Hedent

A hínár lehet a fogszuvasodás ellenszere?

Egyes kutatások szerint a hínárból készült fogkrémek sokkal hatékonyabbak a fogszuvasodás megelőzésében, mint a hagyományosak.

A fogszuvasodás leginkább a helytelen táplálkozási és fogápolási szokások következményeként alakul ki. A megfelelő fogápolás és a kellő szájhigiénia biztosítása ugyanis elengedhetetlen az egészséges fogak megőrzése érdekében. A fogszuvasodás kivédhető lenne, ennek ellenére a legtöbben elhanyagolják a megfelelő száj- és fogápolást. Pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a betegségek alapját képező plakk megjelenése, amely gyorsan, szinte észrevétlenül alakul ki.

Leggyakrabban a Streptococcus mutans nevű baktériumot teszik felelőssé a fogak szuvasodásáért, hiszen cukorral táplálkozik, és a cukor lebontása közben savakat termel, amelyek károsítják a fogzománcot, ahol így megindul a fogszuvasodás. Ráadásul ezek a mikrobák kolóniákba csoportosulnak a szájüregben, ezzel növelve esélyeiket a túlélésre.

A rendszeres fogmosás, a fogselyem használata, és az egyéb praktikák mellett azonban érdemes arra is odafigyelni, mit teszünk a szánkba, hiszen a nem megfelelő táplálékkal is rengeteget árthatunk fogaink és szervezetünk épsége ellen. Az étkezések során a fogak felszínén kialakul egy vékony, színtelen plakkréteg, amely megkeményedik, elmeszesedik. Ez maga a fogkő, amely már sima fogmosás útján nem távolítható el, hanem fogorvosi beavatkozást igényel.

Végleges megoldást csak a megelőzés adhat. A napi, rendszeres fogápolás része a nap során több alkalommal is elvégzett fogmosás, fogselymezés, főként az étkezések után, de anélkül is javasolt. Érdemes emellett speciális, fogkőképződést gátló fogkrémet és szájvizet is használni.

Baktériummal a baktériumok ellen

Brit kutatók szerint a jelenleg használt fogkrémekhez és szájvizekhez képest jobb védelmet nyújthat a fogszuvasodás ellen egy hínáron élő baktérium által termelt enzim. Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés övezi az Ázsiában évszázadok óta mindennapos használatban lévő tengeri hínárt. Nemcsak a benne található természetes ízfokozó miatt, és nemcsak azért, mert részben emiatt fedezték fel az ötödik ízként ismert umamit, hanem azért is, mert most úgy tűnik, hogy a fogak védelme érdekében is jó szolgálatot tehet.

A brit Newcastle Egyetem munkatársai azért kezdték el vizsgálni ezt a tengeri élőlényt, mert meg akarták tudni, hogy a hínár felületén élő licheniformis baktériumfaj segít-e a hajók törzsének megtisztításában. Megfigyeléseik közben azonban a vízinövény egy másik fontos tulajdonságára jöttek rá, méghozzá arra, hogy képes lebontani a fogak felületén felgyülemlő bakteriális filmréteget, azaz a plakkot.

Laboratóriumi vizsgálatok során alátámasztották, hogy az említett, hínárokon élő baktérium enzimje valóban képes felbontani a plakkot, és ezzel egy időben megsemmisíteni a fogszuvasodást okozó baktériumot is.

Még több Fogápolás magazin

 • #fogkő

  Szívinfarktushoz vezethet a fogkő

  A fogkő a tévhittel ellentétben nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem kutatások szerint számos súlyos betegséghez, többek között szívinfarktushoz vezethet.

 • Fogszabályozás divatosan

  A tökéletes, szabályos, gyönyörű fogsor ma már nem elérhetetlen vágyálom senki számára. Ráadásul számos olyan verzió létezik, amelyekkel akár láthatatlanul vagy divatosan is elérhetjük ezt.

 • 10 tipp esős vasárnapokra

  Az őszi-téli napok hűvösebb időjárásának beköszönte együtt jár azzal, hogy mind több időt töltünk otthonunk falai között. Ami azonban néhány napig kellemes és pihentető, az hosszú távon akár nyomasztóvá és unalmassá is válhat. A szabadtéri programok és a friss levegőn való mozgás természetesen ekkor is fontosak, de mi a helyzet...

Európai Regionális Fejlesztési Alap