Hedent

Mit tehetsz a fogkő ellen?

A fogkő

A fogkő a tévhittel ellentétben nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem kutatások szerint számos súlyos betegséghez, többek között szívinfarktushoz is vezethet, de a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulásának okai is a nem megfelelő szájápolásban keresendők.

A legtöbben pedig még annak ellenére sem figyelnek oda minderre, hogy ezen problémák nagy része odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Cikkünkben a következő kérdéseket válaszoljuk meg:

Miből lesz a fogkő? Tényleg ártalmatlan? »
Milyen betegségekért felelős a fogkő? »
Lehetséges-e a fogkő eltávolítása házilag? »
Mi a helyes fogmosás sorrendje és menete? »
Nem megy a fogselymezés? Mutatjuk hogyan csináld! »
Melyik gyógynövény mit gyógyít a szájban? »
Így zajlik nálunk a szájhigiéniás gondozás! »

Mi a fogkő?

A fogkő könnyen és gyorsan, szinte észrevétlenül alakul ki. Az étkezések során a fogak felszínén kialakul egy vékony plakkréteg, amely nagyrészt ételmaradékból áll. Ez idővel megkeményedik, majd elmeszesedik, amely már maga a fogkő. A fogkő rengeteg baktériumot tartalmaz, melyek a fogak romlását, kilyukadását és a fogágy pusztulását okozzák.

Éppen ezért jobb a hangsúlyt inkább a fogkő megelőzésére fektetni, mintsem utólag tüzet oltani. Ha megfelelő és rendszeres fogápolással gondoskodunk fogainkról, akkor egy sor problémát akadályozhatunk meg.

Ezeket a betegségeket okozza a fogkő

Alapvetően mindenki számára fontos a napi kétszeri alapos fogmosás, de összességében elmondható, hogy vannak olyanok, akik a plakk képződésre különösen hajlamosak. Ezt a hajlamot általában valamely alapbetegség vagy megváltozott hormonális állapot váltja ki vagy aktiválja. A felszaporodott lepedék és fogkő pedig tovább súlyosbíthatja az alapbetegséget, vagy ronthat a száj és a fogak egészségén.

Plakk képződésre hajlamosít:

  • cukorbetegség
  • valamely háttérbetegség miatt legyengült immunrendszer
  • várandósság
  • dohányzás, stressz, elégtelen szájhigiénia

Ínygyulladás

  • A fogkő miatt az íny vörössé válik, megduzzad és étkezéskor valamint fogmosáskor, később pedig akár spontán is vérzik.
  • A jelenséget kellemetlen szájszag is kíséri.
  • Ha a fogínygyulladás sokáig fennáll, az íny elsorvadhat, a gyulladás átterjedhet a fogak körüli csontra, a fogak pedig ezáltal meglazulhatnak.
  • Ha a folyamatot nem állítjuk meg, akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Még több Fogápolás magazin

Európai Regionális Fejlesztési Alap