Hedent

Nem kell fájdalommal élni! – Vágjon vissza az érzékeny fogaknak!

Ha valamilyen külső inger hatására hirtelen nyilalló fájdalmat érzünk a fogunkban, és ez rendszeresen fellép hideg, meleg étel, ital, levegő hatására, nem szabad félvállról venni e kellemetlen érzést. Az fájdalom ugyanis utalhat fognyaki érzékenységre, amely súlyos problémákat okozhat, ha kezelés nélkül marad.

Bárkinél kialakulhat a fognyaki érzékenység

A fogak érzékenységétől Amerikában jelenleg negyvenmillió felnőtt szenved. Van B. Hayward, a Georgiai Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karának orális rehabilitáció professzora szerint az erőteljes súrolás, valamint a savas anyagok fogyasztása koptatja a leginkább fogzománcot, amely károsíthatja az ínyt is. Ha a zománcréteg erodálódik, vagy a fogíny visszahúzódik, ezáltal a fog érzékenyebb, puhább rétege, a dentin felszínre kerülhet. A dentin közvetlen kapcsolatban áll a fog belső idegközpontjával, ezért felszínre kerülésével az ideg védelem nélkül marad, és érzékennyé válik.

Az amerikai Általános Fogászakadémia a zománckárosodásért és a fogak érzékenységéért ezen kívül bizonyos fogkrémeket, szájvizeket, fogfehérítő termékeket, a törött, vagy hibás fogakat, valamint a bulímiát és a refluxbetegséget is felelősnek tartják. A szabaddá váló fognyak, és az emiatt kialakuló érzékenység az egyik leggyakoribb fogászati probléma Magyarországon is, a felnőtt lakosság több mint felét érinti.

Nem csak a szuvas fogaknál kell számítani azonban arra, hogy a fogzománc elvékonyodik a fog nyakánál. Többek között a helytelen fogmosási technika az, amely miatt visszahúzódik az íny, és kialakul a fogérzékenység. Emellett a rosszul záródó fogsor is okozhatja a zománc nyaki részén kialakuló kis repedéseket, amelyek egy idő után a zománc hiányát és így az érzékenységet is eredményezik, de a fogágybetegségeknél, és az ezzel járó ínyvisszahúzódásnál is kialakulhat fognyaki érzékenység. Szerepet játszhat a fogérzékenység kialakulásában az íny idült gyulladása, vagy bizonyos káros szokások, például a dohányzás.

Ne csak a tüneteket kezeljük!

A fogérzékenység megjelenésekor nemcsak azért kell fogorvoshoz fordulni, mert megszüntetheti a kellemetlen érzést, hanem azért is, hogy mielőbb kiderüljön, mi áll ennek a hátterében. A fogérzékenység ugyanis inkább tünet, mint maga a betegség. A fogérzékenység megszüntetésének sokféle módja van, ez attól függ, hogy milyen súlyos az eset.

Ha a fogorvos úgy látja, hogy a fogzománc ép, és a dentin-csatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, akkor jó megoldás lehet a speciális fogkrém vagy szájöblítő használata, amely a jelenséget tünetileg kezeli. A fogérzékenység megszüntetésére kiválóan alkalmas az érzékeny fog soft-lézerrel való kezelése. A fluorid is periférikusan csökkentheti az érzékenységet.

A cél azonban mindenképpen a megelőzés, vagy ha már kialakult az érzékenység, akkor az ok megszüntetése. Ennek érdekében először is el kell sajátítani a megfelelő fogmosási technikát. Az erős sörtéjű fogkefét le kell cserélni közepes vagy puha sörtéjűre, a vízszintes súroló technika helyett pedig körkörös mozdulatokat kell végezni. A fogmosás önmagában nem elég, fontos még a fogközök helyes tisztítása is fogköztisztító kefével vagy fogselyemmel.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap