Hedent

Szívinfarktushoz vezethet a fogkő

A fogkő a tévhittel ellentétben nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem kutatások szerint számos súlyos betegséghez, többek között szívinfarktushoz vezethet.

A fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulásának okai elsősorban a nem megfelelő szájápolásban keresendők. A legtöbben annak ellenére nem figyelnek oda minderre, hogy ezen problémák nagy része odafigyeléssel megelőzhető lenne. A fogkő könnyen és gyorsan, szinte észrevétlenül alakul ki. Az étkezések során a fogak felszínén kialakul egy vékony plakkréteg, amely nagyrészt ételmaradékból áll. Ez idővel megkeményedik, majd elmeszesedik, amely már maga a fogkő. Ez már fogmosás során nem távolítható el, csak fogorvosi beavatkozással. Ez rendkívül fontos a további szövődmények megelőzése miatt, azonban nem jelent végleges megoldást, hiszen a kör újra és újra kezdődik. Ezért a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni, megfelelő és rendszeres fogápolással.

Naponta több alkalommal is ajánlott fogat mosni, valamint fogselymezni. Érdemes speciális, fogkőképződést gátló fogkrémet és szájvizet is használni. Ha ennek ellenére kialakul a fogkő, azt rendszeresen, évente akár több alkalommal is javasolt szakember segítségével leszedetni. Mivel az eljárás ma már gyors és fájdalommentes, érdemes nem halogatni ezt, mert sokkal súlyosabb problémákkal találhatjuk szemben magunkat, ha nem veszünk tudomást a fogkő jelenétéről.

A fogkő ínygyulladáshoz is vezethet, amely ilyenkor vörössé válik, megduzzad, és étkezés során, valamint fogmosáskor, később pedig még spontán is vérzik. A jelenséget kellemetlen szájszag is kíséri. Ha a fogínygyulladás sokáig fennáll, az íny elsorvadhat, a gyulladás átterjedhet a fogak körüli csontra, a fogak pedig ezáltal meglazulhatnak. Ha a folyamatot nem állítjuk meg, akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Ez azonban még a legkisebb probléma lehet, ha azt nézzük, hogy az ilyen esetben elszaporodó baktériumok az egész szervezetben utat törhetnek maguknak, súlyos betegségeket okozva. Az ínybetegségek növelik többek között a koraszülés, és a fejletlen magzatok világra jövetelének az esélyét is.

A cukorbetegségnek is gyakori következménye a fogak állapotának romlása, így abban az esetben, ha ez a betegség fennáll, fokozott figyelemmel kell lenni a megfelelő fog- és szájápolásra, valamint rendszeresen kell ellenőriztetni a fogakat szakemberrel. A szájban több százféle baktérium található, hasznosak és károsak egyaránt. Amint felborul az egyensúly a szájhigiénia elhanyagolása miatt, és elszaporodnak a káros kórokozók, a kialakuló ínygyulladás, fogínyvérzés által sérülések keletkeznek az ínyen, amelyeken át a káros baktériumok a véráramba kerülnek, a vérlemezkékhez tapadva pedig vérrögöket képeznek.

Szakemberek szerint az ápolatlan, fogköves fogak első számú kockázati tényezőt jelentenek a szívinfarktus bekövetkezésében. Szívinfarktus során a szívizom szöveteit ellátó artériák elzáródnak, megszüntetve ezzel a szöveti oxigénellátást, így a szívizomsejtek elpusztulnak. Az elzáródás leggyakoribb oka az érelmeszesedés következtében létrejövő szűkület, illetve a szűkületben képződő vérrög. Az érelmeszesedést pedig a nem megfelelő életmód és étrend, valamint a dohányzás mellett a fogápolás elhanyagolása is okozhatja. Új-zélandi kutatók szerint ugyanis a szájból származó baktériumok képesek az érelmeszesedés előidézésére. A szívbetegségre hajlamos emberekben megemelkedik a CRP fehérje szintje, ezzel gyulladást generálva az érfalban, amelynek hatására szűkülnek az erek, és kialakul az érelmeszesedés.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap