Hedent

„Fogas kérdés” – Az egészséges babafogak titka

Sokan úgy hiszik, hogy a tejfogak ápolása nem fontos, mondván, úgyis kiesnek és lesz helyettük másik, jobb. Ez azonban nem így van. Ha az első fogakat nem tartjuk megfelelően karban, sokféle betegséggel számolhat gyermekünk.

Igaz ugyan, hogy a tejfogak csak ideiglenesek, azonban amíg ezekkel él a gyermek, olyan funkciókat töltenek be, amelyek hiánya esetén maradandó következményekkel kell számolni. A babafogak egészsége létfontosságú, ezek teszik lehetővé ugyanis a kicsik számára a táplálék megfelelő elfogyasztását, hozzájárulnak az állkapocs szükséges növekedéséhez, segítik a helyes beszéd kialakulását, és helyet biztosítanak a maradandó fogaknak.

A tejfogak határozzák meg a gyerekek jövőjét?

A fogzás, azaz a tejfogak megjelenése minden édesanya rémálma, pedig ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen. Egyes babáknál gond nélkül lezajlik, de van, akinél különféle kellemetlenségek lépnek fel ekkor, mint például ingerlékenység, fokozott nyálelválasztás, érzékeny így, nyugtalanság, nyűgösség. A fogzással járó fájdalmat azonban számos módon lehet enyhíteni, többek között a baba ínyének masszírozásával ujjal vagy erre kifejlesztett kenőcsökkel, illetve hűthető rágókát is alkalmazhatunk, bár ezt az orvosok egy része nem ajánlja.

Egyes csecsemők egy vagy akár több foggal is születhetnek, de az is előfordulhat, hogy a fogak már az első hónapban megjelennek a szokásos 6-24 hónapos kor között történő fogzás helyett. Ezek a korai fogak zavart okozhatnak a szoptatásnál, és irritálhatják a baba nyelvét is. Ilyen esetben orvoshoz kell fordulni.

A húsz tejfog nagyon fontos szerepet játszik a rágásban, hiszen már akkor elengedhetetlenek, amikor először szilárd táplálékot kap a gyermek. Méretüket tekintve kisebbek, mint a maradandók, anyagukat tekintve rosszabb minőségűek, gyökereik gyengébbek, így hajlamosabbak a szuvasodásra. A gyermekfogakra a legártalmasabbak a magas cukortartalmú és a ragacsos ételek. Ezek helyett adjunk a gyerekeknek almát, répát, karalábét rágcsálni. Sajnos azonban a legkörültekintőbb ápolás ellenére is bekövetkezhet a tejfogak szuvasodása.

A szuvas és kezeletlenül hagyott tejfog érzékeny lehet, fájdalmat okozhat, a csontszövet begyulladhat, és a maradandó fog csírája is sérülhet. A tejfog idő előtti elveszítése a maradandó fogazat rendellenességeihez vezethet. Abban az esetben ugyanis, ha egy tejfog kiesik, a helyén maradó űrt a mellette lévő két fog megpróbálja kompenzálni, így részlegesen vagy teljesen kitöltik az üres helyet. Ennek következtében a maradandó fognak már nem lesz helye a felszínre törni.

A gyerekek a tejfogak közreműködésével tanulják meg helyesen képezni a beszédhangokat is, így akár egy fog hiánya is problémát okozhat. A csecsemőkori fogszuvasodás emellett fájdalomhoz, fertőzéshez, alultápláltsághoz vezethet, amelyek befolyásolják a maradandó fogak egészséges fejlődését.

A fogváltás hosszadalmas folyamat, amelynek üteme és sorrendje eltérő lehet, de általában hatéves korban kezdődik a fogak cserélődése az alsó metszőfogakkal, és nagyjából 12-13 éves korban fejeződik be.

A legjobb, ha már a fogak megjelenése előtt is rendszeresen tisztítjuk a baba ínyét naponta legalább kétszer, a reggeli, és az esti, utolsó etetés után, de még jobb, ha minden étkezést követően megtesszük ezt. A fogzás kezdetekor, még az első fog áttörése előtt érdemes rászoktatni a gyerekeket a rendszeres fogmosásra, puha, kisfejű fogkefével, gyermekfogkrémmel, három-öt perc időtartamban.

A megfelelő szájápolási szokások kialakításának korai kezdete ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek felnőttkorában is figyeljen a fogai épségére. Érdemes a kicsiket akár már egyéves korban is elvinni a fogorvoshoz, hogy szokják a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket, ezáltal valószínűleg kevésbé félnek majd nagyobb, illetve felnőtt korukban az esetleges beavatkozásoktól. A szájápolás mellett alapvető fontossággal bír a helyes táplálkozási szokások megtanítása is számukra.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap