Hedent

Panoráma röntgen, 3D CT, fogászati állapotfelmérés

A fogászati ellenőrzés fontosságát az elmúlt néhány évtizedben sikerült mind jobban és jobban hangsúlyozniuk a szakembereknek. Manapság pedig már a rendszeres szűrővizsgálatok alkalmával fél vagy egy évente a legtöbben el is végeztetik a fogászati vizsgálatot is. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés azonban önmagában nem elegendő, hiszen a vizsgálattal szinte egyidőben a fogkő eltávolítás elvégzésére is szükség van, ám ezzel a két lépéssel megelőzhető a fogszuvasodás és a fogvesztést is okozó fogágybetegség, valamint elkerülhető a sok költséges kezelés is.

panoráma röntgen

Az első fogászati találkozás alkalmával megtörténik a száj általános állapotának felmérése, onkológiai szűrése, digitális panoráma felvétel elkészítése történik.
A konzultáció során a páciens igényeit figyelembe véve állítjuk fel a kezelési tervet és árajánlatot készítünk.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Cikkünkből a következőket tudhatod meg:

Első találkozás a Hedent fogorvosoddal. – Így zajlik! »
Mi az a fogröntgen és milyen fajtái vannak? »
Mikor, kinek készítjük a röntgent és kinél nem végezzük el a vizsgálatot? »
A röntgen felvétel készítésének lépései »
Mi az a 3D CBCT? »
Mi az a fogászati góc és mit okoz? »
Fogászati góc kezelése házilag »
5 érv, a Hedent Fogászat Székesfehérvár szakértői mellett »

Ezt történik az első találkozás, a fogászati állapotfelmérés alkalmával

 1. Az előre egyeztetett fogászati időpont előtt 10-15 perccel érkezz a fogászatra! A tapasztalatok szerint a vizsgálat előtti fogmosásra és bejelentkező egészségügyi nyilatkozat kényelmes kitöltésére szükséges ennyi idő.
 2. Találkozás az orvossal – konzultáció. Az első személyes találkozóra annyi idő áll rendelkezésre, hogy a páciens minden felmerülő kérdését át tudják beszélni.
  A fogászati problémák és igények feltárása, a páciens megismerése megéri az időráfordítást. Az első benyomás fontossága ugyanolyan fontos mindkét fél számára, ugyanis az orvos-páciens együttműködésen a kezelések sikere is múlhat.
 3. Diagnosztika – fogászati röntgen: A fogazat alapos vizsgálata két részből áll. Az egyik a manuális vizsgálat, a másik pedig az orvos számára is rejtett folyamatok megismerése, amihez panoráma röntgen felvétel kell.
  A gyorsan és biztonságosan elkészülő röntgen felvétel az alsó és felső állkapocs valamennyi fogáról részletes képet mutat. Láthatóvá válnak a szuvasodások, krónikus gyulladások, ciszták, a fogkő, a gyulladt tasakok és gócos fogak is.
 4. A száj állapotának felmérése és onkológiai szűrés: A manuális vizsgálat során nem csupán a fogakat és a meglévő fogpótlások állapotát méri fel az orvos, de a lágyrészek szokásos vizsgálatával a nyálkahártya esetleges elváltozásait is kiszűrhetjük.
 5. A konzultáció érdemi része: az orvos a vizsgálat alatt tapasztalt állapotról és a lehetséges kezelési lehetőségekről ad részletes tájékoztatást. A lehetőségeket közösen megvitatják és afelé a megoldás felé tesznek lépéseket, melyet a páciens a leginkább vonzónak talál.
 6. Írásos kezelési terv: Az átbeszélt kezelésről írásos kezelési terv készül, mely a korábban vázolt teendők pontos ütemterve is egyben. Lépésről lépésre tartalmaz minden fogászati kezelést és a kezelések árait.

Mi a fogászati röntgen?

A fogászati röntgen olyan diagnosztikai eszköz, amely a szájüreg állapotáról ad pontos képet. Egyfajta kiegészítő eszköze a manuális szájvizsgálatnak, mely a szabad szemmel nem látható területekről, a mélyben zajló gócos folyamatokról szolgál információval.

A fogászati röntgenen a következő képletek válnak láthatóvá:

 • fogak, íny
 • alsó és felső állcsont, idegcsatorna, arcüreg
 • szuvasodás, gyulladt tasakok, fogkő
 • ciszta, granulóma

Megfigyelhetők még azok a régebbi gyökértömések-, rezekált fogak- és implantátumok állapota is, melyek ellenőrzését félévente vagy évente el kell végezni.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

A fogászati röntgen fajtái

Kis röntgen, másnéven intraorális röntgen

Ezt a felvételt általában 1-2 fogról készítik. A röntgen kép segítséget jelent a gyökérkezelés során, mert láthatóvá válik a gyökércsúcsi elváltozás, a gyökértömés, esetleg a gyökér törése vagy perforációja.
A röntgen filmet a páciens szájában egy speciális tartóval együtt helyezik el, a kérdéses foghoz helyezik, az asszisztens pedig elvégzi az exponálást, ami alig vesz igénybe 1-2 másodpercet. Ebből a felvételből több is készülhet egy kezelés során.

Panoráma röntgen, másnéven extraorális röntgen

A panoráma röntgen azért hasznos felvétel, mert az összes fog, az állcsontok és az arcüreg is egy felvételen láthatóvá válik. Ezt a felvételt állapotfelmérés során, éves kontroll vizsgálatokon, góckutatáskor, foghúzás előtt, de szájsebészeti műtét tervezésekor is kérheti a fogorvos. Implantátum beültetés után kontroll felvételként is készítik, mellyel nyomon követhető a műgyökér csontosodásának folyamata.

Miért és mikor van szükség fogászati röntgenre?

A röntgen felvételeket manapság már rutinszerűen végzik a szakemberek. A modern röntgengépek minimális sugárzást bocsájtanak csak ki, a vizsgálat alatt a pácienst teljes védelemmel látják el, maga az exponálás ideje pedig kb. 1-8 másodpercig tart.

Mikor van szükség röntgen vizsgálatra?

 • A röntgen vizsgálatnak hála pontos és precíz lesz az állapotfelmérés, hiszen mindegy, hogy fogágybetegség, gyulladt fog, gócos fog vagy állcsontban visszamaradt fog a probléma.
 • Segítségével tehát a fogorvos pontosan meg tudja állapítani, melyik a kezelendő fog és mi annak a problémája. Precíz és személyre szabott kezelési tervet állít össze, melyben a teljes kezelést lépésről lépésre meg lehet határozni.
 • A fogröntgen tökéletes kiegészítő diagnosztikai eszköz akkor is, amikor a fogat gyökérkezelik. Segítségével a fogorvos ellenőrizni tudja, hogy a gyökérkezelés jól halad, a kezeléssel elérte a gyökér csúcsát és a gyulladástól és baktériumoktól végig megtisztíthatók a gyökércsatornák.

Mikor nem készítünk röntgen felvételt?

A röntgenfelvétel készítése bármely életkorban lehetséges, de kisgyermek esetében az a legfontosabb, hogy mozdulatlan tudjon maradni az exponálás idejére.

A várandósság alatt trimeszterenként érdemes egy kontrollvizsgálaton részt venni, mert így gyorsan és könnyen kiszűrhetők a kezdődő szuvasodások vagy ínygyulladások és megelőzhetők azok a folyamatok, melyekhez szükséges a fogröntgen készítése.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Panoráma röntgen – hogyan készül?

A panoráma fogröntgen készítése az adminisztrációval együtt csak néhány perc. Felkészülést nem igényel a vizsgálat, de az fontos, hogy a terhességet mindenképpen jelezni kell a fogorvosnak, vagy a vizsgálatot készítő szakembernek még a vizsgálat előtt.

A röntgen felvétel készítésének lépései

 1. A fémes ékszereket le kell venni minden a nyakról, fejről. Hajcsat, piercing, fülbevaló, szemüveg, nyaklánc.
 2. A röntgenező ólomkötényt ad a páciensre, mellyel a szerveket védik a sugárzástól.
 3. A felvételhez a szakember beállítja a pácienst a megfelelő pozícióba.
 4. A röntgenező ezután magára hagyja a pácienst, mert a röntgen készülék működése közben más nem tartózkodhat a helyiségben. A szakember kintről exponál.
 5. Panoráma röntgen esetén a készülék külső egysége körbejár a fej körül. A felvétel készítés ezen lépése kb. 5-8 másodpercet vesz igénybe. Az egy fogról készülő kis röntgen ezzel szemben 1 másodperc alatt elkészül. Fontos, azonban, hogy az exponálás idején mozdulatlanul kell maradni, máskülönben a kép homályos és értékelhetetlen lesz. Bár ilyenkor mozdulni nem szabad, levegőt venni azért igen.

Mi az a 3D CBCT?

A CBCT egy speciálisan a fogászat területére kifejlesztett 3 dimenziós röntgen leképezési eljárás, melynek segítségével méretarányos digitális képet kapunk az állcsontokról. A panoráma röntgen 2 dimenziós képet ad, míg a CT felvételen 3 dimenzióban látjuk a teljes állcsontot, adott esetben a koponyát is.

Segítségével nagyobb felbontású képek készíthetők, így megalapozott döntést tudunk hozni implantációs, szájsebészeti és fogszabályozási kezelésekkel kapcsolatban és a kockázati tényezőket is jobban fel tudjuk mérni.

3D CT felvétel készítése javasolt az alábbi esetekben:

 • fog implantátum beültetése előtt
 • csontpótló műtétek előtt
 • bölcsességfog eltávolítása előtt
 • gyulladások, állkapocs ízületi problémák diagnosztizálása során
 • gyökérkezelésnél
 • fogszabályozásnál
 • olyan esetekben, amikor a panoráma röntgen nem ad biztos képet a pontos diagnózis felállításához.

Mikor van szükség 3D CT felvételre?

A 3D CBCT felvétel számos olyan esetben nyújt pótolhatatlan segítséget, amikor a rendelkezésre álló egyéb képalkotó eljárások (pl. panoráma röntgen) során nem kapunk elég pontos képet arról, hogy mi okozza a panaszokat.

Foghúzás előtt:
Bölcsességfogak eltávolítása előtt a lehető legpontosabb képet szeretnénk megkapni a fog gyökerének helyzetéről az állkapocsban található idegekhez való kapcsolódásról. Panoráma röntgennel ez nem mindig sikerül, a CBCT felvétel viszont a szükséges információt pontosan elénk tárja.

Gyökérkezelés előtt:
A fogak gyökércsatornái sok esetben zegzugosak, így egy kétdimenziós röntgenfelvételen számos részlet nem látható. A foggyökér környezetében kialakult gyulladások is gyakorta rejtve maradnak a hagyományos felvételeken. Gyökérkezelt fogak esetében is eredményes a 3D CBCT felvétel. A gyökértömés minden apró részlete kivehető rajta, beleértve az esetleg felfedezetlen gyökércsatornákat vagy a tömés esetleges hibáit is. Így a szükséges korrekciók a felvétel alapján könnyen elvégezhető.

A fogimplantáció előtt, a csontállomány ellenőrzésére:
A fogászati CT felvételen az állkapocs csontállományának szélessége és magassága is pontosan látható. Ennek köszönhetően lemérhető, hogy a fogimplantátum számára elegendő-e a meglévő csontállomány, vagy csontpótlásra van szükség.

Mi a fogászati góc, hogyan fedezhetjük fel?

A fogászati góc az egyik olyan szájüregi elváltozás vagy képlet, melynek létére a röntgen felvétel hívja fel a figyelmet. A góc olyan idült gyulladásos folyamat, mely fennállása akár hosszabb ideje tarthat. A gócos fog, vagy fogászati góc baktériumokat tartalmazhat, melyek képesek a véráramon keresztül más szerveket megbetegíteni, ott kóros folyamatokat elindítani. Ezeket nevezzük gócbetegségeknek.

Időpontfoglalás » +36 20/ 310 6029 »

Milyen fogászati gócok léteznek?

A fogászati gócok kialakulásának oka elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia, az elhanyagolt szűrővizsgálat, vagy a röntgenfelvétel nélküli szűrővizsgálat. A gócos fog sok esetben olyan fog, melyet már korábban gyökérkezeltek, így az nem jelez a jól ismert fogfájdalommal, tehát a páciens sem gyanakszik fogproblémára.

Fogászati gócok lehetnek:

 • szuvas fog
 • gyökérkezelt fog esetén visszamaradt gyulladás
 • gyökérkezelt fognál feltáratlan gyökércsatorna
 • ciszta,
 • állcsontban maradt gyökérdarab
 • fogágybetegség, gyulladt tasakok

Mit okoz a fogászati góc?

A szakemberek tapasztalatai szerint a legkülönfélébb problémákat képes okozni egy fogászati góc.

 • Nőgyógyászati problémák, prosztata gondok.
 • Szív- és érrendszeri panaszok.
 • Ízületi gyulladások.
 • Hajhullás, bőrkiütés, ekcéma.

Fogászati góc kezelése házilag

A fogászati góc otthon, házi praktikákkal nem kezelhető, ezek elmulasztásához és meggyógyításához biztosan fogorvosi beavatkozásra van szükségünk. Beavatkozás hiányában pedig tovább súlyosbodhat a fogászati góc állapota és az a gócbetegség is melyet a fogprobléma kiváltott. A góc azért is veszélyes, mert az immunrendszerünket folyamatosan leterheli és az nem tud -a szervezetet egyébként megtámadó betegségekkel szemben-, sikeres csatát vívni.

Ezért érdemes a Hedent Fogászati Rendelő fogorvosait választani

A Hedent fogászat szakemberei és valamennyi kollégája elhivatott abban, hogy minden páciens ugyanolyan alapos és körültekintő ellátásban részesüljön.

A precizitásnak pedig nem csupán a kezelés és beavatkozások alatt van jelentősége, hanem a kezelést megtervezését szolgáló állapotfelmérés és konzultáció során is. Az orvosi precizitás mellett ehhez a digitális technológiát is segítségül hívják.

5 érv, ami a Hedent Fogászat Székesfehérvár fogorvosai mellett szól:

 • Szakértő góckutatást végeznek.
 • Rendszeres és precíz fogorvosi kontrollt biztosítanak.
 • Alapos állapotfelmérés és részletes kezelési terv kerül ki a kezeik közül.
 • Személyre szabott, professzionálisan elvégzett fogászati beavatkozásokat végeznek.
 • Kezeléseik biztonságosak és fájdalommentesek.

Időpontfoglalás

Felejtsd el a rossz emlékeket! Hagyd, hogy megváltozzon a fogászatról kialakult kép benned. Válassz fogorvost te is hosszútávra!  Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívd a +36 20 310 60 29 telefonszámot rendelési időn belül. Az általad, az űrlapon megadott telefonszámon, munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek a szükséges kezelésre.

  E-mail cím*
  Telefonszám*
  Üzenet*

  További szolgáltatások

  • Fogszabályozás

   Sosem késő álmaid mosolyáért tenni! Gyermek- és felnőtt fogszabályozás, rögzített és láthatatlan készülékek.

  • Szájhigénés kezelések

   Az ultrahangos fogkő eltávolítás a fogak megtartásának legfőbb eszköze. Kezelésünk gyors és fájdalommentes.

  • Esztétikus fogpótlás

   Egy természetes és élethű fogpótlás megszépíti és kiemeli a mosolyodat, megfiatalít és önbizalommal tölt el.

  Európai Regionális Fejlesztési Alap