Hedent

Csak elhatározás kérdése – Leküzdhető a téli depresszió

A téli időszak – számos kellemetlensége mellett – komolyan hathat lelki és fizikai állapotunk romlására is. A depresszió bármelyik évszakban ránk találhat, de ilyenkor ez különösen gyakori.

Az úgynevezett téli, vagy szezonális depresszió ősszel kezdődik és tavaszra általában el is múlik. Kialakulásának hátterében az áll, hogy a nappalok rövidülnek, az éjszaka hosszabbodik, hamarabb sötétedik, hidegebb, csapadékosabb az idő. Mivel ilyen körülmények között sokkal nehezebb energiával feltöltődni, nem is csoda, ha a hangulatunk negatívba vált. A sötét színek, a mozgáshiány és a kevés szabadban töltött idő lelki és fizikai kimerüléssel járhat.

Ennek oka abban keresendő, hogy a melatonin nevű hormon termelődése, amely a megfelelő alvási ciklusokért felelős, a sötétedés beköszöntével fokozódik, fény hatására pedig csökken. Télen, mivel a nappalok rövidülése miatt sötét, borús időben kényszerülünk élni, a melatonin termelődése fokozottan megnő. A magas melatonin szint azonban depresszióhoz vezethet.

Megfigyelték ezt már számos kísérlet során, és megállapították, hogy ez a jelenség a felelős azért is, hogy az északi országokban, ahol kevesebb a napos órák száma, magasabb az öngyilkosságok előfordulásának aránya. A déli országokban viszont, ahol a napsütéses órák száma magasabb, a lakosság kevésbé küzd depresszióval.

Akarjuk jól érezni magunkat a bőrünkben!

A depressziós panaszok ilyen-olyan formában rengeteg embert érintenek, a magyar lakosság majdnem ötödét. Vannak, akiknek még az is nehezükre esik ilyenkor, hogy a mindennapi életükben boldoguljanak, dolgozzanak, mozogjanak, rutin feladatokat végezzenek el. Állandó fáradtságot, fejfájást, elesettséget éreznek, nehezebben megy a koncentrálás, pesszimisták, ingerlékenyek. A tünetek közé tartozik az is, hogy ilyenkor gyakran farkas éhesnek érzik magukat, és különösen az édességet kívánják. Ront a helyzeten az is, hogy a tartósan rossz hangulat miatt a társas kapcsolatok is beszűkülnek, ez pedig magányérzethez vezet.

Nemcsak lelkünkre, hanem testünkre is kellemetlenül hathat a téli depresszió. Jelentkezhetnek fizikai panaszok is, amelyek hátterében ugyan nincs szervi probléma, de sokan mégis fejfájásra, gyomor és bélrendszeri gondokra panaszkodnak. Nem kötelező azonban megadnunk magunkat a hideg évszakbeli problémáknak. Van megoldás a depresszió megelőzésére, de kialakulása után annak megszüntetésére és a tünetek enyhítésére.

Sokan különböző gyógyszerekhez nyúlnak ilyenkor, de ezzel nem megoldják, hanem sok esetben súlyosbítják az alaphelyzetet. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy csak tőlünk függ, hogyan látjuk helyzetünket, és elhatározás kérdése, hogy rosszul vagy jól akarjuk-e érezni magunkat. Ha az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, érdemes kipróbálni olyan jól bevált módszereket, amelyekkel könnyedén megszabadulhatunk a rossz idő béklyóitól:

  • Ne hagyjuk magunkat leigázni a rossz kedvtől, mozduljunk ki, amennyit csak tudunk. Menjünk sokat a szabadba, pláne, ha süt a nap, hogy a lehető legtöbb fényt magunkba szívjuk.
  • Ne üldögéljünk otthon magunkban, hanem legyünk sokat társaságban, főként olyanokkal, akikkel jól érezzük magunkat, családdal, barátokkal.
  • Próbáljunk ki meditációs, relaxációs gyakorlatokat, amelyekkel csökkenthető a stressz, a szorongás. A jóga például kifejezetten jó arra, hogy ne csak a testi egészséget erősítsük, hanem lelkünk egyensúlyát is megőrizhessük.
  • Számtalanszor hallhattuk már, hogy a testmozgás javítja közérzetünket, így szakítsunk időt és energiát arra, hogy napi rendszerességgel űzzünk valamilyen sportot.
  • Lehetőség szerint kerüljük lehangoló embereket és történéseket, és nevessünk sokat.
  • A napi rutin tevékenységeinket és az állandóságot próbáljuk másra cserélni, hogy egy kis változatosságot vigyünk a szürke napokba. A megszokottól eltérő programok ugyanis új élményekkel gazdagítanak, így különlegesebbnek érezhetjük és feldobhatjuk a borús napokat.
  • Jó hatással lehet ránk ilyenkor az is, ha egy-egy időszakra áttesszük székhelyünket valahová, ahol éppen meleg van és napsütés. Ha tehetjük, utazzunk el valahová, ahol feltöltődhetünk.
  • A szezonális depresszió leküzdéséhez a B-vitamint tartalmazó ételek is segítenek. A banán, a máj, a gabona, a lencse mind-mind nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, így fogyasztásuk ilyenkor különösen ajánlott. Elengedhetetlen néhány ásványi anyag fokozott bevitele is, így például a zöldborsóban is megtalálható magnéziumé.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap