Hedent

Esztétikus fogpótlás

Amikor a foghiányunkat szüntetnénk meg vagy amikor el kell fednünk a hibákat, hogy a fogsorunk újra esztétikus és jól funkcionáló legyen, akkor válik szükségessé a fogpótlás készítése. A fogpótlás egy gyűjtő fogalom, melyek közé sorolhatunk több, különféle, a fogtechnikus által elkészített pótlást is.

Tapasztalt és felkészült fogorvosok közreműködésével az esztétikus fogpótlás székesfehérvári fogászatunkon is elérhető.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

esztétikus fogpótlás

 

A Hedent rendelő által kínált esztétikus fogpótlások

 • korona
 • híd
 • részleges kivehető fogpótlás vagy teljes műfogsor, vagyis a protézis
 • implantátum beültetésre épülő korona, híd vagy fogsor

Írásunkból a következőkre találsz válaszokat:

Mi az a korona, mikor szükséges csap behelyezése? »
Miből készül? Ez lehet a fogkorona anyaga »
Mikor van szükség híd pótlásra? »
Fix vagy kivehető fogpótlás? Ezek a különbségek! »
Ezért ajánljuk mi az implantátumot! Kivehető pótlás helyett: műgyökér beültetés »
A kivehető fogpótlások fajtái »
Így készül rendelőnkben a fogpótlás »
Fogpótlás árak – milyen költségekre számíthatunk? »

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Mi az a korona?

 • A korona olyan fogpótlás, amely beborítja a destruált fog előkészített csonkját és arra cementtel, fixen rögzül.
 • Fogkorona készítése akkor ajánlott, amikor a fog koronai része nagy mértékben lepusztult és töméssel biztonságosan már nem helyreállítható.
 • A korona általában két részből áll: vázból és porcelán leplezésből.
 • A korona készítéséhez a fogat lecsiszolják, az előkészített csonkról lenyomat vesznek, majd a fogtechnikai laboratórium elkészíti a fogkorona pótlást.

Mi az a gyökércsap és miért van rá szükség?

Bizonyos esetekben olyan mértékű a foganyag hiánya, hogy a fog csonkját csak egy gyökércsap segítségével lehet felépíteni. Ezek a csapok a már gyökérkezelt fog gyökércsatornájában vannak elhorgonyozva, ahová cementtel rögzítik őket és így lesznek képesek pótolni a fog hiányzó, koronai részét.
A csapos műcsonk készülhet a fogról vett lenyomat alapján fogtechnikus által, ilyenkor öntött csapról beszélünk, vagy előre gyártott üvegszálas csap felhasználásával.

Miből készülhet a fogkorona?

Fémkerámia korona

Fémkerámia esetén a korona váza egy speciális fémötvözetből készül, majd erre a vázra viszik fel a kerámia leplezést. Ezt a két lépést, -a vázkészítést és a leplezést-, általában más-más technikus készíti. Ezek a szakemberek egy-egy területre szakosodnak és arra fókuszálnak, hogy az adott munkafolyamat minél magasabb színvonalon valósuljon meg.

Manapság a fémkerámia pótlások is készülhetnek olyan igényességgel, hogy alig lehet megkülönböztetni őket egy saját fogtól. A porcelán leplezések anyagai olyan minőségi fejlődésen mentek keresztül, melyek tökéletesen elfedik a szürke vázat és saját, egyedi, természetes fogszín alakítható velük.

Természetes hatású fémmentes korona

Az esztétikus fogpótlásokat előnyben részesítő páciensek elsősorban a cirkóniumból vagy a préskerámiából készülő koronákat keresik. A fémmentesség mellett szóló nyomós indok az allergia, mely esetén hatalmas előnyt jelentenek a biokompatibilis pótlások.

 • Cirkónium korona

A cirkónium fogkorona -hasonlóan fémkoronához-, két lépésben készül, vagyis előbb a váz készül el, majd erre kerül a porcelán leplezés. Ebben az esetben azonban a vázat előbb számítógépen megtervezik, majd egy speciálisan préselt, cirkónium tömbből, géppel faragják ki. A cirkónium váz színe fehér, ezért is lesz olyan esztétikus a végeredmény.

 • Préskerámia korona

A préskerámia korona olyan speciális, esztétikus korona, amely egyben készül el, tehát nem különül el vázra és leplezésre. Szakemberek szerint ez a típus 100%-ig élethű megjelenést biztosít, a préskerámia korona pótlás megkülönböztethetetlen a saját fogaktól. További előnye, hogy akár a cirkónium, ez is teljesen allergénmentes, tehát biztonságos is.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Mikor van szükség híd pótlásra?

Hídpótlás akkor készül, amikor egy vagy több fogat már elvesztettük és a foghiányt szeretnénk esztétikusan és tartósan pótolni. Nagyobb foghiány esetén szintén több megoldás közül választhatunk, ha felszámolnánk a kényelmetlen állapotot. Hídpótlás esetén a hiány melletti szomszédos fogakat azonban le kell csiszolni, mert ezek lesznek azok a pillérfogak, melyek a hidat tartják.

Hídpótlás előnye

 • Rendkívül stabil és bevált fogpótlást nyerünk, mely hosszú évekre megoldja a foghiány gondját.
 • Olcsóbb megoldás, mint ha a hiányt implantátum beültetéssel pótoltatnák.

Hídpótlás hátránya

 • Sokszor egészséges, szomszédos fogat kell beáldozunk azért, hogy a pillérfogakon nyugvó hidat el tudjuk készíteni.

A hídpótlás anyaga

Anyagukat tekintve ugyanaz igaz rájuk, mint a koronákra, tehát készülhetnek fémvázzal vagy fémmentes verzióban. A fémmentes verzióban azonban csak a cirkónium érhető el, ugyanis a préskerámia nem elég stabil ahhoz, hogy híd készüljön belőle, hogy a hiányt pótoljuk és azt teljes rágóerővel terheljük.

Fix vagy kivehető fogpótlás? Ezek a különbségek!

A fogak állapotjavítása során, vagy a foghiány megszüntetésekor az a cél, hogy minél komfortosabb megoldás szülessen, amellyel a páciens maradéktalanul azonosulni tud. Ebből a szempontból tehát az első és legfontosabb, hogy ha csak lehet fixen rögzülő fogpótlás készüljön, azonban vannak olyan esetek, amikor ezek hosszas és komplex kezelés útján valósulhatnának csak meg.

Különbség a fix fogpótlás és a kivehető pótlások között

A fix fogpótlások oldhatatlanul rögzülnek a pilléreken és csak fogorvosi rendelőben, azok roncsolásával távolíthatóak el, ezek a koronák, hidak, héjak.

Kivehető fogpótlásra akkor lehet szükség, ha a foghiány olyan mértékű, amit fix fogművel már nem tudunk pótolni, vagy nincsenek pillérként használható fogak.

Ezekben az esetekben készülhet kivehető fogpótlás
 • Kiterjedt foganyag veszteség esetén, például teljes foghiánynál.
 • Sorvégi foghiány esetén, amikor nincs elérhető pillérfog.
 • Ha a páciens nem szeretne implantátum beültetést.
 • Ha a páciens állcsontja nem alkalmas az implantátum beültetésre.

Kivehető pótlás helyett: implantátumon rögzülő fogpótlás

A műgyökér beültetése a foghiány megszüntetésének legkorszerűbb formája. Ezek a legfontosabb információk a műgyökér beültetésről:

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Fontos tisztában lenni azonban azzal is, hogy bizonyos kritériumoknak meg kell felelnünk ahhoz, hogy implantátum beültetésünk lehessen. Ezek közül a legfontosabbak:

 • Megfelelő csontmennyiség álljon rendelkezésre a beültetéshez. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, annak hiányát előbb csontpótlással korrigálja a szakember.
 • Megfelelő legyen a szájhigiéniánk. Naponta legalább kétszer mossunk fogat, használjuk a fogköztisztítót és a fogselymet is.
 • Egészséges fogágy, vagyis rendszeresen járjunk a fogkő eltávolítására és fogászati kontrollra.

Fogimplantátum beültetését kizáró tényezők:

 • Túlzott dohányzás
 • Mértéktelen alkoholfogyasztás
 • Elhanyagolt szájhigiénia
 • Kezeletlen fogágybetegség

Kivehető fogpótlások fajtái

Részleges fogpótlás

A részleges pótlás olyan fogmű, amely a szájban több helyet foglal el, mint a természetes fogazat. Beborítja a szájnyálkahártya jelentős részét.
A fogmű és a maradék fogak közti kapcsolat könnyen oldható, a páciens fogpótlását maga is el tudja távolítani a szájából.

Teljes lemezes fogpótlás

Teljes foghiány esetén műanyag alaplemezen, műfogakkal, műínnyel pótoljuk és állítjuk helyre a rágóapparátus hiányzó részeit. Ezt teljes kivehető fogsor, műfogsor vagy protézis néven is ismerhetjük. A fogak alakjának, színének, elhelyezésének meghatározása a páciens személyes igényei alapján történik.

A kivehető fogsor előnyei:

 • Ez a legolcsóbb fogpótlás teljes foghiányra
 • Csiszolásmentes fogpótlás, csak lenyomatok szükségesek hozzá
 • A műfogsor javítás Székesfehérvár helyi fogtechnikus mestereinek köszönhetően gyorsan elkészül.

Fogpótlás menete -Székesfehérvár

Foghiány esetén a rehabilitáció történhet tehát fix vagy kivehető fogpótlással. A fogpótlások készítése tehát mindig fogtechnikai munkát igényel, ezért több orvos – beteg találkozás alatt készül el.

A saját fogra rögzített fogpótlás készítésének lépései

 1. alkalom
  1. A helyi érzéstelenítést követően a fogorvos lecsiszolja a fogakat és előkészíti a csonkokat. Amelyik fognál szükséges, annál behelyezi a gyökércsapot és felépíti a csonkot.
  2. Ilyenkor a szájról legalább 3 lenyomatot vesznek.
   • Az elsőt még a munkálatok megkezdése előtt az eredeti fogakról. Segítségével ideiglenes pótlás készül.
   • A másodikat az előkészített csonkokról,
   • a harmadikat pedig az ellenoldali állcsontról, ezt hívják antagonistának.
   • Rendelőnkben digitális oralkamerával történik a lenyomatvétel. Ennek nagy előnye, hogy kényelmes, gyors és rendkívül precíz.
  3. A fogorvos azonnal elkészíti az ideiglenes koronákat vagy akár az ideiglenes hidat az eredeti fogakról vett lenyomat alapján. Így nem kell fog nélkül lenni, míg elkészül a fogpótlás. Az elkészült ideiglenes korona tehát külalakra még az eredeti fogakra hasonlít és azt, ideiglenes ragasztóval rögzítik két látogatás között.
 2. alkalomA következő látogatáskor a fogpótlás vázát küldi próbára a fogtechnika, ha a vázpróba rendben van, akkor a fogtechnikus a porcelán leplezéssel folytatja a fogpótlást.
 3. alkalomA következő próbát matt vagy nyerspróbának is hívják. Ilyenkor a fogkoronák, hidak leplezve vannak, a formát és színt a fogorvos a pácienssel közösen ellenőrzi.
 4. alkalomBeragasztásra finom fényt kap a fogpótlás, amitől ugyanolyan csillogóvá válnak, mint a saját fogak. A fogorvos a páciens által elfogadott fogpótlást beragasztja, végleges ragasztáshoz való cementtel rögzíti.

A fogelvesztést követően ajánlott minél hamarabb elkészíteni a szükséges fogpótlást, mert így megelőzhetőek a hátrányos esztétikai és funkcionális következmények és a fogpótlás megszokási ideje is lerövidül.

Teljes fogatlanság esetén a folyamat annyival egyszerűbb, hogy nincs szükség érzéstelenítésre és csiszolásra.

Fogpótlás árak

Hogy melyik fogpótlás típus valósul meg az a fogazat állapotától, az egyéni elképzelésektől és az esztétikus fogpótlás áraktól függ:

 • Minél nagyobb a foghiány, az esztétikus fogpótlás árak annál magasabbak lesznek.
 • Ugyanígy, a több évig hanyagolt fogászati kezelések esetén is nagyobb beavatkozásra számíthatunk.
 • Foghiány pótlásánál az esztétikus fogpótlás árak még azon is múlnak, hogy a fogpótlás milyen anyagból készül.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Fogpótlás implantátummal vagy híddal – ez a különbség

Foghiányra tehát, a híd helyett az implantátum beültetését is választhatjuk. Ezzel a szomszédos fogakat megkíméljük ugyan, ám a műtét és a kiegészítő komponensek plusz költséget jelentenek majd.

Az implantációs megoldás tehát drágább, mégis elmondható, hogy akár élethosszig tartó megoldást is nyerhetünk általa, vagyis ár-érték arányban kifejezetten jó befektetés az implantátum.

Honnan tudhatom, hogy melyik esztétikus fogpótlás jó nekem?

Mielőtt bármilyen kezelés elkezdődne, előtte egy konzultáció történik a rendelőnkben. A fogorvos felméri a fogak jelenlegi állapotát és panoráma röntgen is készül, hogy a rejtett problémákra is fény derüljön.

A manuális vizsgálat, a röntgenfelvétel és a páciens igényei alapján a fogorvos összeállít egy személyre szabott kezelési tervet. Az elkészült tervet pedig pontról pontra egyezteti a pácienssel.

Az esztétikus fogpótlás Székesfehérvár professzionális rendelőjében bárki számára elérhető, fogorvosaink, a páciensek számára legjobb fogpótlási lehetőség összeállítására és elvégzésre törekednek.

Időpontfoglalás

Felejtsd el a rossz emlékeket! Hagyd, hogy megváltozzon a fogászatról kialakult kép benned. Válassz fogorvost te is hosszútávra!  Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívd a +36 20 310 60 29 telefonszámot rendelési időn belül. Az általad, az űrlapon megadott telefonszámon, munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek a szükséges kezelésre.

  E-mail cím*
  Telefonszám*
  Üzenet*

  További szolgáltatások

  • Esztétikus fogtömés

   Az esztétikus tömésekkel a fogaid hosszú távú megmentésére fókuszálunk.

  • Implantáció

   Az implantátumok stabilitásuknak és hatékony csontbeépülésüknek köszönhetően hosszútávon megoldást nyújtanak pácienseink számára a hiányzó fogak pótlására.

  • Diagnosztika

   Biztonságosabb a kezelésed, ha modern és digitális röntgenfelvétel alapján tervezi meg a fogorvosod.

  Európai Regionális Fejlesztési Alap