Hedent

Esztétikus fogtömés Székesfehérvár kedvelt rendelőjében

A kissé vagy közepesen szuvasodott fogak esetében a modern fogászat kiváló megoldásokat kínál azoknak, akik gyorsan szeretnék a fogaikat kiváló minőségű fogászati ​​tömésekkel rendbe hozni. A fogorvos ilyenkor úgynevezett kompozit tömőanyagot használ, melyről mára jelentős tapasztalattal rendelkezik a fogászat.

A következő kérdésekre találsz választ az írásunkban:

Melyek az esztétikus fogtömés legfőbb előnyei? »
Milyen kezelésre számíthatsz, ha fognyaki érzékenységgel küzdesz? »
Ezért az inlay a legellenállóbb esztétikus fogtömés »
Hogyan készül a fogtömés és meddig maradhat az amalgám? »
Fogtömés után fogfájdalom – mit tegyél? »
Mikor ehetsz és mikor moshatsz fogat a fogtömés kezelésed után? »

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

A fogtöméssel szemben azonban nem csupán annyi az elvárásunk, hogy esztétikus legyen. Kivétel nélkül minden páciensnek fontos a tömés tartóssága is. Helyes fogápolás, rendszeres szűrővizsgálat és a fogkő eltávolítása mellett azonban hosszú élettartamot garantálhatunk azoknak, akik az esztétikus fogtömést választják, ráadásul még csak Budapest felé sem kell vennünk az irányt egy professzionális kezelésért, helyben minden elérhető.

Milyen esetekben ajánlott az esztétikus fogtömés?

Az esztétikus fogtömés akkor ajánlott:

 • ha fogszuvasodás által roncsolt fogat kell helyreállítani,
 • ha az ember nem elégedett a fog alakjával, méretével vagy színével,
 • ha láthatók a régebbi, elszíneződött tömések,
 • ha szabadulnánk az amalgám fogtöméstől,
 • ha a front fogaink közötti rések zavaróak.

Az első fogaknál általában elegendő az esztétikus tömés, ám ha a fog nagyobb felszíne érintett, akkor már a direkt héj vagy más néven kompozit héj készítését javasolják az orvosok. Rágó fogak esetén pedig minél nagyobb a helyreállítás mértéke, annál komolyabb és tartósabb megoldásra lehet szükségünk.

Kompozit héj – Gyors és látványos megoldás

A kompozit héj a felső frontfogak helyreállítására alkalmazott fogtömés típus, mely a fokozott esztétikai igények kielégítését szolgálja.  Bizonyos esetekben (például: abrázió, elszíneződés) még nem szükséges teljes fogat beborító korona készítése, így a héj kevesebb foganyag feláldozásával készíthető el.

 • Ennél a héjtípusnál nincs szükség technikusra.
 • A direkt héj elnevezés azt is jelenti, hogy a fogorvos készíti el egy kezelés alkalmával, amikor a tömőanyagot közvetlenül a fog felszínére applikálja, lehelet finom rétegben.
 • A kompozit tömőanyagot ezután rendkívül finom és precíz -esztétikus restaurációhoz használatos-, tömőműszerekkel formázza az élethű fogforma eléréséig.
 • A rétegek polimerizációs lámpa UV fényének hatására szilárdulnak meg.

Rágó fogak helyreállítása fogszínű fogtöméssel

A mai modern, nanotechnológiás tömőanyagokkal közvetlenül állítjuk helyre a fogakat, hiszen jellemzőik közel állnak a fog kemény szövetének természetes tulajdonságaihoz. A legtöbb olyan esetben alkalmazhatók, amikor a fogak élők, vagyis nem gyökérkezeltek. A molárisok esetében tehát így is helyre állíthatjuk a fog egyéni anatómiáját, ívét, barázdáját és magasságát.

A fogszínű fogtömés azonban már nem ajánlott, ha a fog gyökérkezelésre szorul és a természetes egészséges fogszövetből kevés maradt. Erre az esetre inlay vagy onlay készítését javasoljuk.

Ha a hátsó fog jelentősen sérült, akkor az ideális megoldás az inlay betét lesz. Ezzel a helyreállítással természetességet és ellenállást biztosítunk a fognak anélkül, hogy bármilyen egészséges fog ​​anyagot eltávolítanánk. Az inlay betét fogtechnikai laboratóriumban készülő „fogtömés”, melyet az előkészített üregbe ragasztanak be.

Fognyaki kopások és érzékenységek

Az érzékenységet megszüntető tömés különösen hatékony fognyaki ​​kopás esetén, vagy amikor a fog éléről kopott le a zománc. Ilyenkor az alatta lévő dentin szabaddá válik és gyorsabban kopik, a szuvasodás is gyorsabban terjed ott, mint a zománc felszínén. Mivel a dentint már behálózzák azok az idegek, melyek a fogbél irányába vezetik az ingerületet, így a hideg-meleg külső hatásokra rendkívül érzékenyen reagál a fog. Az esztétikus tömés tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédjük a fogat a jövőbeli károsodásoktól.

A legellenállóbb esztétikus fogtömés az inlay

A foganyaghiány mértékétől és elhelyezkedésétől függően több megoldás is rendelkezésünkre áll a fog helyreállítására. Ha valamilyen okból kifolyólag a kompozit fogtömés nem lenne elég a fog gyógyítására, orvosunk az inlay betétet javasolja.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Ezért kell betét a fogba

Azt fontos tudni a tömőanyagokról, hogy bár összetételüknek köszönhetően tulajdonságaikat tekintve egyre inkább hasonlítanak a fogzománc keménységéhez, ám minél nagyobb kiterjedésű az elszuvasodott vagy letört foganyag, annál kevésbé lesz tartós és ellenálló a felépített fog. Manapság a fogorvosok is egyet értenek abban, hogy a nagy kiterjedésű tömések helyett inkább inlay vagy onlay készüljön.

A fogtechnika által elkészített betét tehát az a tömés, amelyet már szilárd állapotban helyezünk az üregbe és speciális ragasztó anyaggal rögzítjük.

 • Kisebb anyaghiány esetén a fog egy részét fedi (inlay).
 • A rágófelszín egészét beboríthatja (onlay).
 • Tartós, kopásálló, esztétikus fogtömés fajta.
 • Visszaadja a fog eredeti formáját és színét.
 • Anyagát tekintve lehet porcelán vagy kompozit, de mindkettőt fogtechnikus készíti.

Ezen tömés a kis- és nagyőrlőfogak ellátását szolgálja. Gyakran alkalmazzuk kiterjedt szuvasodás, csücsöktörés esetén, illetve gyökérkezelt fogak végleges ellátásaként.

Így készül! – Az esztétikus fogtömés menete

Az esztétikus tömés amellett, hogy biztonságos, a legkevésbé invazív és a leggyorsabban kivitelezhető fogászati eljárás, mely a fogak természetességének megőrzésére fókuszál.

A kezelés során a tömőanyagokkal:

 • Megváltoztatják vagy helyreállítják a fog színét, az élek áttetsző tisztaságát.
 • Javítják a kopást, csorbulást a fogszuvasodás miatti súlyos károsodást.
 • Eltüntetik a nem kívánatos, fogak közötti réseket (diasztéma).
 • Kicserélik a régi, rosszul záró, elszíneződött töméseket.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Fogtömés kezelés lépésről lépésre

 1. Érzéstelenítés: A fogtömés ma már teljesen fájdalommentes kezelés, hiszen a legmodernebb érzéstelenítőkkel dolgoznak fogorvosaink. Az érzéstelenítés a kezelés helyén teljesen kiiktatja a fájdalom érzékelését, így kényelmesen, kellemetlen élmények nélkül várhatjuk, hogy elkészüljön a fogunk.
 2. Előkészítés: A fogorvos előbb a szuvas foganyag eltávolítását végzi, majd kialakítja a fogtömés üregét.
 3. Töméskészítés: A fogorvos, a még képlékeny tömőanyagot rétegenként viszi be az üregbe, melyet polimerizációs lámpával világít meg. Az anyag UV fényre kötő, speciális összetételű anyag, mely megszilárdulás után jól funkcionáló, ellenálló fogfelszínt ad. Így jön létre a szilárd fogtömés.
 4. Fogszín megalkotása: A teljes fogtömés elkészítése során több árnyalatot is használhatunk. Olyanokat, amelyek a leginkább megfelelnek a dentin és a zománc színének. Így érjük el, hogy az elkészült tömés a fog eredeti színéhez a leginkább idomuljon.
 5. A végleges fogforma kialakítása: A tömés készítése során törekszünk a fog eredeti formájának kialakítására, mely az esztétikai célok mellett a funkcióképesség (artikuláció, rágás) helyreállítását is szolgálja, ezért különösen fontos a precíz rágófelszín formázása.
 6. Tömés elkészítésének utolsó simítása a magasság beállítása és a felszín polírozása. Mindezt azért, hogy az új tömés ne csak szép, de kényelmes is legyen.

Az esztétikus fogtömés a leggyorsabb kezelés, mellyel egyszerűen is gyönyörű mosoly érhető el.

Amalgám fogtömés – meddig maradjon?

Mindannyian ismerjük a szürkés fémszínű töméseket, amelyek a legtöbbünknek a szánkban vannak. Ez a szürkés anyag az amalgám, mely főleg ezüstből és higanyból és kisebb részben más komponensekből áll.

Az amalgám évtizedekig a legelterjedtebb anyag volt a fogászatban, széles körben használták. Az elmúlt néhány évben azonban egyre több tudományos tanulmányban is jelentősen megkérdőjelezték az anyag biztonságosságát, toxikus hatásának kiemelésével.

Amellett, hogy a legtöbb országban az egészségügyi hatóságok már korlátozzák a használatát, mi magunk is javasoljuk a régi amalgám tömések eltávolítását helyettesítve őket esztétikus fehér töméssel vagy nagy tömés esetén porcelán betéttel, onlay-vel.

Ha csupán az esztétikai szempontokat mérlegeljük, a „fekete tömés” egyáltalán nem mondható szép látványnak, így érdemes minél előbb természetes megjelenést biztosítani, a csupán nevetéskor előbukkanó leghátsó fogainknak is.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Ezekre készülhetünk az elkészült fogtömés után!

Mit tegyünk, ha fogtömés után fájdalom jelentkezik?

Fogtömés után jelentkező érzékenység vagy fájdalom normális jelenség, de érdemes odafigyelni, mert a következőre következtethetünk a tünetekből:

Ráharapásra jelentkező éles fájdalom magas fogtömést jelent. Ebben az esetben jelentkezzünk igazításra a fogorvosunknál.

Hidegre – melegre jelentkező fájdalom: Ha a fájdalom pár másodpercen belül elmúlik, akkor csak a normális tömés utáni érzékenységet tapasztaljuk. Ezek a tünetek akár 1-2 hétig is velünk maradhatnak, de el fognak múlni. Igyekezzünk kerülni a túl hideg és túl meleg ételeket.

Fokozódó fájdalom, lüktető fájdalom: A szuvasodás a legnagyobb igyekezet ellenére valószínűleg elérte a fogbelet és gyökérkezelésre lesz szükség. Azonnal időpontot kell egyeztetni fogorvosi ellenőrzésre. Ez a fájdalom este nyugalmi helyzetben még tovább fokozódhat, ezért érdemes fájdalomcsillapítót bevenni. Attól, hogy a fájdalom időközben elmúlik, még szükség lesz a kezelésre, mert ez csupán a fog elhalását jelenti. Az elhalt fog pedig fogászati gócnak számít.

Mikor lehet enni?

Esztétikus fogtömés, vagy inlay beragasztása után akkor lehet enni, ha az érzéstelenítő hatása -ha volt- elmúlt. Sajnos addig komoly sérüléseket okozhatunk magunknak rágás közben.

Mikor lehet fogat mosni?

Akár azonnal is fogat moshatunk fogtömés után, de étkezést követően, vagy lefekvés előtt mindenképpen. A lényeg, hogy fogtömés ellenére sem szabad kihagyni az esti alapos fogtisztítást, melyhez javasolt a fogselyem és a fogköztisztító használata is, hogy elkerüljön a fogaink további romlását.

Mikor kell kontrollra menni a tömés után?

 • Amennyiben fájdalmat tapasztalunk az érzéstelenítő elmúlta után lehetséges, hogy a tömés magasságán kell igazítani. Kérj mihamarabbi időpontot a fogorvoshoz.
 • Tartós és fokozódó fájdalom estén a fognak gyökérkezelésre lesz szüksége. Ebben az esetben azonnali bejelentkezés szükséges, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.
 • Fogászati kontrollra tünetmentesség esetén 6 hónap után lesz szükség.

Ekkor az orvos megvizsgálja az elkészült tömések széli záródását, ellenőrzi a fogkő és lepedék mennyiségét. A szűrővizsgálat után fogkőeltávolításra is szükség lesz.

5 érv az esztétikus fogtömés mellett

 1. Gyors – Az esztétikus tömés kizárólagos előnye, hogy egyetlen látogatással képes megoldani akár az összes szuvas problémát. Egyszerre akár több (1-10) fog helyreállítására is lehetőség van, így igen gyorsan gyönyörű, fehér és kifogástalan mosolyt élvezhetünk.
 2. Ellenálló és sokoldalú – Az esztétikus tömések nem csupán a nagyobb terhelésnek kitett rágófogakon használhatók biztonsággal, de a kiemelt figyelmet élvező mosolyzóna restaurációjához is tökéletes alapanyagként szolgálnak.
 3. Élethű – a nanotechnológiás tömőanyag professzionálisan alkalmazkodik a környezetéhez, így a szín tökéletesen igazodik a saját fog színéhez. A végeredmény egy észrevehetetlen fogtömés.
 4. Tartós – a fogászati innovációknak köszönhetően a zománc keménységű anyagok kopásállóak és hosszú élettartamúak.
 5. Fogtömés árak – kiváló ár- érték aránnyal kalkulálhatsz, ha több tömésre van szükséged. A fogászat gyors fejlődésének köszönhetően manapság már a legegyszerűbb fogtömésekhez is professzionális anyagokat használunk.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Esztétikus fogtömés árak Székesfehérvár kedvelt rendelőjében

A Hedent Fogászat csapata elkötelezett abban, hogy mindig a páciens lehetőségéhez igazítsák a kezelési tervet. Célunk az, hogy a legjobb megoldást és legprofesszionálisabb kezelést nyújtsuk. Hogy melyik fog kapcsán elegendő az esztétikus fogtömés és melyiknél nem, az az első konzultáció alkalmával derül ki.

Rendelőnkben a szűrővizsgálaton fogról, fogra alaposan megvizsgálnak, a diagnózist pedig panoráma röntgen készítésével egészítik ki azért, hogy a szükséges gyökérkezelésekre, esetleg fogászati gócokra is fény derüljön. Végül a fogorvosod egy teljesen személyre szabott kezelési tervet készít, melyben a szükségesnek tartott kezeléseket az általad preferált megoldásokkal ötvözik.

Időpontfoglalás

Felejtsd el a rossz emlékeket! Hagyd, hogy megváltozzon a fogászatról kialakult kép benned. Válassz fogorvost te is hosszútávra!  Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívd a +36 20 310 60 29 telefonszámot rendelési időn belül. Az általad, az űrlapon megadott telefonszámon, munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek a szükséges kezelésre.

  E-mail cím*
  Telefonszám*
  Üzenet*

  További szolgáltatások

  • Implantáció

   Az implantátumok stabilitásuknak és hatékony csontbeépülésüknek köszönhetően hosszútávon megoldást nyújtanak pácienseink számára a hiányzó fogak pótlására.

  • Gyökérkezelés

   Ha az első gyökérkezelésed előtt állsz, meglehetősen félelmetesnek tűnhet, de a modern gyökérkezelés teljesen fájdalommentes.

  • Parodontológia

   Kezelések makacs ínygyulladásra, fogágyproblémákra. Gondoskodj fogaidról, előzzük meg együtt az elvesztésüket!

  Európai Regionális Fejlesztési Alap