Hedent

Nem kell fájdalommal élni! – Vágjon vissza az érzékeny fogaknak!

Ha valamilyen külső inger hatására hirtelen nyilalló fájdalmat érzünk a fogunkban, és ez rendszeresen fellép hideg, meleg étel, ital, levegő hatására, nem szabad félvállról venni e kellemetlen érzést. Az fájdalom ugyanis utalhat fognyaki érzékenységre, amely súlyos problémákat okozhat, ha kezelés nélkül marad.

Bárkinél kialakulhat a fognyaki érzékenység

A fogak érzékenységétől Amerikában jelenleg negyvenmillió felnőtt szenved. Van B. Hayward, a Georgiai Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karának orális rehabilitáció professzora szerint az erőteljes súrolás, valamint a savas anyagok fogyasztása koptatja a leginkább fogzománcot, amely károsíthatja az ínyt is. Ha a zománcréteg erodálódik, vagy a fogíny visszahúzódik, ezáltal a fog érzékenyebb, puhább rétege, a dentin felszínre kerülhet. A dentin közvetlen kapcsolatban áll a fog belső idegközpontjával, ezért felszínre kerülésével az ideg védelem nélkül marad, és érzékennyé válik.

Az amerikai Általános Fogászakadémia a zománckárosodásért és a fogak érzékenységéért ezen kívül bizonyos fogkrémeket, szájvizeket, fogfehérítő termékeket, a törött, vagy hibás fogakat, valamint a bulímiát és a refluxbetegséget is felelősnek tartják. A szabaddá váló fognyak, és az emiatt kialakuló érzékenység az egyik leggyakoribb fogászati probléma Magyarországon is, a felnőtt lakosság több mint felét érinti.

Nem csak a szuvas fogaknál kell számítani azonban arra, hogy a fogzománc elvékonyodik a fog nyakánál. Többek között a helytelen fogmosási technika az, amely miatt visszahúzódik az íny, és kialakul a fogérzékenység. Emellett a rosszul záródó fogsor is okozhatja a zománc nyaki részén kialakuló kis repedéseket, amelyek egy idő után a zománc hiányát és így az érzékenységet is eredményezik, de a fogágybetegségeknél, és az ezzel járó ínyvisszahúzódásnál is kialakulhat fognyaki érzékenység. Szerepet játszhat a fogérzékenység kialakulásában az íny idült gyulladása, vagy bizonyos káros szokások, például a dohányzás.

Ne csak a tüneteket kezeljük!

A fogérzékenység megjelenésekor nemcsak azért kell fogorvoshoz fordulni, mert megszüntetheti a kellemetlen érzést, hanem azért is, hogy mielőbb kiderüljön, mi áll ennek a hátterében. A fogérzékenység ugyanis inkább tünet, mint maga a betegség. A fogérzékenység megszüntetésének sokféle módja van, ez attól függ, hogy milyen súlyos az eset.

Ha a fogorvos úgy látja, hogy a fogzománc ép, és a dentin-csatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, akkor jó megoldás lehet a speciális fogkrém vagy szájöblítő használata, amely a jelenséget tünetileg kezeli. A fogérzékenység megszüntetésére kiválóan alkalmas az érzékeny fog soft-lézerrel való kezelése. A fluorid is periférikusan csökkentheti az érzékenységet.

A cél azonban mindenképpen a megelőzés, vagy ha már kialakult az érzékenység, akkor az ok megszüntetése. Ennek érdekében először is el kell sajátítani a megfelelő fogmosási technikát. Az erős sörtéjű fogkefét le kell cserélni közepes vagy puha sörtéjűre, a vízszintes súroló technika helyett pedig körkörös mozdulatokat kell végezni. A fogmosás önmagában nem elég, fontos még a fogközök helyes tisztítása is fogköztisztító kefével vagy fogselyemmel.

Még több Fogápolás magazin

 • 10 tipp esős vasárnapokra

  Az őszi-téli napok hűvösebb időjárásának beköszönte együtt jár azzal, hogy mind több időt töltünk otthonunk falai között. Ami azonban néhány napig kellemes és pihentető, az hosszú távon akár nyomasztóvá és unalmassá is válhat. A szabadtéri programok és a friss levegőn való mozgás természetesen ekkor is fontosak, de mi a helyzet...

 • #fogápolás

  Háború a szájban – A fogkrém allergia

  Az allergia a szervezet bármely részét érintheti, nem kivétel ez alól a szájunk sem.

 • A dohányzás a fogak gyilkosa

  A dohányzás káros hatásairól nap mint nap hallani, de arról nem sokat, hogy ez a szenvedély a fogak épségét is veszélyezteti, sőt, akár halálos szájüregi betegségek kialakulásának is okozója lehet.

Európai Regionális Fejlesztési Alap