Hedent

Őszi megfázás? – Gyógyuljon antibiotikumok nélkül!

Megfázás jeleit tapasztalva legtöbben azonnal orvoshoz fordulunk, és az antibiotikumoktól várjuk a segítséget. A témával kapcsolatos felmérések szerint a lakosság nagy része úgy véli, hogy a vírusok, az influenza és a megfázás esetében is eredményesen vethetőek be ezek az anyagok. Ez azonban korántsem így van, ugyanis az antibiotikumok csak egyes baktériumokkal szemben hatásosak, és akkor még nem is szóltunk számos mellékhatásukról, melyek kísérik szedésüket. A helyes antibiotikum használatot éppen úgy el kell még sajátítanunk, mint azoknak az eseteknek a felismerését, amikor elegendő az immunerősítés pihenéssel és természetes hatóanyagokkal kombinálva.

A tikkasztó nyári napok után nehezen szoktunk átállni a hűvösebb időre, és az általa megkövetelt réteges,vastagabb öltözködésre. A megfázásért legtöbbször az alulöltözöttség tehető felelőssé, de az influenza is egyre többször üti fel a fejét a hideg hónapokban. A két betegség mind lefolyását, mind súlyosságát illetően elkülönítendő, gyakran mégis összekeverik őket. Míg a megfázás esetében elegendőek a recept nélkül kapható készítmények, vagy a házi gyógymódok néhány napon át történő alkalmazása, addig az influenzás beteg fokozott egészségügyi kockázatnak is kitett lehet, amennyiben szívbeteg, idős korban van, vagy gyenge az immunrendszere.

Amennyiben egyszerű meghűlésről van szó, érdemes néhány napot csak magára szánnia, hiszen így lefolyása gyorsabb és szövődménymentesebb lesz. Ha teheti, ne dolgozzon, és tárazzon be otthonra olyan természetes hatóanyagokat, amelyeket már nagyanyáink is előszeretettel vetettek be a megfázásos időszakokban. A gyógyteák, citrom, méz, fokhagyma, vöröshagyma egyébként is jó szolgálatot tesznek, így hasznos, ha mindig vannak otthon. A lázcsillapító, a forró italporok, vagy az immunerősítést szolgáló készítmények is remek választásnak bizonyulnak, de ha nem kíván komoly ezreket költeni rájuk a gyógyszertárban, akkor is van lehetősége a gyors felépülésre. Nézzük, mit tegyen, ha ledöntötte lábáról a megfázás!

Az egykoron indián törzsek által is előszeretettel alkalmazott forró fürdő, és az általa kiváltott izzadás kiválóan alkalmazható napjainkban is. Engedje tele a kádat, fürdőolaj használatával komfortérzetét is növelheti, és egy nagy bögre illatos gyógynövényes teát elszürcsölve hódoljon a gőz tisztító, testet-lelket átjáró élményének. Ezután azonnal pizsamába bújni, és be az ágyba! Hasznos, ha már előtte odakészítette azokat az alapanyagokat, melyekből időnként érdemes lesz ennie a pihenésre szánt idő alatt. Bár kétségtelen, hogy a betegség időszakát legtöbben elpazaroltnak éljük meg, de legalább erre a néhány napra kapcsoljon ki, és kösse össze az otthon töltött időt olyan elfoglaltsággal, amire sosem volt ideje. Régen meg szeretne nézni egy jó filmet? Tegye most, de kizárólag az ágyban fekve vitaminos finomságokkal körülvéve!

Mit érdemes fogyasztani, hogy a baktériumok és vírusok mihamarabb távozzanak szervezetéből? A természet patikája régóta bizonyítja, hogy nála hatékonyabb segítség sok esetben valóban nem létezik. Fokhagyma általában mindig van otthon, ám megfázás esetén fogyasszon belőlet többet, másként, mint egyébként. Naponta többször javasolt 3-4 gerezdet apróra vágva megenni. Ha nehezen csúszik erős íze miatt, akkor apró gyógyszerekként nyelje le őket. Hatékonyságához kétség sem férhet, ám kétségtelen, hogy az illóolaj még másnap is párolog majd bőrén keresztül. Ezt az apró kellemetlenséget azonban érdemes bevállalni a természetes gyógyulás érdekében.

A fokhagyma egyébként kiválóan alkalmas a megfázás kezelésére a másik kettő csodatévő anyaggal, a mézzel és a citrommal együtt is. A méhészeti termékekről érdemes tudnia, hogy megtalálhatóak bennük mindazok az értékes tápanyagok, vitaminok, ásványok, amelyek az egészség megőrzéséhez, és annak helyreállításához szükségesek. A méhpempő használata kifejezetten reneszánszát éli, s bár nem olcsó beszerezni, de segítségével a gyógyulás azonnal garantált, hogy hosszú távú fogyasztásának előnyeiről már ne is szóljunk. Ha megelégszik a hagyományos mézekkel, akkor ezzel frissen facsart citromlevet, és zúzott fokhagymát célszerű elkevernie, s máris olyan vitaminbombához juttathatja szervezetét, mely erősebb számos recept nélkül kapható készítménynél is.

Ha a teázásban és a gyógynövények erejében hisz, akkor köhögéscsillapításra a kakukkfű, és hárs és a kamilla javasoltak, az orvosi zsálya pedig torokgyulladásra bizonyul kitűnő választásnak. A borsmenta ízét és illatát nem mindenki kedveli, de ha nincs tőle kifejezetten rosszul, akkor érdemes kipróbálnia az orrdugulás megszüntetésére. A lándzsás útifű még a gyermekek körében is kedvelt édeskés íze miatt, de a talán kevésbé ismert ökörfarkkóró is megér egy próbát, hiszen kifejezetten a megfázásos betegségek esetében szokták javasolni a szakemberek. A felsorolt gyógyteák egyébként is hasznos, ha vannak otthon, gyógyszertárakban, vagy bioboltokban beszerezheti őket elérhető áron.

A magyar konyha által mindennap használt vöröshagyma kiválóan alkalmas a kínzó köhögés csillapítására, méghozzá tea formában. Főzzön meg egészben, héjastól egy-két vöröshagymát, és az elkészült főzetet már fogyaszthatja is. Ízesíthető mézzel, citrommal, de ezek nélkül is hatékony. Hasonlóképp készíthető tea gyömbérből is, mely nem csak a torokfájást csillapítja, de a vírusokat is elpusztítja.

Meghűlés kapcsán az első tanács, amit általában kapni szoktunk, az a mézes pálinka ajánlása. Nem biztos, hogy hőemelkedéssel küzdve, minden nyeléssel megszenvedve biztosan ez a jó választás, de talán nem véletlen mondják olyan sokan, hogy a pálinka kis mennyiségben igenis orvosság. Válasszon minőségi pálinkát e célra, melegítse fel kicsit, majd keverjen el benne mézet. Hazai egyik legkedveltebb italunkat lassanként elszopogatva az izzadás garantált, és a vírusok sem jól bírják az alkoholos közeleget. A mértékletességre ügyeljen, és körülbelül egy-két feles után bújjon ágyba a jól bevált teával és citromkarikákkal. Ha néhány nap alatt sem javul a helyzet, akkor érdemes lehet szakembert felkeresni, de először mindenképpen megéri megadni szervezetének a lehetőséget, és persze a kellő támogatást ahhoz, hogy természetes hatóanyagok segítségével tehesse túl magát a fertőzésen, megfázáson.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap