Hedent

Mit tesz fogainkkal a rágógumi?

Hogy hasznos-e a rágózás a fogaink szempontjából, vagy sem, erről megoszlanak a vélemények a szakemberek körében. Van, aki pártolja, van, aki óvva int tőle, és olyan ország is akad, ahol már évtizedek óta tilos a rágózás.

Ősi módszer, nem csak a fogak épségéért

A rágógumi nem a modern világ terméke. Bizonyos ősi formákban már évezredekkel ezelőtt is ismerték az emberek. Az ókori görögök masztixot rágcsáltak, az amerikai indiánok pedig a lucfenyő gyantáját rágták. Utóbbiak gyakran azért is fogyasztották ezt, hogy bódító hatást érjenek el vele. Akkoriban elsősorban friss, üde leheletet vártak mindettől, de a rágózásnak rengeteg más előnye is van. Kutatások sorozatát végezték már el arra vonatkozóan, hogy a cukormentes rágógumival megelőzhető-e a fogszuvasodás. A válasz egyértelműen igen, hiszen ezek a rágók, főként, ha xilitet is tartalmaznak, serkentik a nyálelválasztást és antibakteriális hatással rendelkeznek. A xilit ugyanis a legjobb cukorpótló, még a szorbitnál is hatékonyabb.

A szájüregben lévő káros baktériumok és a sokszor nem megfelelő táplálkozási szokások miatt a helyes egyensúlyt nagyon nehéz kialakítani és fenntartani. Minél több cukrot tartalmaz egy-egy étel, annál több savat termelnek belőle a szájban lévő baktériumok a lebontás során, amelyet a lúgos nyál sok esetben már nem képes semlegesíteni. Ezáltal sérül a fogíny, a fogzománc, és a károsodott részekben nagyon könnyen utat törnek maguknak a fogszuvasodást okozó baktériumok. A rágózás azonban segíthet e folyamat megelőzésében. A cukormentes rágó ugyanis fokozza a nyáltermelést, ezáltal felhígulnak a fogakra és a szájüregre veszélyes savak. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy az étkezéseket követően néhány percig rágjunk cukormentes rágógumit a megfelelő pH-érték eléréséhez.

A cukormentes rágógumik képesek arra, hogy semlegesítsék a fogzománcra káros emésztőnedveket, emellett eltávolítják az ételmaradékokat és a lepedéket, így nem engedik kialakulni a fogkövet. Csökkentik a szájszárazságot, és segítik a szükséges ásványi anyagok beépülését a fogakba. A cukormentes rágógumi alkalmazása nagyon kényelmes és egyszerű a mindennapokban. A megfelelő és rendszeres fogápolás mellett hozzájárulhat az egészséges szájhigiénia kialakításához, és ezáltal a kellemes, üde, friss lehelet megteremtéséhez. Arra azonban figyelni kell, hogy egy-egy rágógumi elrágcsálása semmiképpen sem helyettesíti a napi fogtisztítást.

A rágózás emellett bizonyítottan oldja a stresszt, frissíti az agyat, és segíti a koncentrációt. Új-Zélandon például speciális, ásványi anyagokkal felturbózott rágógumit adnak a katonáknak, amely nemcsak a fogaikat védi, hanem segít számukra abban is, hogy legyőzzék a stresszt.

A rágógumi az étvágyat is befolyásolja. Akár pár percnyi rágózás is elegendő ahhoz, hogy felfokozza az étvágyat, beindítsa az emésztőszervek munkáját, és könnyebben feldolgozásra kerüljön a táplálék. Mindez abban is segít, hogy elkerülhető legyen a gyomorégés, és a reflux kialakulása. Azoknak is kiváló lehet a rendszeres rágózás, akik az édességek fogyasztásáról kívánnak leszokni, mert amíg cukormentes rágógumit rágcsálnak, addig sem majszolnak egészségtelen, cukros nassolnivalókat.

Nem veszélytelen a rágózás

Érdemes körültekintően rágózni, hiszen ennek a rengeteg előny mellett vannak negatív következményei is. Előfordulhat ugyanis, hogy az arcizmok környékén fájdalom üti fel a fejét. Ha ezt érezzük, érdemes kerülni egy ideig a rágógumit, vagy szakember segítségét kérni. Kutatások szerint ugyanis a sok rágózástól kilazulhat, vagy elmozdulhat az állkapocs. Arról nem is beszélve, hogy a rágógumi beleragadhat egy-egy fogtömésbe, pótlásba, amelyet tönkre is tehet.

Van, ahol büntetés jár a rágózásért

A rágózást számos egészségügyi jótékony hatása ellenére több országban is tiltják világszerte. Szingapúrban már húsz éve nem fogyaszthatnak, nem árulhatnak kedvükre rágógumit a lakosok, csak bizonyos megkötésekkel. Ennek oka abban rejlik, hogy a közterületen kiköpött rágók eltávolításának költsége sokszorosan meghaladta azt a hasznot, amely az értékesítésből származott. A rágózást ott egyik napról a másikra tiltották be. Ma már ugyan újra hozzá lehet jutni a rágókhoz gyógyszertárakban, viszont a rágó utcán való kiköpése rongálásnak minősül, amit súlyosan büntetnek. Egyes kutatók már tettek arra vonatkozóan lépéseket, hogy kifejlesszék azt a rágót, amely magától lebomlik, de egyelőre még csak próbálkozások vannak e téren.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap