Fogselyemmel a tiszta fogsorért

Fogselyemmel a tiszta fogsorertA fogselyem megfelelõ, rendszeres használata a szájhigiénia fontos része, mivel kiválóan alkalmas a fogközök tisztítására, és képes eltávolítani a fogíny széléhez tapadt lepedéket.

A fogak elszínezõdését és megbetegedését számos tényezõ befolyásolhatja, többek között a genetikai hajlam, egyes gyógyszerek, fogtömések, pótlások, de a fõ okok inkább a helytelen életmódban, az egészségtelen ételek és italok fogyasztásában, a káros szenvedélyekben, és a hanyag tisztálkodásban keresendõk. A szívesen fogyasztott cukrozott, mesterségesen színezett üdítõitalok, a kávé, a vörösbor, a fekete tea és a cigaretta mind bûnösök a fogak fehérségének és épségének elveszítésében. Ezek a kockázati tényezõk azonban kivédhetõk, ha elkerüljük azokat, illetve ha megfelelõ száj- és fogápolást végzünk minden nap. A legfõbb ok ugyanis a fogbetegségek kialakulásánál a rendszeres fogmosás hiánya, vagy az elnagyolt fogtisztítás.

A fogkefe után a második legismertebb és széles körben alkalmazott eszköz a fogselyem. Alkalmazásának célja, hogy a nehezen tisztítható fogréseket is meg lehessen szabadítani az ételmaradékoktól. A fogselymeknek két fõ típusuk van: nylonból készült és PTFE. A nylon fogselyem lehet rugalmas és nem rugalmas, legtöbbjük különbözõ ízesítésû változatban kapható. Hátrányuk, hogy sok kis nylon-szálból áll, így könnyen szétfoszlik. Az egyszálú PTFE-fogselyem azonban vékonyabb, ezért alkalmasabb a szûk fogközök tisztítására.

Nem elég csupán használni a fogselymet, hanem megfelelõen kell alkalmazni. Szakemberek szerint legjobb naponta egyszer tisztítani fogselyemmel a fogközöket, 30-40 cm-es darabot levágva a fogselyembõl, és a két középsõ- vagy a mutatóujj köré csavarva. A fogselymet a fogfelszínre feszítve be kell vezetni a fogközbe, majd háromszor-ötször oda-vissza mozgatva kihúzni. Nagyon szoros fogrések esetén, ahol más kiegészítõ fogtisztító eszközök nem alkalmazhatók, a fogselyem tökéletes megoldás lehet. Óvatosnak kell azonban lenni, nehogy megsérüljön a fogíny. A fogselymezés ideális esetében a napi rutin fogápolás része. Ezen eszköz használatát tanácsos minél elõbb elkezdeni, hogy megfelelõen érvényesülhessenek az elõnyei. Az eleinte kényelmetlennek tûnõ fog­selymezés hamarosan mindenkinél érezteti a pozitív hatását.

Az egészséges szájflóra érdekében naponta elvégzendõ teendõ a minden evés utáni alapos szájöblítés tiszta vízzel, majd negyedóra múlva puha, sûrû fogkefével és fluoridos fogkrémmel legalább három perces fogmosás. Ezt követõen nyelvkaparót javasolt alkalmazni, és szájzuhanyt, valamint antiszeptikus szájöblítõt. Az esti, utolsó fogtisztításnál pedig mindezek után fogköztisztító kefe vagy fogselyem alkalmazása javallott. Ma már ezen eszközök széles választékából válogathatunk. Allergiások számára is találhatók már jó hatásfokú fogkrémek, szájöblítõk, amelyek nem tartalmaznak fluoridot, mentát, illetve anetol, karvon-, vagy parabénmentesek, és vannak alkohol- és színezõanyagmentes szájvizek is.

Írta: Kármán Nikola