogbarát csoki!

CsokievésMegkönnyebbülhetnek a csoki imádók! Feltalálták ugyanis azt a csokoládét, amely állítólag veszélytelen a fogak épségére nézve. Szakemberek szerint ugyanis a gyártási eljárástól is függ, hogy a csokoládé rombolja-e a fogakat, nemcsak attól, hogy mit tartalmaz. Ezért egyes gyártók már fogbarát csokoládét gyártanak speciális eljárással, az ínyencek nagy örömére.

A csokoládé a fogak ellensége – Vagy mégsem?

Elsősorban a helytelen táplálkozási és fogápolási szokások következményeinek köszönhetően alakul ki a fogérzékenység és a fogszuvasodás. A fogzománc, azaz a fog felszínét képező anyag erős védelmét is meg tudja bontani ugyanis néhány étel és ital. Az édességek, ezen belül leginkább a csokoládék, a ragacsos nyalókák és a cukorkák kiemelt pusztítást végeznek a szájban.

A szakemberek ezért óvva intenek ezek fogyasztásától, és azt javasolják, hogy ha mindenképpen édességevésre adjuk a fejünket, válasszunk olyan nyalánkságot, amely a szánkból gyorsan eltűnik a szánkból, azaz nem kell sokáig rágcsálni.

A csokoládé fogromboló hatásáról megoszlik a szakemberek véleménye. Van, aki szerint a jó minőségű, legalább 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé nem olyan káros, mint a többi csoki. Sőt, nemrég felfedezték azt a csokoládét, amely állítólag egyáltalán nem rombolja a fogakat.

Fogbarát csokoládét dobtak piacra

Belga cégek olyan terméket mutattak be nemrég, amelyről eddig milliók álmodtak. A kitalálók az új ínyencséget „fogbarát” csokoládénak hívják. A csoki gyártók szerint a titok a gyártási eljárásban és az édesség összetevőiben rejlik, szerintük ugyanis a csokoládé fogromboló hatása elsősorban attól függ, hogy milyen eljárással készítik.

Ők a káros hatást megakadályozva a tejport tejfehérjével helyettesítik, a cukrot pedig izomaltulózzal, amely egy természetes cukorféle, mézben és cukornádban található, és a finomított cukorhoz hasonlóan glükózból és fruktózból áll. Az izomaltulóz azonban a cukortól különbözik abban, hogy ellenáll a szájüregi baktériumoknak, ezért nem fokozza a száj savasodását, azaz megóvja a fogakat a szuvasodástól.

Legalábbis a fogbarát csokit gyártó cég szerint, mert úgy vélik, hogy csak a nagyfokú savasodás, illetve az 5,7 alá eső pH érték esetén merül fel a fogak károsodásának veszélye. A vállalat szerint a fogbarát csokoládé fogyasztása alatt és után a pH érték a fent említett szint felett marad.

Az újonnan kifejlesztett különleges csokoládé már megkapta az úgynevezett „Boldog Fog” minősítést, amelyet a fogak egészségének érdekében hozott létre egy, a fogorvosi egyesületek által támogatott nemzetközi nonprofit szervezet. A rangos minősítést csak azok a termékek kapják meg, amelyek garantáltan biztonságosak a fogakra nézve. Az ezzel a jelzéssel rendelkező édességeket tudományos vizsgálatnak vetik alá elismert és független fogászati akadémiai intézetek. Az ő tesztjük mutatja ki, hogy a termék nem okoz fogszuvasodást, mint ebben az esetben is.

A „jótékony” csoki önmagában nem elég

A fogkímélő csokoládé azonban nem elég ahhoz, hogy a fogaink megússzák a napi igénybevételt. Elengedhetetlenül fontos a megfelelő szájhigiénia kialakítása és fenntartása, ennek érdekében válogassuk meg egyéb ételeinket is, és naponta legalább kétszer mossunk fogat, bár ha lehetőség nyílik rá, jobb, ha minden étkezés után megtesszük ezt.

Javasolt a fogselyem használata is, hiszen ezzel a legapróbb ételmaradékot is eltüntethetjük a fogaink közül, amelyek így már nem okozhatnak problémákat a fogsorunk számára. E célra már kapható speciális fogköztisztító kefe is. Az ép fogak megőrzése érdekében számos fogfehérítő szájvíz és fogkrém közül is válogathatunk.

Írta: Kármán Nikola