Hedent

Fogkőeltávolítás – ragyogó fogak, friss lehelet

A fogkő jelenléte a legfőbb kulcsprobléma a fogak romlását és elvesztését illetően, pedig rendszeres fogorvosi szűrővizsgálattal és fogkő eltávolítás elvégzésével megelőzhető a legtöbb kellemetlen probléma. Rendelőnkben a dentálhigiénikus a megfelelő ultrahangos eszközzel távolítja el a fogköveket, így elősegíti az ínygyulladás megszüntetését, valamint fog- és szájápolási tanácsokkal segíti az egészséges állapot otthoni fenntartását.

Cikkünkben a következőkről Írtunk:

Mi a fogkő és milyen fajtái vannak? »
Hogyan zajlik rendelőnkben a fájdalommentes fogkőeltávolítás? »
Milyen előnyökkel jár a fogkőleszedés és mire jó a sópolír fogkő eltávolítás után? »
5 lépéses otthoni szépségrutin a fogkő ellen »
Miért fontos az ultrahangos fogkőleszedés és milyen jelei vannak az ínyorvadásnak? »

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Mi a fogkő?

A fogkő a fogakon megtelepedő lepedék, mely idővel elmeszesedik. A fogkő szó hallatán sokan egy élettelen szilárd felrakódásra gondolnak, ám valójában rengeteg baktériumot is tartalmaz, ami a fogat és a fogat tartó szöveteket támadja, gyulladást idéz elő az ínyben, szuvasodást a fogakban.

.A fogkő fajtái

Fogkő elsősorban a nyálmirigyek kivezető nyílásainál rakódik a fogakra. Ezek a sárgás fehér lerakódások akár szabad szemmel is jól láthatók az ínyszél felett, a fogközökben, amit így íny feletti fogkőként is szoktak emlegetni. A helytelenül mosott fogakon a visszamaradt lepedék akár 6-10 nap alatt képes elmeszesedni, csúnya, szilárd képletet alkotva a fogakon.

Az íny alatti fogkő jelenléte az előbbivel ellentétben nem szembetűnő, leginkább csak a szakember képes felfedezni és eltávolítani a jellemzően sötétszínű képződményt, melyet sokszor fekete fogkő néven említenek.

„A szád, az egészséged kapuja.”

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Hogyan zajlik rendelőnkben a fájdalommentes fogkőeltávolítás?

A fogak megtartásának és a precíz beavatkozásoknak alapfeltétele, hogy a fogakat körülvevő íny gyulladásmentes állapotba kerüljön.

Ha a fogorvos az éves szűrővizsgálat során dentálhigiéniás terápiát javasol, akkor a fogászati dentálhigiéniai szakembere fogja a professzionális kezelést elvégezni, ami pedig a következőket tartalmazza:

 • Az íny egészségi állapotának felmérése.
 • A szájhigiéniás szokásaid, fogápolási eszközeid felmérése.
 • Teljeskörű, fájdalommentes, ultrahangos fogkőeltávolítás: a megfelelő eljárás magába foglalja a lepedék és a fogkő gyengéd eltávolítását ultrahang alkalmazásával, mielőtt még a felszíni elszíneződések speciális eltávolításához fognánk.
 • Ha eltávolítottuk a fogkövet, sópolírral az elszíneződésektől is megtisztítjuk a fogakat.
 • Végül a fogak felszínének speciális polír pasztával való finom polírozása, fényesítése történik. A fogak felszíne sima, a nyelv számára kényelmes lesz
 • Személyre szabott szájhigiénés útmutatás: szájápolási eszközök kiválasztása, fogmosási technika pontosítása.

További dentálhigiénés terápiák

Iontoforézis: a szakember a fluort célzottan és kontrolláltan viszi be a zománcba. Azért teszi, hogy a zománc megerősödjön, így a fogak a szuvasodással szemben ellenállók lesznek.

Barázdazárás: a mély barázdák nehezen vagy egyáltalán nem tisztíthatók hatékonyan a fogkefével. A speciális, folyékony tömőanyaggal a páciens fogait kezeljük, a mély barázdákat kitöltjük, ami szintén a fogszuvasodás megelőzését szolgálja.

Fogmosási tanácsadás plakkfestéssel: a fogon a fogmosás után visszamaradt lepedéket a speciális színező anyag megfesti, ami jelzi, hol nem járunk egyáltalán, vagy nem töltünk kellő időt a fogkefénkkel. Segítségével a fogmosási technikánkat tudjuk javítani. Gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt hasznos fogászati „sorvezető”.

Mire jó a sós polír fogkőeltávolítás után?

 • Sópolír kezelésünk a fog elszíneződéseinek, foltjainak eltávolítására szolgál, amit a vörösbor, tea, kávé és a dohányzás okoz.
 • Bár ez a kezelés nem fogfehérítő terápia, mégis jelentősen javít a fogaink megjelenésén. Előhozza és fokozza a fényüket, ragyogásukat és egy pillanat alatt észrevehetően friss és egészséges mosolyt kölcsönöz.
 • A kezelés olyan, mint egy méregtelenítő terápia a szájnak. Mind a fogak felszínét, mind pedig a fogak közötti réseket alaposan megtisztítja, azaz az összes, a fogakon felhalmozódott elszíneződést, felrakódást képes eltüntetni.
 • Sós polír kezelésünk egy teljesen fájdalommentes kezelés, amelyet higiénikusaink végeznek, és általában 15 percet vesz igénybe.
 • A sópolír fogfehérítés előtti kezelésként is használható, kiváltképp ajánlott otthoni fogfehérítő sínek alkalmazása előtt. Forradalmi kezelés az egészséges, ragyogó mosoly fenntartására.

Milyen előnyökkel jár a fogkőeltávolítás?

 • Csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, kevesebb fogtömésre van szükség!
 • Nem kell tartani a fogvesztéstől!
 • Magabiztos, ragyogó mosoly és friss lehelet az eredmény!

Fogkő ellen: fogápolás, mint napi szépségrutin!

 • Tedd a szájápolási rutinodat a mindennapi szépségápolási szokásaid részévé!
 • Tekints fogaidra úgy, mint az arcod ékszerére, mosolyoddal megkoronázhatod a megjelenésedet. Gondoskodj fogaidról úgy, ahogyan a bőrödről vagy a hajadról.
 • Ékességeinkre vigyázunk, óvjuk őket, hiszen fontos az ápolt külső, az igényes megjelenés. Ahogyan a haj, bőr, köröm egészségére vigyázol, tudd, hogy ugyanilyen törődésre van szükségük a fogaidnak is.
 • Kérdezd meg higiénikusunkat a legújabb fogkefékről, fogkrémekről, szájvízről és fogselyemről és hagyd, hogy úgy ragyogjanak a fogaid, akár egy szép ékszer. A szükséges szájhigiénés eszközök rendelőnkben is megvásárolhatók.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

5 lépéses szájápolás a fogkő mentes szájért

Az egészséges mosoly megőrzésének első lépése a betegségek megelőzése. A Hedent Fogászatán hangsúlyozzuk a szájhigiénia és a megelőző lépések fontosságát. Fogkő eltávolítás otthon, sajnos nem lehetséges, az erre reklámozott eszközök sérülést okozhatnak, nem professzionálisak. Az ínygyulladás kezelésének egyik legjobb módja a jó szájhigiéné gyakorlása:

 1. Moss fogat naponta kétszer! (reggel és utolsó dolog este) Ha lehetséges, a legjobb, ha elektromos fogkefét használsz a fogak tisztításához.
 2. Fogselymezd a fogaidat és használj fogköztisztítót is minden este!
 3. Használj nyelvkaparót, mert a lepedékes nyelv a legtöbbször a rossz szájszaghoz is hozzájárul. A kaparó eltávolítja a lepedéket és ezzel együtt rengeteg baktériumtól is megszabadulhatsz.
 4. Ne dohányozz!
 5. Nyugodtan használhatsz fluor tartalmú fogkrémeket. A fluor természetes ásványi anyag, amely segít megerősíteni a fogzománcot, megvédve a fogszuvasodástól.

„Tudtad, hogy a parodontális betegség a felnőttek fogvesztésének legfőbb oka?”

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Miért fontos az ultrahangos fogkő leszedés?

A lepedék a tisztított fogfelszínen alig 20 perccel a fogmosás után már megjelenik. Ez a szájban élő baktériumoknak köszönhető és teljesen természetes folyamat. Ez a folyamat azonban akkor válik kórossá, ha kihagyjuk a fogmosást, nem mossuk megfelelően a fogakat vagy nem fogselymezünk. Ekkor a száj higiéniájának rendkívül fontos egyensúlya felborul.

Ez történik az ínygyulladás során

Ha a fogunkat nem megfelelően mossuk, a lepedéket nem távolítjuk el, akkor az íny lefelé kezd csúszni a fogtól. Ezzel a mozgással lepedékkel teli tasakok jönnek létre a fogak és az íny között, amelyek végül előidézik a gyulladást és a fog romlását is.

Ha eddig nem is, de ezen a pontos feltétlenül be kell avatkozni ahhoz, hogy a súlyosabb következményeket megelőzzük. Fogkő eltávolításra van szükség ahhoz, hogy az ínygyulladást megállítsuk, a fogágybetegséget és fogvesztést megelőzzük.

A parodontális betegség, amelyet gyakran ínysorvadásnak neveznek, gyulladásos betegség, amely az ínyt, a csontot és a fog tartószerkezetét támadja.

A fogínysorvadás jelei a következők

 • Rossz lehelet vagy rossz szájíz
 • Visszahúzódó íny – csúnya fekete rések a fogak között
 • Vérzik az íny fogmosás és fogselymezés közben
 • Vörös, fájó, duzzadt íny
 • A fogkő jelenléte
 • A fog érzékenysége hidegre és melegre
 • A harapás változásai, rágás közbeni fájdalom
 • Mozgó fogak, fogvesztés

Nagyon gyakran a betegség tüneteiről mi magunk sem veszünk tudomást vagy nem tulajdonítunk jelentőséget a szájszagnak, ínyvérzésnek, vagy éppen a rossz szájíznek. Ám a rossz szájszag, -amit a súlyos gyulladás okoz-, társas kapcsolatainkra is rányomja a bélyegét.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Fogágybetegség
 • A parodontális betegség tehát a fogakat támogató szöveteket érinti.
 • A betegség súlyosbodásával a fogak állkapocsban való rögzülése gyengül, a fogak meglazulnak.
 • Ha ezt a betegséget nem kezelik, a fogak végül kieshetnek vagy eltávolításra szorulnak.
Terápia – amikor beavatkozik parodontológus
 • A parodontális betegséget a fogak és az íny megfelelő vizsgálatával könnyen diagnosztizálni lehet.
 • A parodontológussal folytatott célzott konzultáción röntgenfelvételt készítenek, megmérik az ínytasakok mélységét, majd személyre szabott terápiát állítanak fel.
 • Az előrehaladott fogágybetegség, a mozgó fog megléte esetén a kialakult tasakoknál a zárt- és nyitott küretek, valamint a megfelelő lézeres és gyógyszeres kezelések jelenthetnek javulást. Bár ezek sokszor sebészi kezelések, ám mégsem a szájsebészet feladata ennek kezelése, hanem a parodontológiájé.
Megelőzéssel a gyulladásos fogászati gócok ellen
 • Nagy hangsúlyt kell fektetni a betegség újbóli fellángolásának megelőzésre, hogy megakadályozzuk a fogak és a fogágy irreverzibilis, visszafordíthatatlan károsodását.
 • Ehhez a páciens részéről komoly elköteleződésre és önfegyelemre van szükség az otthoni szájápolás, valamint a fogászati ellenőrzések betartásában.
 • A fogak megmenteséért vívott harc akkor sikeres, ha szoros együttműködés és bizalom alakul ki a páciens és a parodontológus között.

5 tünet, amit a fogkő miatti ínygyulladás okozhat

 • Rossz lehelet.
 • Laza fogak, csúnya rések képződnek, miközben a fogak a támaszték elvesztésével mozognak.
 • Fájdalom, tályogképződés. Mind a fogak, mind az íny gyakran fájdalmas és otthon nehezen kezelhető.
 • Fogvesztés.
 • Kapcsolódó tünetek, betegségek: szívroham, magas vérnyomás, cukorbetegség, koraszülés, alacsony születési súlyú csecsemő, meddőség, férfiak esetén alacsony spermiumszám

„Egészséges száj, egészséges test.”

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Fogkőeltávolítás után

Fogkőeltávolítás után érdemes új szemmel nézni a fogakra és az értük tett erőfeszítésekre. Be kell látnunk, hogy a megtartásukért vívott harc leginkább saját magunkon múlik. Azon, hogy mit teszünk meg az egészségükért és azon, hogy megértjük a fogak egészsége 100%-ig a saját felelősségünk.

 • Annak érdekében, hogy a lepedék és a fogkő ne telepedjen meg a fogakon, tanácsos elsajátítani az alapos fogmosás fortélyait.
 • Minden nap legalább kétszer fogat kell mosni, ilyenkor a fogpótlások tisztítását sem szabad kihagyni.
 • A korona nem egy szuperpajzs, ha a fognyaknál megtapad a fogkő, a koronázott fog is képes elveszni.
 • Ha nem boldogulsz a fogmosással vagy tanácstalan vagy milyen fogköztisztítót használj, akkor keresd bátran a Hedent dentálhigiénikusát, aki rendkívüli lelkesedéssel végzi a szájhigiéniás tanácsadást.

Érdemes ilyen esetben a mihamarabbi fogkő eltávolítás érdekében időpontot egyeztetni a fogászat dentálhigiéniás kezelésére, mert azzal megelőzhető a durva ínygyulladás. Az íny alatti fogkő eltávolítás már egy kíméletes fogorvosi eljárás, mellyel a káros baktériumok száma lecsökken az íny pedig teljesen megnyugszik a fogkő eltávolítás után.

Ha rendszeresen eltávolítjuk a fogkövet, az nem okoz már szövődményeket, azaz megelőzhetjük a fogvesztést, de akár más szervi problémákat is. A fog sima lesz és fényes a fogágy pedig egészséges.

A Hedent fogászat szakemberei minden esetben 100%-ban elhivatottak a páciensek komplex kezelésében, az ínysorvadás elleni küzdelemben. Jó érzés tudni, hogy szakmai felkészültségünkkel, professzionális eszközeinkkel és empatikus hozzáállásunkkal a legjobb ellátást adhatjuk neked és a fogaid számára.

Időpontfoglalás

Felejtsd el a rossz emlékeket! Hagyd, hogy megváltozzon a fogászatról kialakult kép benned. Válassz fogorvost te is hosszútávra!  Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívd a +36 20 310 60 29 telefonszámot rendelési időn belül. Az általad, az űrlapon megadott telefonszámon, munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek a szükséges kezelésre.

  E-mail cím*
  Telefonszám*
  Üzenet*

  További szolgáltatások

  • Implantáció

   Az implantátumok stabilitásuknak és hatékony csontbeépülésüknek köszönhetően hosszútávon megoldást nyújtanak pácienseink számára a hiányzó fogak pótlására.

  • Diagnosztika

   Biztonságosabb a kezelésed, ha modern és digitális röntgenfelvétel alapján tervezi meg a fogorvosod.

  • Parodontológia

   Kezelések makacs ínygyulladásra, fogágyproblémákra. Gondoskodj fogaidról, előzzük meg együtt az elvesztésüket!

  Európai Regionális Fejlesztési Alap