Hedent

Panoráma röntgen és fogászati állapotfelmérés – Székesfehérvár

A fogászati ellenőrzés fontosságát az elmúlt néhány évtizedben sikerült mind jobban és jobban hangsúlyozniuk a szakembereknek. Manapság pedig már a rendszeres szűrővizsgálatok alkalmával fél vagy egy évente a legtöbben el is végeztetik a fogászati vizsgálatot is. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés azonban önmagában nem elegendő, hiszen a vizsgálattal szinte egyidőben a fogkő eltávolítás elvégzésére is szükség van, ám ezzel a két lépéssel megelőzhető a fogszuvasodás és a fogvesztést is okozó fogágybetegség, valamint elkerülhető a sok költséges kezelés is.

panoráma röntgen

Az első fogászati találkozás alkalmával megtörténik a száj általános állapotának felmérése, onkológiai szűrése, digitális panoráma felvétel elkészítése történik.
A konzultáció során a páciens igényeit figyelembe véve állítjuk fel a kezelési tervet és árajánlatot készítünk.

Cikkünkből a következőket tudhatod meg:

Első találkozás a Hedent fogorvosoddal. – Így zajlik! »
Mi az a fogröntgen és milyen fajtái vannak? »
Mikor, kinek készítjük a röntgent és kinél nem végezzük el a vizsgálatot? »
A röntgen felvétel készítésének lépései »
Mi az a fogászati góc és mit okoz? »
Fogászati góc kezelése házilag »
5 érv, a Hedent Fogászat Székesfehérvár szakértői mellett »

Ezt történik az első találkozás, a fogászati állapotfelmérés alkalmával

 1. Az előre egyeztetett fogászati időpont előtt 10-15 perccel érkezz a fogászatra! A tapasztalatok szerint a vizsgálat előtti fogmosásra és bejelentkező egészségügyi nyilatkozat kényelmes kitöltésére szükséges ennyi idő.
 2. Találkozás az orvossal – konzultáció. Az első személyes találkozóra annyi idő áll rendelkezésre, hogy a páciens minden felmerülő kérdését át tudják beszélni.
  A fogászati problémák és igények feltárása, a páciens megismerése megéri az időráfordítást. Az első benyomás fontossága ugyanolyan fontos mindkét fél számára, ugyanis az orvos-páciens együttműködésen a kezelések sikere is múlhat.
 3. Diagnosztika – fogászati röntgen: A fogazat alapos vizsgálata két részből áll. Az egyik a manuális vizsgálat, a másik pedig az orvos számára is rejtett folyamatok megismerése, amihez panoráma röntgen felvétel kell.
  A gyorsan és biztonságosan elkészülő röntgen felvétel az alsó és felső állkapocs valamennyi fogáról részletes képet mutat. Láthatóvá válnak a szuvasodások, krónikus gyulladások, ciszták, a fogkő, a gyulladt tasakok és gócos fogak is.
 4. A száj állapotának felmérése és onkológiai szűrés: A manuális vizsgálat során nem csupán a fogakat és a meglévő fogpótlások állapotát méri fel az orvos, de a lágyrészek szokásos vizsgálatával a nyálkahártya esetleges elváltozásait is kiszűrhetjük.
 5. A konzultáció érdemi része: az orvos a vizsgálat alatt tapasztalt állapotról és a lehetséges kezelési lehetőségekről ad részletes tájékoztatást. A lehetőségeket közösen megvitatják és afelé a megoldás felé tesznek lépéseket, melyet a páciens a leginkább vonzónak talál.
 6. Írásos kezelési terv: Az átbeszélt kezelésről írásos kezelési terv készül, mely a korábban vázolt teendők pontos ütemterve is egyben. Lépésről lépésre tartalmaz minden fogászati kezelést és a kezelések árait.

Mi a fogászati röntgen?

A fogászati röntgen olyan diagnosztikai eszköz, amely a szájüreg állapotáról ad pontos képet. Egyfajta kiegészítő eszköze a manuális szájvizsgálatnak, mely a szabad szemmel nem látható területekről, a mélyben zajló gócos folyamatokról szolgál információval.

A fogászati röntgenen a következő képletek válnak láthatóvá:

 • fogak, íny
 • alsó és felső állcsont, idegcsatorna, arcüreg
 • szuvasodás, gyulladt tasakok, fogkő
 • ciszta, granulóma

Megfigyelhetők még azok a régebbi gyökértömések-, rezekált fogak- és implantátumok állapota is, melyek ellenőrzését félévente vagy évente el kell végezni.

A fogászati röntgen fajtái

Kis röntgen, másnéven intraorális röntgen

Ezt a felvételt általában 1-2 fogról készítik. A röntgen kép segítséget jelent a gyökérkezelés során, mert láthatóvá válik a gyökércsúcsi elváltozás, a gyökértömés, esetleg a gyökér törése vagy perforációja.
A röntgen filmet a páciens szájában egy speciális tartóval együtt helyezik el, a kérdéses foghoz helyezik, az asszisztens pedig elvégzi az exponálást, ami alig vesz igénybe 1-2 másodpercet. Ebből a felvételből több is készülhet egy kezelés során.

Panoráma röntgen, másnéven extraorális röntgen

A panoráma röntgen azért hasznos felvétel, mert az összes fog, az állcsontok és az arcüreg is egy felvételen láthatóvá válik. Ezt a felvételt állapotfelmérés során, éves kontroll vizsgálatokon, góckutatáskor, foghúzás előtt, de szájsebészeti műtét tervezésekor is kérheti a fogorvos. Implantátum beültetés után kontroll felvételként is készítik, mellyel nyomon követhető a műgyökér csontosodásának folyamata.

Miért és mikor van szükség fogászati röntgenre?

A röntgen felvételeket manapság már rutinszerűen végzik a szakemberek. A modern röntgengépek minimális sugárzást bocsájtanak csak ki, a vizsgálat alatt a pácienst teljes védelemmel látják el, maga az exponálás ideje pedig kb. 1-8 másodpercig tart.

Mikor van szükség röntgen vizsgálatra?

 • A röntgen vizsgálatnak hála pontos és precíz lesz az állapotfelmérés, hiszen mindegy, hogy fogágybetegség, gyulladt fog, gócos fog vagy állcsontban visszamaradt fog a probléma.
 • Segítségével tehát a fogorvos pontosan meg tudja állapítani, melyik a kezelendő fog és mi annak a problémája. Precíz és személyre szabott kezelési tervet állít össze, melyben a teljes kezelést lépésről lépésre meg lehet határozni.
 • A fogröntgen tökéletes kiegészítő diagnosztikai eszköz akkor is, amikor a fogat gyökérkezelik. Segítségével a fogorvos ellenőrizni tudja, hogy a gyökérkezelés jól halad, a kezeléssel elérte a gyökér csúcsát és a gyulladástól és baktériumoktól végig megtisztíthatók a gyökércsatornák.

Mikor nem készítünk röntgen felvételt?

A röntgenfelvétel készítése bármely életkorban lehetséges, de kisgyermek esetében az a legfontosabb, hogy mozdulatlan tudjon maradni az exponálás idejére.

A várandósság alatt trimeszterenként érdemes egy kontrollvizsgálaton részt venni, mert így gyorsan és könnyen kiszűrhetők a kezdődő szuvasodások vagy ínygyulladások és megelőzhetők azok a folyamatok, melyekhez szükséges a fogröntgen készítése.

Panoráma röntgen – hogyan készül?

A panoráma fogröntgen készítése az adminisztrációval együtt csak néhány perc. Felkészülést nem igényel a vizsgálat, de az fontos, hogy a terhességet mindenképpen jelezni kell a fogorvosnak, vagy a vizsgálatot készítő szakembernek még a vizsgálat előtt.

A röntgen felvétel készítésének lépései

 1. A fémes ékszereket le kell venni minden a nyakról, fejről. Hajcsat, piercing, fülbevaló, szemüveg, nyaklánc.
 2. A röntgenező ólomkötényt ad a páciensre, mellyel a szerveket védik a sugárzástól.
 3. A felvételhez a szakember beállítja a pácienst a megfelelő pozícióba.
 4. A röntgenező ezután magára hagyja a pácienst, mert a röntgen készülék működése közben más nem tartózkodhat a helyiségben. A szakember kintről exponál.
 5. Panoráma röntgen esetén a készülék külső egysége körbejár a fej körül. A felvétel készítés ezen lépése kb. 5-8 másodpercet vesz igénybe. Az egy fogról készülő kis röntgen ezzel szemben 1 másodperc alatt elkészül. Fontos, azonban, hogy az exponálás idején mozdulatlanul kell maradni, máskülönben a kép homályos és értékelhetetlen lesz. Bár ilyenkor mozdulni nem szabad, levegőt venni azért igen.

Mi a fogászati góc, hogyan fedezhetjük fel?

A fogászati góc az egyik olyan szájüregi elváltozás vagy képlet, melynek létére a röntgen felvétel hívja fel a figyelmet. A góc olyan idült gyulladásos folyamat, mely fennállása akár hosszabb ideje tarthat. A gócos fog, vagy fogászati góc baktériumokat tartalmazhat, melyek képesek a véráramon keresztül más szerveket megbetegíteni, ott kóros folyamatokat elindítani. Ezeket nevezzük gócbetegségeknek.

Milyen fogászati gócok léteznek?

A fogászati gócok kialakulásának oka elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia, az elhanyagolt szűrővizsgálat, vagy a röntgenfelvétel nélküli szűrővizsgálat. A gócos fog sok esetben olyan fog, melyet már korábban gyökérkezeltek, így az nem jelez a jól ismert fogfájdalommal, tehát a páciens sem gyanakszik fogproblémára.

Fogászati gócok lehetnek:

 • szuvas fog
 • gyökérkezelt fog esetén visszamaradt gyulladás
 • gyökérkezelt fognál feltáratlan gyökércsatorna
 • ciszta,
 • állcsontban maradt gyökérdarab
 • fogágybetegség, gyulladt tasakok

Mit okoz a fogászati góc?

A szakemberek tapasztalatai szerint a legkülönfélébb problémákat képes okozni egy fogászati góc.

 • Nőgyógyászati problémák, prosztata gondok.
 • Szív- és érrendszeri panaszok.
 • Ízületi gyulladások.
 • Hajhullás, bőrkiütés, ekcéma.

Fogászati góc kezelése házilag

A fogászati góc otthon, házi praktikákkal nem kezelhető, ezek elmulasztásához és meggyógyításához biztosan fogorvosi beavatkozásra van szükségünk. Beavatkozás hiányában pedig tovább súlyosbodhat a fogászati góc állapota és az a gócbetegség is melyet a fogprobléma kiváltott. A góc azért is veszélyes, mert az immunrendszerünket folyamatosan leterheli és az nem tud -a szervezetet egyébként megtámadó betegségekkel szemben-, sikeres csatát vívni.

Ezért érdemes a Hedent Fogászati Rendelő fogorvosait választani

A Hedent fogászat szakemberei és valamennyi kollégája elhivatott abban, hogy minden páciens ugyanolyan alapos és körültekintő ellátásban részesüljön.

A precizitásnak pedig nem csupán a kezelés és beavatkozások alatt van jelentősége, hanem a kezelést megtervezését szolgáló állapotfelmérés és konzultáció során is. Az orvosi precizitás mellett ehhez a digitális technológiát is segítségül hívják.

5 érv, ami a Hedent Fogászat Székesfehérvár fogorvosai mellett szól:

 • Szakértő góckutatást végeznek.
 • Rendszeres és precíz fogorvosi kontrollt biztosítanak.
 • Alapos állapotfelmérés és részletes kezelési terv kerül ki a kezeik közül.
 • Személyre szabott, professzionálisan elvégzett fogászati beavatkozásokat végeznek.
 • Kezeléseik biztonságosak és fájdalommentesek.

További szolgáltatások

Európai Regionális Fejlesztési Alap