Hedent

Irányított Biofilm Terápia – Hedent Fogászat-Székesfehérvár

A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat nem csak azért fontos, hogy felmérjék a fogazat aktuális állapotát, számba vegyék az egészségügyi kockázatokat és személyre szabott kezelési tervet készítsenek, hanem azért is, hogy páciensként tudomást szerezzünk azokról a modern újításokról, melyek megkönnyítik a fogorvoshoz járást, hatékonyabbak és kevesebb kellemetlenséggel járnak.

Ínybetegség megelőzése GBT kezeléssel

A Hedent csapata az eddigieknél egy sokkal fejlettebb fogtisztítási eszközt és módszert alkalmaz a fogkő leszedés elvégzésére. Szakértőnk a legprecízebb fogászatok által használt eszközről, az Irányított Biofilm Terápia hasznosságáról és folyamatáról írt.

 

Mi a biofilm és miért lehet veszélyes?

A biofilm egy baktériumokból álló, tapadós, színtelen, azaz szabad szemmel nem látható egybefüggő film réteg, amely a fogak-, fogpótlások-, fogszabályozók felületén, az íny mentén és a fogak közötti résekben jelenik meg, nem sokkal a fogmosás után. 

A biofilm felhalmozódva már szemmel jobban látható formát ölt, melyet dentális plakk, vagy lepedék néven ismerhetünk, ha pedig a plakk elmeszesedik, akkor a már sokat emlegetett fogkő jelenségével állunk szemben.

Hová vezethet a biofilm felhalmozódása?

Bár a fogászati biofilm önmagában még nem feltétlenül veszélyes, mégis, ha nem kezelik és távolítják el megfelelően és rendszeresen ezt a bakteriális réteget, akkor az különféle száj-egészségügyi problémákhoz és szövődményekhez vezethet.

Fogkő képződés: A felhalmozódott fogászati biofilm idővel megkeményedik és fogkővé alakul. A fogkő nem távolítható el rendszeres fogmosással és fogselyem használatával, így professzionális fogtisztítást igényel. Jelenléte súlyosbíthatja az ínybetegséget, és nagyobb kihívást jelent a száj egészségének megőrzésében.

Fogínygyulladás: A biofilm felhalmozódása az ínyvonal mentén és azalatt irritálhatja az ínyt, ami az íny gyulladásához, vagyis az ínybetegség legkorábbi stádiumához vezethet. Ha nem kezelik, az ínygyulladás parodontitisszé fejlődhet, ami már ínyrecessziót, tasakképződést, a fogak mozgathatóságát és a fogak elvesztését okozhatja.

Rossz lehelet (halitózis): A fogászati biofilmben lévő baktériumok lebontó – erjesztő tevékenységének köszönhetően kellemetlen szájszag alakul ki. 

Fogszuvasodás: A biofilm többféle káros baktériumot tartalmaz. Egy részük a fogkő képződésért felelős, míg másikak a cukor bontása során – melléktermékként-, savakat termelnek. Ezek a savak erodálhatják a fogzománcot, ami pedig fogszuvasodáshoz vezethet. Minél hosszabb ideig marad a biofilm a fogakon, annál nagyobb a fogszuvasodás kockázata.

Szájegészségügyi szövődmények: A fogszuvasodáson és az ínybetegségeken túl a kezeletlen fogászati biofilm hosszú távon számos egyéb szájegészségügyi probléma kialakulásához is hozzájárulhat. Pl.: fertőzött, gyulladt fog, tályogos fog kialakulása, a fogpótlások – koronák és fogtömések meghibásodása, vagy a beültetett implantátum elvesztése peri-implantitis miatt.

Szisztémás egészségügyi veszélyek: A legmodernebb kutatások azt bizonyítják, hogy a krónikus szájüregi fertőzések szisztémás egészségügyi következményekkel járhatnak. 

Egyes tanulmányok potenciális kapcsolatot tártak fel a szájüreg egészsége és az olyan állapotok között, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség, a légúti fertőzések vagy az ízületi gyulladások.

Mi az Irányított Biofilm Terápia, hogyan segít?

Az irányított biofilm terápia – Guided Biofilm Therapy – GBT, egy fejlett szájhigiéniai eljárás, amely a biofilm átfogó eltávolítására, valamint a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzésére és kezelésére összpontosít. A GBT-t az EMS Dental, egy fogászati profilaxisra és szájhigiéniára szakosodott svájci cég fejlesztette ki.

Mik a kezelés előnyei a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest?

A GBT számos előnnyel rendelkezik a hagyományos fogkőeltávolítás – módszerekkel szemben, beleértve a nagyobb pontosságot, a kisebb kényelmetlenséget és a biofilm eltávolítását.

A biofilm precíz eltávolítására is képes eszköznek hála akár csírájában is elfojthatjuk a fogkőképződés folyamatát. 

 • Gyorsabb a kezelés: A speciális munkamenetnek köszönhetően a fogkőleszedés folyamata gyorsabb, kezelésről kezelésre kevesebb időt kell majd a székben tölteni, mint a hagyományos ultrahangos kezelés során.
 • Hatékonyabb, alaposabb a tisztítás: A speciális előkészítésnek és eszközöknek köszönhetően, a biofilm láthatóvá tételével nem csupán a látható lepedéket és kemény fogkövet távolítják el, de a kialakulásukért felelős baktérium kolóniát is.
 • Kíméletesebb a kezelés, kevesebb a fájdalom: A fogkő leszedés folyamata jóval kíméletesebb, kevesebb érzékenységgel járhat, mint a hagyományos ultrahangos géppel végezve. A GBT ultrahangos eszköze ugyanis csak akkor lép működésbe, ha kemény fogkővel érintkezik.
 • A kezeléssel megelőzhető a fogkő képződés: A rendszeresen elvégzett tisztítással és az otthoni precíz fogápolással elérhető, hogy kevesebb fogkő képződjék, vagy egyáltalán ne jelenjen meg a fogkő. Kialakulása tehát ennek a professzionális készüléknek köszönhetően megelőzhető.

Mi a biofilm terápiás fogtisztítás menete?

Az Irányított Biofilm Terápia kulcsfontosságú lépések sorozatából áll, melyek együtt vezetnek a tiszta, fogkő- és probléma mentes szájhoz.

 

Budapest után már Székesfehérvár páciensközpontú rendelőjében, a Hedent Fogászatán is elérhető az Irányított Biofilm Terápia, a fogkő leszedés és parodontológiai gondozás legmodernebb formája.

 

 1. Állapotfelmérés
  A fogorvos a páciens szájának egészségi állapotának felmérésével kezd, beleértve a foltok, a fogkő, szuvasodások és egyéb fogászati problémák meglétének értékelését.
 2. Plakkfestés
  A szakember egy speciális folyadékkal megfesti a fogak felszínét, ezzel lokalizálhatóvá válik az egyébként nem látható bakteriális biofilm réteg. Ez a megoldás csak ideiglenesen és oly mértékben festi csak meg a fogak felszínét, amennyire hangsúlyos rajtuk a szennyeződés. Ez a folyamat megkönnyíti a biofilm beazonosítását és a maradéktalan eltávolítását is.

  Irányított Biofilm Terápia folyamata
 3. Szájápolási tanácsadás
  A fogak felszínén megjelenő foltok nem csak azt mutatják, hol telepedett meg a biofilm, hanem azt is, hol kell majd alaposabban vagy más fogmosási technikával tisztítanunk a fogainkat. Ehhez a szakember ad segítséget és tanácsot.
 4. Foltok eltávolítása airflow segítségével
  A GBT kezelés során egy levegős polírozó rendszerrel kezdenek, mely levegő, víz és egy speciálisan összeállított por keverékét juttatja a fogak felszínére. Ezzel első lépésként a biofilmet és a lepedéket távolítják el.
 5. Ultrahangos fogkő eltávolító eszköz – No pain – Piezon technológia
  Ultrahangos fogkőeltávolító eszközt ennél a módszernél is használnak, azonban a no-pain piezon technológiának köszönhetően jóval kíméletesebben dolgozik.
 6. Íny alatti területek tisztítása – Perioflow
  Az íny alatti terület és a mélyebb tasakok tisztítását egy speciálisan ehhez a kényes területhez kialakított porfújó eszközzel végzik.
 7. Implantátumok tisztítása – PI műszer
  A műszer egyedi bevonata lehetővé teszi, hogy az implantátumok környékét is ugyanilyen hatékonysággal és alapossággal tisztítsák meg. Ezzel elkerülhető és megállítható a peri-implantitis, az implantátum körül kialakuló ínygyulladás.
 8. Ellenőrzés és finom polírozás, amennyiben szükséges
  Ha szükséges, egy végső finom polír is végezhető egy kímélő polírozó pasztával, hogy a fogak felszíne fényes, felülete a nyelv számára is sima legyen. Ez a lépés azonban gyakran szükségtelen, mert az előző lépések már tökéletesen megtisztítják a fogakat.
 9. Fluorid alkalmazása (opcionális)
  Egyes esetekben fluoridos kezelés alkalmazható a zománc megerősítésére, ami további védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen. Ezt a lépést gyakran azoknak a betegeknek ajánlják, akiknél nagyobb a fogszuvasodás kockázata.

Kinek ajánljuk az Irányított Biofilm Terápiát?

A GBT-t manapság a dentálhigiénia páciens-központúbb megközelítésének tekintik, mivel a biofilm átfogó eltávolítását helyezi előtérbe, ugyanakkor magasabb szintű kényelmet és elégedettséget biztosít a páciens számára.

 • Különösen előnyös az ínybetegségben szenvedők, a fogszabályozó készülékkel élők, vagy fog implantátummal élők esetén
 • Azok számára is ajánlott, akik hatékonyabb ugyanakkor kényelmesebb és kevesebb kellemetlenséggel járó kezelést keresnek.
 • Az irányított biofilm terápiát javasolják azokban az esetekben is, amikor a nagyobb személyes higiénia, a frissebb lehelet, vagy a fehérebb fogak a cél. A módszer javítja a mosoly esztétikumát, ezzel együtt pedig a megjelenést.

Fogínygyulladás, fogínysorvadás, ínyrecesszió esetén:

 • A parodontális betegségekben szenvedő betegek számára – a jelenleg létező módszerek közül-, az egyik leghatékonyabb terápia.
 • A biofilm és a fogkő alapos eltávolítása ugyanis elengedhetetlen az ínybetegségek kezelésében és megállításában, a progresszió megelőzésében és a fogíny egészségének megőrzésében. A haladó szemléletű parodontológia és a felkészült parodontológus egyik legfőbb eszköze az Irányított Biofilm Terápia.

Fogszabályozó kezelés során:

 • A fogszabályzóval rendelkező pácienseknek a fogak tisztán tartása gyakran nagyobb kihívást jelent a brackettek és drótok jelenléte miatt.
 • A GBT azonban segíthet a szájhigiéné megőrzésében és a fogszabályozás során gyakran kialakuló fogszuvasodás és ínyproblémák megelőzésében.

Implantátum beültetése után:

 • A peri-implantitis, -vagyis a műgyökér körüli gyulladásos állapot- az implantátum elvesztéséhez vezethet.
 • A fogászati implantátum akkor szól egy életre, ha gondos és precíz a szájhigiénia. A GBT hasznos segítség az implantátum körüli gyengéd és hatékony tisztításban, a gyulladásos folyamatok megelőzésében.

Fogpótlás esetén:

 • A fogkoronákkal, hidakkal vagy más fogpótlásokkal rendelkezők számára is előnyös a GBT, mivel sokkal jobb higiéniás állapotot segít kialakítani.
 • Kíméletesen, karcolás nélkül tisztítja meg az esztétikus fogpótlásokat, a fogkő alaposabb eltávolításával és a felrakódás megelőzésével pedig meghosszabbítja azok élettartamát.

Magasabb kockázati csoportba tartozó páciensek esetén:

 • Kifejezetten javasolt azoknak, akiknél nagyobb az olyan fogászati problémák kialakulásának kockázata, mint például a fogszuvasodás vagy ínybetegség.
 • Hosszú távon jobb esélyeket biztosít azoknak, akiknek kórtörténetében olyan kockázati tényezők szerepelnek, mint például a dohányzás, a cukorbetegség vagy a szájszárazság.

Extrém fogérzékenység esetén:

 • A GBT a fogtisztítás minimálisan invazív és gyengéd megközelítéséről ismert.
 • Kiválóan alkalmas azon pácienseknek, akik zománchiánnyal és vagy rendkívüli fogérzékenységgel küzdenek a fognyaki kopásaik miatt, s így a kényelmesebb és kevésbé koptató hatású tisztítást részesítik előnyben.

Hogyan fokozhatjuk a GBT kezelés hatását otthon?

A GBT nem csak a meglévő fogászati problémák kezelésére szolgál, hiszen kiváló megelőző intézkedés is. A rendszeresen végzett professzionális tisztítással elősegíthetjük a száj egészségének megőrzését és megelőzhetjük a különböző fogászati problémák kialakulását.

A biofilm miatt kialakuló problémák megelőzése érdekében azonban kulcsfontosságú a helyes szájhigiénés gyakorlat betartása otthon is.

Fogkő leszedés után – A Hedent Fogászat Székesfehérvár javaslata:

 • Legalább napi 2x fogmosás: reggel és este étkezés után. 
 • Kiegészítő eszközök: fogselyem, fogköztisztító kefék és nyelvkaparó használata minden este.
 • Kiegyensúlyozott táplálkozás: az alacsony cukor- és sav tartalmú ételeket tartalmazó étrend segíthet csökkenteni a biofilmmel kapcsolatos problémák kockázatát.
 • A rendszeres fogászati ellenőrzés és tisztítás: a jó eredmény fenntartásához elengedhetetlen a szakember által javasolt gyakoriság betartása.

Az Irányított Biofilm Terápia soron következő kezelésére -a száj aktuális állapotának függvényében- a fogorvos vagy dentálhigiénikus minden esetben a kezelést követően tesz javaslatot. Tehát az, hogy évente hány alkalommal kell elvégezni a kezelést, az a saját fogmosási szokásainktól és a kiindulási állapottól is függ.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap