Hedent

Mindent a szájsebészetről és műtét utáni gyógyulásról

A szájsebészet a fogászat azon része, amely a fogakkal, az ínnyel a szájjal és annak elváltozásaival foglalkozó gyógyászati ágazat. A szájüreg állapotainak, rendellenességeinek és betegségeinek megelőzéséről, diagnosztizálásáról és kezeléséről szól a szájsebészek szakképesítése. Ez kiterjed a szájnyálkahártyára és a fogazatra, valamint az összes kapcsolódó szövetre és struktúrára például az állkapocsra és az arcra is.

De mit is jelent ez pontosan, miben tud nekünk segíteni a szakember Hedent szájsebészet Székesfehérvár professzionális rendelőjében?

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Cikkünkből a következő kérdésekre kaphatsz választ:

Milyen beavatkozásokat végezhet a szájsebész? »
Fogászatunkon ezeket a szájsebészeti beavatkozásokat végezzük a legtöbbet »
Tudd meg, mit kell tenned! Hogy kell fogat mosni, mit lehet enni, hogyan lehet a szövődményeket megelőzni műtét után? »

Milyen beavatkozásokat végezhet a szájsebész?

A „nagyközönség” számára a fogászat és a szájsebészet többnyire a fogak kezeléséhez kapcsolódik. A fogorvoslás azonban nem csak a fogak állapotmegőrző, javító kezelését és a fogpótlás rögzítését jelenti, a beavatkozások érinthetik még a koponyát, az arcot de akár az állkapocs szerkezetet is.
Ennek megfelelően a fogászati műtétek sem csak a gyökércsatornákat és az érintett bölcsességfogak eltávolítását fedik le.

A szájsebész szakorvos a következő beavatkozásokat végezheti el:

 • Egyszerű és a műtéti foghúzás, állcsontban maradt gyökerek eltávolítása.
 • A csontpótlás, az implantáció, a szinusz nyálkahártya emelése.
 • Jó és rosszindulatú daganatos elváltozások ellátása.
 • Harapási rendellenességek és állkapocs ízületi sebészeti beavatkozások.
 • Ajak és szájpadhasadékok ellátása.
 • Baleseti sérülések, koponya és arcsérülések ellátása.

Látván a beavatkozások listáját, a szájsebészet sokkal több, mint csak foghúzás és bár igazán színes és széles a szájsebész által végezhető kezelések skálája, azt fontos tudni, hogy nem is mind végezhető el ambulánsan, helyi érzéstelenítésben. Több olyan műtéti eljárás létezik, melyeket kórházi fekvő osztályon végzik teljes altatásban.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

A legnépszerűbb beavatkozások a Hedent szájsebészet rendelőjében

Hogyan lehet a szájsebészet népszerű? Úgy, hogy ma már nem csak az orvosok, de a legfélősebb páciensek is egyet értenek abban, hogy szájsebész segítsége nélkül hamarabb kellene a teljes fogatlansággal szembesülniük a pácienseknek. Akár annyira hamar, ahogyan 50-100 évvel ezelőtt tették a nagyszüleink vagy az ő szüleik.

A fogászati műtétek az elmúlt 1-2 évtizedben olyan mértékű fejlődésen ment át, mellyel a beavatkozások precízek, biztonságosak és modernek lettek. Ma már nem kell a fővárosba utazni egy professzionális kezelésért, Székesfehérvár is bővelkedik a kiváló szakemberekben.

Modern szájsebészeti rendelő felszereltsége:

 • Digitális röntgen
 • Precíz eszközök és géppark
 • Speciális felületkezelésű implantátumok
 • Természetes és szintetikus csontpótlók
 • A leggyakoribb beavatkozás, amit egy szájsebész elvégez, az a foghúzás, de emellett olyan kezelés is van, mellyel a fogak élettartamát növelhetjük meg.

Ezek a fogászatunk leggyakoribb szájsebészeti beavatkozásai

Foghúzás

A fogeltávolítás ideje akkor érkezik el, ha már nincs egyéb lehetőségünk a fog megmentésére. Bár rendelőnk fogorvosai első sorban a fogak megmentésére helyezik a hangsúlyt és minden meg is tesznek érte, szájsebész szakértelmére gyakran van szükség.

Foghúzásra a következő esetekben lehet szükség:

 • Teljesen elhanyagolt fog esetén;
 • Egy olyan fognál, ami erősen destruált, roncsolt, sérült;
 • Gócos fogaknál, amelyek gyökércsúcsán lévő gyulladás nem gyógyítható;
 • Szükség lehet a beavatkozásra, ha szám feletti fogak vannak;
 • Fogszabályozó kezelés előtt, amennyiben a szakorvos terve szerint szükséges;

Bölcsességfog eltávolítás

A sorban a nyolcadik, leghátsó fogaink a bölcsesség fogak. Sokan már enélkül a fog nélkül születnek, míg másoknak ugyan megvannak ezek a fogaik, de azok soha nem nőnek ki és panaszt sem okoznak.

Megint egy újabb csoportot alkotnak azok, akiknek különféle problémát okoznak bölcsességfogaik, amiért előbb vagy utóbb egy tapasztalt szájsebészre kell bízni őket.

Bölcsességfog eltávolításra a következő esetekben lehet szükség:

 • Még a gond nélkül előbújt fog is problémás lehet: nehéz a tisztításuk, ezért hamar elromlanak, gyulladt tasakok veszik körül őket.
 • A korlátozott hozzáférés miatt a szuvas bölcsességfogak precíz kezelése szinte alig kivitelezhető.
 • Amelyik nem nő ki rendesen, a szomszédját zavarhatja, elronthatja, tolhatja, fájdalmat okoz… stb.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Impaktált fogak eltávolítása

Ez a beavatkozás ki nem nőtt fogakat érinti. Általában fogszabályozás előtt el szokták elvégezni, hogy a fog később már ne okozzon problémát. Ezeknél a fogaknál már műtéti beavatkozás szükséges, másképp nem férne hozzá a szájsebész.

Impaktált fogak eltávolítására a következő esetekben lehet szükség:

 • A legtöbbször ezt is a bölcsesség fogak estén végzik, azok esetén, amelyek előbújása akadályozva van, mert fekszik az állcsontban vagy ferdén nő.
 • Előbújás közben a fog a szomszéd fognak olyan erőteljesen nekifeszül, hogy azt nyomja, feszíti,
 • A fog az egész fogsorban feszülést, torlódást idéz elő.

A műtéti fogeltávolítás a tapasztalatnak, a felszereltségnek és modern fájdalomcsillapítónak hála rendelőnkben gyors és teljesen fájdalommentes. A speciális eszközöknek hála, a régi módszer szerinti vésést pedig már nem alkalmazzák, helyette sebészi motorral pillanatok alatt kiszabadítják a fogakat a csontból.

Gyökércsúcs rezekció

Ezt akkor alkalmazzák, amikor a gyökérkezelés nem hozza el a teljes fájdalom és tünetmentességet, a gyulladás, mely a gyökér csúcsán kialakult, nem gyógyul. A ciszta vagy gyulladás hosszú távon a csont pusztulását okozná, ráadásul egy ilyen elváltozás gócnak számít a szervezetben.

Miről szól a gyökércsúcs rezekció?

 • A gyökérvégi amputáció magában foglalja a gyökér csúcsának és az azt körülvevő gyulladásos szöveteknek az eltávolítását, melyet nem a fog irányából, hanem oldalról, a csonton keresztül érnek el.
 • Az eltávolítás után a gyökér csúcsa egy úgynevezett retrográd gyökértömést kap, mellyel megakadályozzák, hogy a gyökéren keresztül újabb baktérium jusson a csúcsi irányba.
 • Amennyiben szükséges, műtéttel keletkezett üreget végül biokompatibilis anyaggal töltik fel.

Fogbeültetés

Ahelyett, hogy hídkészítés érdekében a hiány melletti szomszédos fogakat lecsiszolnák, manapság már implantátumokat is választhat a páciens. Ezeket a titán műgyökereket vagy „csavarokat” műtéti úton helyezik a csontba -az alsó vagy a felső állcsontba-, oda, ahol a páciens fogai korábban voltak.

Legfontosabbak az implantációs fogpótlásról:

 • Fogbeültetés után a területnek gyógyulnia kell, körülbelül 3-6 hónapig, ezután kerül sor a fogtechnikai munkára.
 • A fogorvos és fogtechnikus együttműködésével egy teljesen élethű fogpótlást, porcelán koronát vagy hidat készítenek el az implantátumokra.
 • Az implantátumba egy felépítményt helyeznek, ami az elkészült fog csonkját biztosítja. A koronát végül általában egy csavarral kötik össze az implantátummal vagy cementtel rögzítik.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Arcüregemelés

Ez a beavatkozás az arcüreg nyálkahártyájának megemelését jelenti, amire akkor van szükség, ha a felső állcsont csontállománya olyan csekély, hogy az nem alkalmas implantátum beültetésére, nélküle az implantátum az arcüregbe lógna.

Az alacsony arcüreg lehet genetikai adottság, ilyenkor már a röntgenen is látható, hogy a fogak gyökerét csupán vékony csontréteg választja el az arcüregtől.

Legfontosabbak az arcüregemelésről:

 • Ennek a műtétnek két típusa van: a nyitott és a zárt arcüreg emelés. A zárt műtétet az implantátum beültetésével egyidőben el lehet végezni, a beültetés irányából történik, mert csak 1-2 milliméternyi plusz csontra van szükség a hosszú távon is stabil implantátumhoz.
 • A nyitott műtétet oldalról, az állcsont felől végzik, mert nagyobb mennyiségű csontra van szükség. Az ínyen bemetszést ejt az orvos, csontablakot készít, hogy elérje az arcüreg alapját. Ezután speciális, precíz szájsebészeti eszközökkel leválasztják a szinusz nyálkahártyát a csontról, majd az így keletkezett üreget feltöltik csontpótlóval. A behelyezett csontpótlót membránnal fedik, mielőtt bezárnák a sebet.
 • A nyitott műtét után a csontpótló beépüléséhez időre van szükség, mielőtt az implantátumot behelyezné az orvos. Ebben az esetben a gyógyulási idő általában 6 hónap, csak ezután következhet az implantátum beültetése.

Csontpótlás

Hagyományos csontpótló műtétre bárhol az állcsonton szükség lehet, ha a korábbi fog helyén a csont visszahúzódott vagy az, az eltávolított fog betegsége vagy fogágybetegség miatt lepusztult.

 • Nagy mennyiségű csonthiány pótlására kórházi körülmények között kerül sor, de hogy a csonthiány milyen mértékű és mekkora beavatkozásra lesz szükség, annak eldöntését bízzuk a szakemberekre.
 • Az eredményes szájsebészeti konzultációhoz és kezelési terv összeállításához panoráma röntgen felvételre vagy 3 dimenziós CT vizsgálatra lesz szükség. A digitális felvételek a beavatkozás pontos megtervezésében segítik a szakembert.

Foghúzás és szájsebészeti műtét utáni gyógyulás

A Hedent szájsebészet Székesfehérvár szakemberei szeretik személyre szabott gondoskodással ellátni a pácienseiket egy-egy beavatkozás után. Bár a gyógyulást egy műtét vagy foghúzás után jelentősen nem siettethetjük, a szervezet teszi a maga dolgát és képes gond nélkül regenerálódni, mégis elmondható, hogy az orvosi javaslatok betartásával gyorsabb gyógyulásra számíthatunk, hamarabb regenerálódik a szervezet, hamarabb elfelejthetjük a fogászati beavatkozást.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Szájsebészeti műtét utáni teendők

 • Tilos az öblögetés és tilos a sebet szívogatni és piszkálni!
 • Szájsebészeti műtét után a dohányozás tilos a sebre negatívan ható károsanyag tartalom miatt, továbbá a szívó hatás a sebet záró vérdugó távozását okozhatja.
 • Zsibbadás idején enni nem ajánlott, mert sérülést okozhatunk magunknak, vagy akár félre is nyelhetünk.
 • Műtét utáni duzzanatra számíthatunk, ezért javasolt az arcot óránként 5-10 perc erejéig, kívülről hűteni.
 • A vér szivárgása a beavatkozás után néhány órával teljesen elmúlik, de fontos tudni, ha megerőltetjük magunkat, a vérzés újra indulhat.

Szájápolás szájsebészet után

 • Fogmosás alkalmával alaposan tisztítsuk meg a fogakat és a seb környékéről is kíméletesen, puha kefével sepregessük el a lepedéket. A sebbe soha ne nyúljunk bele semmilyen eszközzel.
 • Varratszedésig, de legalább 7-10 napig kerüljük a szájzuhany használatát.
 • Szájvizet használhatunk, de csak rendkívül óvatosan. Ne zubogtassuk a seb környékén, inkább csak folyassuk át a környékén. Foghúzás után a sebet lezáró vérdugó távozhat egy intenzív öblögetéstől, de csontpótlás után akár a beültetett csontpótló anyag is veszélybe kerülhet.

Milyen ételeket kell elkerülni foghúzás vagy műtét után?

 • A seb gyógyulási ideje alatt, puhább élelmiszerek vagy pépes ételek fogyasztása javasolt.
 • Baktérium tartalma miatt kerülni kell a nyers tej és -tojás tartalmú ennivalót, a sajtokat, joghurtokat.
 • Irritáló hatása miatt a forró, fűszeres, savas és csípős ételeket mellőzzük.

Fájdalom szájsebészeti műtét után

 • A gyors gyógyulás érdekében és a fájdalom elkerülésére 1-2 napig kíméljük magunkat, kerüljük a sportot, a megerőltető fizikai- és házi munkát vagy éppen a szaunát, valamint aludjunk magasított párnán. Vízszintes helyzetben ugyanis fokozódik a nyomás és fájdalmat, lüktetést tapasztalhatunk.
 • Fájdalom esetén a fájdalomcsillapító gyógyszer szedése javasolt, melyre a vény nélkül kapható készítmények tökéletesen alkalmasak.
 • Amennyiben az orvos antibiotikum szedését írta elő, azt az utasítás szerint be kell szedni.

Ahhoz, hogy a fájdalmat és a szövődményeket elkerüljük, elsősorban kímélni kell a sebet és gondosan tisztítani. Ha rendellenességet tapasztalunk vagy bizonytalanok lennénk, forduljunk a fogorvoshoz segítségért.

Amennyiben a sebet varratokkal zárták, úgy kontrollra és varratszedésre vissza kell térni a rendelőbe, melyre általában 10 nap után kerülhet sor.

Időpontfoglalás

Felejtsd el a rossz emlékeket! Hagyd, hogy megváltozzon a fogászatról kialakult kép benned. Válassz fogorvost te is hosszútávra!  Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívd a +36 20 310 60 29 telefonszámot rendelési időn belül. Az általad, az űrlapon megadott telefonszámon, munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek a szükséges kezelésre.

  E-mail cím*
  Telefonszám*
  Üzenet*

  További szolgáltatások

  • Esztétikus fogpótlás

   Egy természetes és élethű fogpótlás megszépíti és kiemeli a mosolyodat, megfiatalít és önbizalommal tölt el.

  • Szájhigénés kezelések

   Az ultrahangos fogkő eltávolítás a fogak megtartásának legfőbb eszköze. Kezelésünk gyors és fájdalommentes.

  • Gyökérkezelés

   Ha az első gyökérkezelésed előtt állsz, meglehetősen félelmetesnek tűnhet, de a modern gyökérkezelés teljesen fájdalommentes.

  Európai Regionális Fejlesztési Alap