Hedent

Így kezel a parodontológus Székesfehérváron

A parodontológia a fogágy betegségével foglalkozik, ami a fog tartószerkezetének gyulladását és következményes pusztulását jelenti. Hazánkban a jelenség sajnos egyfajta népbetegség, hiszen a fogágybetegséghez vezető fogínygyulladás a lakosság közel 80%-át érinti. A parodontológia egy fiatal tudománynak számít, a pácienseknek is szinte még újdonság, így csak ritkán tájékozottak a témában.

 

Azonban a kihagyott fogászati szűrővizsgálatok, a fogkőeltávolítás hiánya és a rossz szájhigiénés szokások, amik többnyire a fogágybetegség okozói, de vajon mik felelősek még?

Cikkünkben a következőket gyűjtöttük össze:

Ínygyulladás vagy ínysorvadás? Mi a különbség? »
Mi okozza a fogágybetegséget? »
Mi a kapcsolat a cukorbetegség és az ínysorvadás között? »
Veszélyben van-e az implantátumod, ha fogágybeteg vagy? »
Hogyan segít a parodontológus? »
Fogágybetegség kezelésének módjai »
Gyógyítható-e ez a fajta fogászati betegség? »

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Mit tehet a parodontológia a fogak egészségéért?

A parodontológia amilyen fiatal, olyan gyorsan fejlődő tudományág a fogászaton belül. A fogvesztés okait vizsgáló kutatások hamar rámutattak, hogy nem csupán az elhanyagolt fogszuvasodás miatt veszíthetjük el a fogainkat, de van egy olyan ellenségünk is, amelynek sokáig nem tulajdonítottunk kellő jelentőséget.

A fogfelszíneken megtapadó lepedék a nyál oldott sói által elmeszesedik és fogkővé alakul, amely aztán irritálja az ínyt és gyulladást idéz elő. A fogkő tulajdonképpen nem más, mint egy baktérium telep, s a folyamatos jelenléte gyulladást vált ki az ínyben. Ha a folyamatot nem szüntetjük meg, a kezdeti ínygyulladás fogágybetegséggé erősödik. A fogkő irritáló hatására az íny elemelkedik a fognyakról, így ott egy tasak képződik, amiben a baktériumok szabadon szaporodnak tovább.

 • Az első tünetek észlelésekor érdemes fogorvoshoz fordulni, mielőtt számos kellemetlenséggel kerülnénk szembe.
 • Először is vegyünk részt egy alapos fogkőeltávolításon, melyen a szakemberek ultrahangos eszközzel tisztítják meg a fogakat a felrakódásoktól.
 • A fogkő eltávolítása sajnos egyetlen házi praktikával sem fog sikerülni, így kár is időt pazarolni rájuk. Ehhez mindig fogorvosi vagy dentálhigiénikusi segítségre lesz szükségünk, amit, ha rendszeresen teszünk, megelőzhetjük a súlyosabb panaszokat is.
 • A fogágybetegség első ijesztő tünetei tehát a fog mozgathatóvá válása és az íny visszahúzódása. Ez a folyamat azonban megállítható és kezelhető!

A parodontológia tehát a fogat tartó szövetek egészsége érdekében végez állapot javító és fenntartó beavatkozásokat.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Különbség az ínygyulladás és fogínysorvadás között

A Hedent Fogászati Rendelő a parodontológia területén is felkészülten várja a pácienseket. Valamennyi fogorvosa együttműködik a fogászat vezető parodontológusával, hogy a klinikára érkező pácienseknek a legmagasabb szintű és komplex szakorvosi kezelést nyújtsák. Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, érdemes mihamarabb időpontot egyeztetned valamely fogorvosunkhoz, aki eldönti, szükséged van-e parodontológusi beavatkozásra.

A gingivitis, másnéven az ínygyulladás tünetei

A fogínygyulladás okai elsősorban az elégtelen szájhigiénia, az elhanyagolt szűrések és kihagyott fogkőeltávolítások között kereshető.

A fogínygyulladás tüneteinek felismerése bárki számára könnyen elsajátítható:

 • duzzadt, vörös, tapintásra érzékeny íny
 • ínyvérzés
 • fogkő és lepedék jelenléte a fogakon
 • szájszag

Ha a fogínygyulladás kezelése időben elkezdődik, még az elején elcsípjük a kóros folyamatokat, akkor képesek vagyunk sikeresen kontrollálni és megakadályozni a súlyosbodást, a fogágybetegség kiterjedését. A korai kezeléssel teljesen egészséges fogágyat nyerhetünk.

A legegyszerűbb megoldás azonban még mindig a prevenció, vagyis a betegség megelőzése. Rendszeres fogászati kontrollal és évente legalább egy fogkőeltávolítással már sokat tettünk az egészséges és problémamentes fogazatért, sőt jó esetben parodontológussal sem kell találkoznunk soha.

Parodontitis – fogágybetegség, köznapi nevén fogínysorvadás

A fogágybetegség lappangva, fájdalom nélkül terjed, érdemes tehát azzal is tisztában lennünk, ha sokáig hanyagoltuk a fogorvost, vagy nem jutottunk időben megfelelő szakemberi kezei közé, akkor bizony rossz hírekkel is szembesülhetünk a fogászati székben. Sokan a szűrővizsgálaton eszmélnek rá, hogy több, vagy akár az összes foguk menthetetlen állapotba került, pedig megelőző kezelésekkel és rendes és rendszeres fogápolás mellett akár az összeset is megtarthatnánk, egészen életünk végéig.

Tünetek, melyekből fogágybetegségre gyanakodhatunk:

 • fogkő és lepedék a fogakon
 • kellemetlen lehelet
 • íny a fogtól elemelkedik
 • gennyes tasakok létrejötte
 • ínyvisszahúzódás
 • csontpusztulás
 • mozgó fogak, nehéz rágás
 • fogvesztés

A fogágybetegség során bekövetkezett csontvesztés, ínyvisszahúzódás nem visszafordítható folyamat, parodontológus beavatkozásával azonban sikeresen megállítható és kontrollálható a betegség, a fogak megmenthetők.

Peri-implantitis – implantátum körüli gyulladás

Olyan plakk okozta gyulladást jelent, mely az implantátum körüli íny, valamint a csontszövet gyulladását és pusztulását váltja ki.
Implantátumot veszélyeztető fogágygyulladás tünetei:

 • tasak kialakulása az implantátum körül,
 • ínyvisszahúzódás, szabaddá válik az implantátum felszíne,
 • röntgenfelvételen is jól látható csontveszteség

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Ez felelős a fogágybetegség kialakulásáért

Mint minden más betegségre, így a fogágybetegségre is igaz az a megállapítás, hogy a kiváltó okokkal is tisztában kell lennünk, máskülönben szélmalomharcot vívunk csupán. A Hedent parodontológusa személyre szabott kezelési – gondozási tervet állít össze a páciensek számára. Nem ritkán kapcsolódó kivizsgálásokra is sor kerülhet, hogy tisztában legyünk a kiváltó okkal, mely sok esetben egy generalizált, egész testre ható háttérbetegség vagy annak következménye is lehet. A fogágybetegség kialakulhat egészséges személynél is, ilyenkor az elégtelen szájhigiéné, a plakk, a fogkő jelenléte a kiváltó tényező, illetve a dohányzás, ami csökkenti a nyálkahártya védekezőképességét.

A fogágybetegség leggyakoribb okai

 • Örökölt vagy szerzett betegségek: cukorbetegség vagy olyan háttérbetegség, mely során a szervezet ellenállóképessége olyan mértékben lecsökken, hogy a szájban jelen lévő patogén baktériumokkal már nem tud sikeresen, külső segítség nélkül megküzdeni.
 • Hormonális változások, az egyensúly felborulása: a folyamatért terhesség és a menopauza idején a megváltozott hormontermelés a felelős.
 • Dohányzás, melyhez elégtelen szájhigiénia társul.
 • Kóros vitamin- és ásványi anyag hiány.
 • Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Bővebben a fogágybetegség és a cukorbetegség kapcsolatáról

Bár még mindig sok diabeteszes beteg nem tudja, de a cukorbetegségre való hajlam esetén a fogágybetegség kockázata is megnő. A magas vércukorszint fenntartja a gyulladást a szervezetben, így a kezdeti ínygyulladás vagy már fogágybetegség is nehezebben kontrollálható. Gátolt a sebgyógyulás és nagyobb lesz a szöveti károsodás és csontpusztulás is. A rossz szájhigiénia sajnos visszafelé is hat, az elhanyagolt fogazat és gyulladt fogágy megnöveli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az íny gyulladását a lepedékben és a fogkőben megtelepedő baktériumok toxinjai váltják ki, melynek első jele a fogmosásnál jelentkező ínyvérzés. Sajnos a diabetológusok is csak ritkán figyelnek pácienseik szájhigiénéjére, de ugyanígy a cukorbeteg páciensek sem osztják meg fogproblémáikat velük, ezért jellemzően túl későn szembesülnek a fogágybetegség tényével.

 • A kialakult fogágypusztulás sajnos vissza nem fordítható, de bizonyos esetben műtéti segítséggel javulás érhető el.
 • A kezelések hiányában azonban az érintett fogak vagy akár az implantátumok is belátható időn belül elvesztésre kerülnek.
 • A szájüregi baktériumok pedig a véráramba kerülve test szerte, más szövetek pusztulásáért is felelőssé tehetők.

Hogyan segít a parodontológus, miért nem elég a fogorvos?

A parodontológusra úgy kell tekintenünk, mint a fogágybetegség specialistájára, akinek ez a terület az egyik szakiránya. S mint ilyen szakirány, több évnyi gyakorlást és különböző technikák elsajátítását igényli.

Amikor fogágybetegséggel kell szembenéznünk, a betegség kezelése komplex fogorvosi, nem ritkán sebészeti szemléletet is igényel. Első lépésként itt is fogkőeltávolításra lesz szükség, ám ezután az íny alatti fogkő és gyulladások felszámolására kürettálást végez az orvos. A betegség kezelése tehát egyenként is nagyobb beavatkozást jelent, nem ritkán parodontológiai műtétekre is sor kerülhet.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Fogágybetegség kezelésének módjai

Rendszeres, félévenkénti fogászati kontroll vizsgálattal és megfelelő szájápolási szokásainkkal  fogaink ápoltak és erősek maradnak. Ezek elmulasztásának komoly következményei is lehetnek. Ilyen a fogágybetegség, melynek kialakulásához több tényező is vezet.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Miért fontos a fogkőeltávolítás

Megfelelő fogtisztítás hiányában a fogainkon lepedék marad, az fogkővé alakul, amit fogmosással már nem tudunk lesikálni fogainkról. A lepedékben kialakult baktérium telepek az ínyünk alá is bekerülnek, ahol gyulladást okoznak. Ezt nevezzük fogíny gyulladásnak, azaz gingivitisnek.

Ebben a stádiumban a folyamat még visszafordítható, rendelőben végzett professzionális fogtisztítással és helyes otthoni szájápolással. Amennyiben kezeletlenül hagyjuk ezt a folyamatot, idővel a fogakat rögzítő tartó szövetek elveszítik stabilizáló szerepüket. Ekkor már parodontológus szakember segítségére van szükségünk, aki a fogágy gyógyításával, fogak mentésével foglalkozik.

A parodontológiai kezelés lépései:

 1. Feltérképezzük a szájüreget és a fogakat, speciális státuszt készítünk
 2. Professzionális fogtisztítást végzünk, melynek során az elszíneződéstől és a biofilmtől mentesítjük a fogakat.
 3. Következik a kürettálás, azaz mélytisztítás, ekkor a gyulladást okozó baktériumokat és szöveteket eltávolítjuk, érzéstelenítésben.
 4. Használunk fogászati lézert is,mely segít a baktériumok elpusztításában, immunrendszerünk erősítése mellett.
 5. Töméseket és pótlásokat cserélünk indokolt esetben.
 6. Pontos, otthoni szájápolási tanácsokkal látjuk el a pácienst.
 7. 2-3 havonta kontrollra hívjuk a beteget.

Nagyon fontos, hogy együttműködve a fogorvossal, az otthoni szájhigiénét pontosan betartsuk.

Amennyiben a fogágybetegségünk annyira előrehaladott, mely esetben a csontállományunk pusztulását mélytisztítással nem lehet megállítani, nyitott kürettálásra, azaz műtétre van szükségünk, adott esetben pedig csontpótló beavatkozásra is sor kerülhet. Ezeket rendelőnkben a legmagasabb szakmai protokollok mellet végezzük, több tíz éves tapasztalattal rendelkező parodontológus szakorvossal. Eredményeképpen gyulladásos panaszaink megszűnnek, fogaink ismét stabilan rögzülnek.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Az ínysorvadás megfékezésének, a parodontológiai kezelés sikerének feltételei

 • szoros fogorvosi kontroll
 • rendszeres akár 3 havonkénti fogkőeltávolítás
 • dohányzásról való leszokás
 • megfelelő szájhigiénia érdekében a szájápolási szokások megváltoztatása
 • együttműködés a parodontológussal

Szakértő parodontológus Székesfehérváron

Amennyiben ínygyulladás, vagy fogágybetegség tüneteivel küzdesz, amihez professzionális és empatikus fogorvosra lenne szükség. Ha jól jönne egy parodontológus Székesfehérvár környékén, akkor a Hedent Fogászaton biztos kezekben leszel. Ahhoz, hogy a te terápiád is sikeres legyen, vagyis az elért eredmény hosszú távra szóljon, bizalomra, elköteleződésre és szoros, orvos-páciens együttműködésre van szükség. Ezek a legmeghatározóbb kritériumai a sikeres parodontológiai beavatkozásoknak, melyből az utóbbi kiemelten fontos.

A Hedent Fogászat szakemberei felkészülten várnak, nem csupán a speciális parodontológiai problémák esetén, de fájdalommentes fogászati kezeléseket ígérnek akkor is, ha gyulladt foggal, szuvasodással vagy éppen foghiánnyal érkezel. A rendelő teljes csapata elkötelezett a gyors és problémamentes fogkezelések elvégzésében, ám egy hosszabb kezelésfolyamatban is biztosan számíthatsz rájuk, hiszen az empátia és a kellemes környezet megteremtésére valamennyien nagy hangsúlyt fektetnek.

Parodontológiai kezelést végző orvosaink:

 • dr. Hegedűs Marianna parodontológus Székesfehérvár

Időpontfoglalás

Felejtsd el a rossz emlékeket! Hagyd, hogy megváltozzon a fogászatról kialakult kép benned. Válassz fogorvost te is hosszútávra!  Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívd a +36 20 310 60 29 telefonszámot rendelési időn belül. Az általad, az űrlapon megadott telefonszámon, munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek a szükséges kezelésre.

  E-mail cím*
  Telefonszám*
  Üzenet*

  További szolgáltatások

  Európai Regionális Fejlesztési Alap