Hedent

Milyen részekből állnak fogaink?

A fogak részeit tekintve három részt különböztetünk meg kívülről. A felső rész a korona, ezt követi a fognyak, majd az ínybe ágyazott fog gyökér.

  • A korona a fogaknak a szájüregben szabadon kiálló részét jelenti, mely nagy részben fehér színű, illetve a kor előrehaladtával változhat. Zománc fedi a koronát.
  • A fognyak a korona, és a gyökér találkozása közti rész, amit még nem fed a fogzománc, a fogíny takarja.
  • A foggyökér a fog mederben helyezkedik el. Típusonként eltérő számú gyökereket különböztetünk meg, így lehet egy, kettő, vagy három gyökerű az adott fog. Ennek színe enyhén sárgás és fénytelen.

A fog saját szövetei között egy lágy szövetről beszélhetünk, valamint három kemény szövetről. A zománc a koronát fedő kemény szövet, mely szervetlen részekből tevődik. A dentin mind a felső és a gyökér részét kitevő belső szövet, mely sejtes és szerves anyagokból is áll, így nem olyan állagú, mint a zománc. Cement, mely a gyökereket fedi, anyaga hasonlít a állag szempontjából a dentinére. Fogbél, amely kitölti a dentin ürgeit, ideg-gazdag és ér gazdag, a fogaink fő érzékelője ez a rész.

Ezeken kívül meg kell említenünk még a többi, a fogazathoz tartozó részt is, mint a fogíny, mely a fogainkat körülvevő nyálkahártyát jelenti. Az egészségéről az élénkpiros színe árulkodik.

A csontszövet, melyben elhelyezkednek fogaink a gyökereikkel és a speciális rostrendszert emelnénk még ide, ami tökéletesen teszi lehetővé az étkezést, rágást, a fogaink minimális elmozdulásával. Óvjuk fogain, kezeljü és jelenjünk meg fogászati szűrésen rendszeresen!

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap