Hedent

Természetes életerő a fogak számára

A mindennapi, megfelelő száj- és fogápolás elengedhetetlenül szükséges fogaink és egészségünk védelme érdekében. Ahogyan szervezetünk minden részének, úgy fogainknak is létfontosságúak bizonyos vitaminok és ásványi anyagok. Nézzük, melyek ezek!

A legjobb, ha szervezetünk vitamin- és ásványi anyag szükségletét természetes forrásokból biztosítjuk, azaz egészségesen és változatosan táplálkozunk. Ha erre nincs lehetőségünk, táplálék kiegészítők formájában is bevihetjük ezeket a szervezetünkbe. Utóbbi esetben azonban mindenképpen érdemes orvosunk, fogorvosunk véleményét kikérni erről, hiszen a vitaminok és ásványi anyagok túladagolása, ahogyan azok hiánya is, káros hatással is lehet ránk nézve. A megengedettnél nagyobb mennyiségben fogyasztva ugyanis különféle működési zavarokat, betegségeket okozhatnak. Figyeljünk ezért az ajánlott napi adag betartására, amelyekről a készítmények betegtájékoztatóján olvashatunk.

A-vitamin

Rengetegen szenvednek fogínygyulladástól és annak tüneteitől, talán az Ön számára sem ismeretlenek ezek. Ennek kezelésében és megelőzésben az A-vitaminnak fontos szerepe van, mivel növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, valamint serkenti a sebgyógyulást. Így mindenképpen érdemes A-vitamin tartalmú ételeket fogyasztani, nemcsak akkor, amikor már baj van, hanem megelőzésképpen is.

Az A-vitamin megtalálható a sárga zöldségekben, a zöld levelesekben, a gyümölcsökben, és különböző adagolásokban a legtöbb fogkrémben is.

C-vitamin

Az E-vitaminnak a fogíny és a fogágy egészsége szempontjából jelenős szerepe van. Évszázadokkal ezelőtt gyakranaz emberek a C-vitamin hiányának következtében, amely miatt kihullottak a fogaik. A hiányállapot nyálkahártyavérzés formájában is. A C-vitaminnak nagy szerepe van a sebgyógyulásban és a regenerálódásban, valamint a parodontitisz megelőzésében is.

A C-vitamin friss gyümölcsökben, zöldségekben fordul elő a legnagyobb mennyiségben, ezek közül is a leginkább a citromban, a narancsban, a kiviben, a karfiolban, a brokkoliban, a paprikában és a káposztában. A citrom és a citrusos gyümölcsök fogyasztásakor azonban érdemes mértéktartónak lenni, mert a nagy mennyiségű citromsav károsítja, roncsolja a fogzománcot.

D-vitamin

A D-vitamin a fogak és csontok képződésében elengedhetetlen fontosságú. Előanyagát a szervezet maga is képes előállítani, azonban ez csak UV-fény hatására alakul át D-vitaminná. E vitamin hiányának az oka többnyire a fényhiányban keresendő. Naponta nagyjából 10 perc napfényen való tartózkodás lenne ugyanis szükséges ahhoz, hogy elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jussunk. Mivel ez nem minden esetben megoldható, főként nem a téli, borongós hónapokban, ezért kívülről vagyunk kénytelenek bevinni a szervezetünkbe.

A D-vitamin megtalálható a májban, a tojásban, a tejben és a különböző halakban.

K-vitamin

A K-vitamin különösen fontos az egészséges fogak, a csontképződés, a véralvadás, a sebgyógyulás és a fogak erőssége szempontjából.

K-vitamint főként a zöld levelesek, a saláta, a tej, a joghurt és a húsok tartalmaznak.

Q10-koenzim

Feltétlenül szükséges a sejtek energiatermeléséhez, ezáltal immunerősítő hatással rendelkezik. Hiánya a szervezet legyengüléséhez vezet. A fogínygyulladás ugyancsak sok esetben visszavezethető a Q10-koenzim hiányára, amely megelőzhető, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyekben ez megtalálható.

A Q10-koenzim elsősorban a belsőségekben, például a májban, az olajos halakban, többek között a szardíniában, az olajos magvakban, úgy, mint a pisztáciában, a szezámmagban, a napraforgómagban, a növényi olajokban, a hüvelyesekben, a fejes káposztában és a hagymában fordul elő számottevő mennyiségben.

Kalcium

A kalciumra óriási szüksége van a szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez.

Ez nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben és a káposztában.

Foszfor

A foszfor szintén fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. Nagy figyelemmel kell azonban lenni a foszfor és kalcium arányára, amelynek körülbelül 1:2,5-nek kell lennie ahhoz, hogy mindkettő pozitív hatással legyen a szervezetre. A napi foszforigény nagyjából 1,5 gramm.

A foszfor megtalálható a sajtokban, a szójalisztben, a búzacsírában és a búzapehelyben.

Fluor

A fluor beépül a fogba, és a fogzománc szilárdságának biztosításával gondoskodik arról, hogy elkerüljük a fogszuvasodást, megakadályozza a szuvasodást okozó baktériumok elszaporodását.

A fluorhoz hozzájuthatunk ivó- vagy ásványvízből, halból, zöld és fekete teából.

Még több Fogápolás magazin

  • Fogszabályozás divatosan

    A tökéletes, szabályos, gyönyörű fogsor ma már nem elérhetetlen vágyálom senki számára. Ráadásul számos olyan verzió létezik, amelyekkel akár láthatatlanul vagy divatosan is elérhetjük ezt.

  • 10 tipp esős vasárnapokra

    Az őszi-téli napok hűvösebb időjárásának beköszönte együtt jár azzal, hogy mind több időt töltünk otthonunk falai között. Ami azonban néhány napig kellemes és pihentető, az hosszú távon akár nyomasztóvá és unalmassá is válhat. A szabadtéri programok és a friss levegőn való mozgás természetesen ekkor is fontosak, de mi a helyzet...

  • Irányított Biofilm Terápia – Hedent Fogászat-Székesfehérvár

    A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat nem csak azért fontos, hogy felmérjék a fogazat aktuális állapotát, számba vegyék az egészségügyi kockázatokat és személyre szabott kezelési tervet készítsenek, hanem azért is, hogy páciensként tudomást szerezzünk azokról a modern újításokról, melyek megkönnyítik a fogorvoshoz járást, hatékonyabbak és kevesebb kellemetlenséggel járnak. A Hedent csapata az...

Európai Regionális Fejlesztési Alap