Hedent

A hínár lehet a fogszuvasodás ellenszere?

Egyes kutatások szerint a hínárból készült fogkrémek sokkal hatékonyabbak a fogszuvasodás megelőzésében, mint a hagyományosak.

A fogszuvasodás leginkább a helytelen táplálkozási és fogápolási szokások következményeként alakul ki. A megfelelő fogápolás és a kellő szájhigiénia biztosítása ugyanis elengedhetetlen az egészséges fogak megőrzése érdekében. A fogszuvasodás kivédhető lenne, ennek ellenére a legtöbben elhanyagolják a megfelelő száj- és fogápolást. Pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a betegségek alapját képező plakk megjelenése, amely gyorsan, szinte észrevétlenül alakul ki.

Leggyakrabban a Streptococcus mutans nevű baktériumot teszik felelőssé a fogak szuvasodásáért, hiszen cukorral táplálkozik, és a cukor lebontása közben savakat termel, amelyek károsítják a fogzománcot, ahol így megindul a fogszuvasodás. Ráadásul ezek a mikrobák kolóniákba csoportosulnak a szájüregben, ezzel növelve esélyeiket a túlélésre.

A rendszeres fogmosás, a fogselyem használata, és az egyéb praktikák mellett azonban érdemes arra is odafigyelni, mit teszünk a szánkba, hiszen a nem megfelelő táplálékkal is rengeteget árthatunk fogaink és szervezetünk épsége ellen. Az étkezések során a fogak felszínén kialakul egy vékony, színtelen plakkréteg, amely megkeményedik, elmeszesedik. Ez maga a fogkő, amely már sima fogmosás útján nem távolítható el, hanem fogorvosi beavatkozást igényel.

Végleges megoldást csak a megelőzés adhat. A napi, rendszeres fogápolás része a nap során több alkalommal is elvégzett fogmosás, fogselymezés, főként az étkezések után, de anélkül is javasolt. Érdemes emellett speciális, fogkőképződést gátló fogkrémet és szájvizet is használni.

Baktériummal a baktériumok ellen

Brit kutatók szerint a jelenleg használt fogkrémekhez és szájvizekhez képest jobb védelmet nyújthat a fogszuvasodás ellen egy hínáron élő baktérium által termelt enzim. Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés övezi az Ázsiában évszázadok óta mindennapos használatban lévő tengeri hínárt. Nemcsak a benne található természetes ízfokozó miatt, és nemcsak azért, mert részben emiatt fedezték fel az ötödik ízként ismert umamit, hanem azért is, mert most úgy tűnik, hogy a fogak védelme érdekében is jó szolgálatot tehet.

A brit Newcastle Egyetem munkatársai azért kezdték el vizsgálni ezt a tengeri élőlényt, mert meg akarták tudni, hogy a hínár felületén élő licheniformis baktériumfaj segít-e a hajók törzsének megtisztításában. Megfigyeléseik közben azonban a vízinövény egy másik fontos tulajdonságára jöttek rá, méghozzá arra, hogy képes lebontani a fogak felületén felgyülemlő bakteriális filmréteget, azaz a plakkot.

Laboratóriumi vizsgálatok során alátámasztották, hogy az említett, hínárokon élő baktérium enzimje valóban képes felbontani a plakkot, és ezzel egy időben megsemmisíteni a fogszuvasodást okozó baktériumot is.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap